Siste nytt

Urent trav i frysedisken

15. februar, 2013

De siste ukene har hestekjøttskandalen galoppert over Europa.

Det som skulle være storfekjøtt i ferdigmat, har vist seg å inneholde minst like store deler usporbart hestekjøtt.

Hest kan være god mat, men de fleste av oss er opptatt av å vite hva vi spiser, og ikke minst at maten vi får i oss er trygg. Med disse produktene kan vi ikke være sikre på noen av delene.

Det er spesielle regler når det gjelder bruk av hestekjøtt. Mange hester får medisiner som gjør dem uegnet som menneskeføde. Dette er mat som opplagt ikke skal havne på tallerkenen vår.

Saken med hestekjøtt i maten har avdekket at verken Mattilsynet eller matvarekjedene tar stikkprøver av importert mat for å forsikre seg om at det er samsvar mellom innhold  og beskrivelse.

Matindustrien blir stadig mer internasjonal. Det som bekymrer med denne saken, er det store omfanget  og at det har tatt så lang tid før det ble oppdaget. Det viser at kontrollrutinene ikke er gode nok.

Det må nå innføres rutinemessige stikkprøver, og leverandører må pålegges å ta slike prøver. Vi må ha et regelverk som sikrer at den informasjonen som gis når vi kjøper mat, er korrekt. Vi har krav på å vite hva vi spiser. Og vi har krav på at maten er trygg.

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord.Foto

Gunstein Instefjord

Leder for forbrukerpolitikk

Abonner på vårt nyhetsvarsel