Vær skeptisk til bruktbilbutikker
26. november, 2019
Bruktbilselgere har et dårlig rykte. Kanskje ikke helt uten grunn, viser Forbrukerrådets bruktbilundersøkelse.
Forbrukerrådet har spurt tusen bruktbilkjøpere om deres erfaringer med bruktbilkjøp. Om lag fire av ti valgte å kjøpe bruktbilen av en privatperson, én av tre valgte å kjøpe hos merkeforhandler, og én av fire valgte å kjøpe hos en ren bruktbilforhandler. Svarene avslører at folk er minst fornøyd når de handler hos en bruktbilforhandler. Mens bare fire prosent av dem som kjøpte av merkeforhandler eller privatperson opplevde kjøpsprosessen som negativ, rapporterer hele elleve prosent av dem som handlet hos bruktbilforhandler det samme. Samtidig er det langt færre av dem som har handlet i bruktbilbutikk som oppgir at de har en meget positiv kjøpsopplevelse, enn blant forbrukerne som har handlet privat eller hos merkeforhandler (65 % merke, 64 % privat, 55 % bruktforhandler). Dette kan tyde på dårligere service hos bruktbilforhandlerne.
36 prosent av kundene opplever feil på biler kjøpt av merkeforhandler, mens 45 prosent av kundene opplever feil på biler kjøpt hos bruktbilforhandlere. Det er like mange feil som på biler kjøpt av privatpersoner. Dette er spesielt, da den gjennomsnittlige bilen kjøpt hos bruktbilforhandleren er snaue 7 år gammel, har gått rundt 90 000 km og koster drøye 160 000 kr. Biler kjøpt av privatpersoner er i snitt nesten 12 år gamle, har gått 136 000 km og kostet i snitt ca. det halve, drøye 80 000 kr.
Dårligere service?
Nesten tre ganger flere er misfornøyd med kjøpsopplevelsen hos bruktbilforhandlerne sammenlignet med merkeforhandlerne, 11 mot 4 prosent.
Hos bruktbilforhandlerne mangler én av tre biler tilstandsrapport (31 %) mot bare én av ti hos merkeforhandlerne (13 %). Hos private mangler imidlertid tilstandsrapport i halvparten av handlene.

‒ Vi antar at deler av forklaringen her er at tradisjonelle bruktbilforhandlere ikke har samme fokus på å gi kunden den gode kjøpsopplevelsen. I tillegg vil mindre bruktbilhandlere ofte være mer avhengige av å handle på marginene, ved å kjøpe billig og selge dyrt. Når bilene er noe eldre, vil ofte det kunne bli oppskriften på konflikt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.
I klagestatistikken for 2018 var 16 av de 25 bedriftene på klagetoppen for biler, rene bruktbilaktører. Listen viser 17 av 25 hittil i 2019.
‒ Hvis du først skal handle bil hos en ren bruktbilforhandler, anbefaler Forbrukerrådet å be om en tilstandsrapport utført av en uavhengig aktør. Hvis selger ikke vil skaffe det, kan du vurdere å kjøpe en selv hos Viking eller NAF, eller dra et annet sted for å kjøpe bil, sier Blyverket.
Blyverket minner om at det fort kan være dyrt å kjøpe en billig bil, og at du må huske å budsjettere med både årlig vedlikehold og oppdukkende reparasjoner. Disse summene vil som regel øke med alder og kjørelengde.
‒ Forbrukerrådet har laget en sjekkliste før bilkjøp som forbrukerne kan bruke. Vi anbefaler at du går grundig til verks før du kjøper, det kan spare deg for mye problemer i ettertid, sier Blyverket.

Henrik Ebne
Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter