Forside > Siste Nytt > Unngå strømgarantier

Unngå strømgarantier

1. desember, 2014

– Strømabonnement frister med «fast pris hver måned», eller «jevn strømregning hele året». Felles for begge er at du risikerer å betale overpris for strømmen, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Unngå mobilprising

Mange er vant med å betale et fast månedlig beløp for bruk av mobiltelefon inntil en viss grense. Nå prøver strømselgerne seg med samme prising for strøm.

– Mobilprising av strøm er lite lønnsomt for oss strømkunder, sier Flønes.

Stikkontakt. Foto.

Foto: Colourbox.com

Dersom du bruker akkurat den mengden strøm du abonnerer på, blir prisen omtrent som for en vanlig spotkontrakt. Det vil si at du følger de vanlige svingningene i markedsprisen på strøm. Bruker du mer, tar strømselgerne seg ekstra betalt. Blir det mildvær og lavt forbruk, må du likevel betale jevn månedspris. I praksis betyr det at halvert forbruk gir dobbel pris for den strømmen man faktisk bruker.

Jevnt dyrt

Mange frykter høye strømregninger om vinteren. Derfor tilbyr mange strømselskap å jevne ut strømregningen over året, slik at du får en tilnærmet lik regning hver måned. Dette tar selskapene seg godt betalt for. Opp mot 40 kroner per måned er vanlig. For folk med lavt strømforbruk betyr det en vesentlig prisøkning for hver kilowattime man bruker.

– Vårt tips er å jevne ut strømprisen selv ved å sette av ekstra penger om sommeren når strømforbruket ditt er lavt, slik at du har penger til høyere strømregninger om vinteren. Da slipper du å betale strømselgerne ekstra for denne utjevningen, avslutter direktør for forbrukeservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets strømråd:

Ikke kjøp strøm på impuls

Unngå strømselgere og si nei til telefonselgere, selv om du har angrerett. Finn ut hvor mye strøm du bruker, og sjekk med strømtilbud på kraftprisoversikten til Forbrukerrådet.

Her finner du Forbrukerrådets strømprisoversikt.

Konkurransetilsynet slutter med kraftprisoversikten 1. januar 2015. Forbrukerrådet har fått i oppgave å lage en ny og bedre strømportal, som lanseres i 2015.

Ikke forskuddsbetal

Vi advarer mot forskuddsbetaling. Vi har flere ganger sett at strømselskaper har gått konkurs, eller sluttet å selge strøm, uten at forbrukerne har fått forskuddet sitt tilbake.

Unngå strømmiks

Vær skeptisk til gavekort, rabatter på bensin, gratis skiheiskort eller gavekort som ikke har noe med strøm å gjøre. Rabattene er som regel begrenset til en viss periode eller mengde, og strømselgerne tar som regel dette igjen på strømprisen.

Stå i angsten

Normalt lønner seg å ha en avtale som følger svingningene på strømmarkedet, også kalt spotprisavtale.