Forside > Siste Nytt > Ut på tur, sjeldent sur!

Ut på tur, sjeldent sur!

11. juli, 2013
Forbrukerrådet har tatt pulsen på ferieforbrukeren. Og heldigvis har de fleste det fint på ferie. Men når noe går galt, er vi lite flinke til å klage.

Vi spurte 1000 forbrukere som har reist med fly, bodd på hotell og besøkt en fornøyelsespark i løpet av de tre siste årene om de mente de fikk det de betalte for. Tre av fire sier de har hatt liten grunn til å klage.

– Undersøkelsen viser at kun en av fire av de som har feriert har noe de var misfornøyd med. Selv om det opplagt er ting for bransjene å ta tak i, er det flott at forbrukerne opplever at de får det de har krav på når, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Av de som var misfornøyd var hotellet det man hadde mest å utsette på, etterfulgt av flyreisen. Bare tre prosent sier de er misfornøyd med fornøyelsesparken.

Hjem, kjære hjem

15 prosent sier de var misfornøyd med hotellet. Det man ikke liker er hotellrommet. Det er viktigere enn rengjøringen, maten og utsikten. Minst viktig er underholdningstilbud og muligheter for turer og utflukter på hotellet.

– Er du misfornøyd er det viktig at du sier i fra med en gang til hotellet eller turoperatøren. Hvis ikke kan det bli vanskelig å klage i etterkant, sier Randi Flesland.

Misliker forsinkelser

11 prosent sier de har vært misfornøyd med flyreisen. Ikke uventet irriterer forsinkelser mest. Etter misnøye med forsinkelse var folk lite fornøyd med service og komfort.

– Ta kontakt med flyselskapet så snart flyet blir forsinket. Rettighetene dine er knyttet til hvor lenge flyet er forsinket, men det er alltid lov å gi ekstraservice, sier direktøren.

Klager ikke

Selv om folk er misfornøyd betyr det ikke at de klager. Av de misfornøyde klagde 42 prosent på hotellrommet, mens bare 24 prosent klagde på flyreisen. Hovedårsaken er at folk ikke tror deres klage spiller noen rolle, og det er flypassasjerene som er mest pessimistiske.

– Flypassasjerene klaget mest på forsinkelse, og forbrukerne har gode rettigheter i et slikt tilfelle. De kan kreve både mat og kompensasjon. Det viser hvor viktig arbeidet er med å opplyse folk om rettighetene de har, sier Randi Flesland.

Etter manglende tro på at en klage vil bety noe, mente hotellgjestene at det man var misfornøyd med ikke var viktig nok til å klage og at de ikke orket. For flypassasjerene kom begrunnelsen orket ikke som nummer to og etterfulgt at det var for vanskelig å klage.

Randi Flesland minner forbrukerne på at det er viktig å si i fra.

– Ikke lid i stillhet. Bransjen trenger din stemme slik at de kan forbedre seg. Si i fra både til dem og til oss, selv om det er sommer, avslutter direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Ferieklageundersøkelsen 2013