Vanskelig å velge sunt i butikkhyllene
13. januar, 2020
Mange har som nyttårsforsett å spise sunnere. Men i butikken kan vi lett bli lurt til å velge usunn mat når vi egentlig ønsker å velge sunt, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet har kartlagt hvordan hverdagsmaten merkes. Bilder av bær og påstander om sunnhet lurer oss til å legge varer med høyt innhold av kalorier og mye fett, sukker og salt i handlekurven.
Sunnvasking villeder
Produktnavn, bilder og påstander som spiller på helse, kan få matvarene til å framstå som sunnere og mer eksklusive enn de er. Dette kalles sunnvasking og gjør at vi kan bli lurt til å kjøpe mat som ikke er så sunn, eller har så høy kvalitet som den gir inntrykk av.
– Mange matprodusenter tøyer reglene for å framstille produktene som sunne. Dette gjelder hverdagsmat, så vel som snacks, kjeks og godteri. Et eksempel er frokostblandinger med bilder og navn som gir inntrykk av et høyt innhold av sunne bær. Når man leser innholdsdeklarasjonen, ser man at innholdet er svært lavt. Dette er villedende og på kanten av regelverket, sier Inger Lise Blyverket som er direktør for Forbrukerrådet.

«Uten tilsatt sukker» – usunt likevel
Alle vet at sukker er tomme kalorier, og mange ønsker å få i seg mindre sukker. Dette utnyttes av matprodusentene.
– Det florerer av produkter som er merket med «uten tilsatt sukker», selv om disse er tilsatt søtende ingredienser, har et høyt innhold av sukker fra ingrediensene og gjerne mer kalorier enn andre lignende varer. Denne merkingen spekulerer i forbrukernes ønske om å få i seg mindre sukker og bryter slik vi ser det i mange tilfeller med regelverket, sier Blyverket.
Et annet salgstriks er å merke usunne varer med navnet på en sunn ingrediens. Dette benyttes særlig for å selge kjeks og andre varer som inneholder mye sukker, fett og kalorier. Ved å tilsette litt fullkorn, en ørliten mengde tørkede bær eller litt plantefiber, kan pakken merkes med fullkorn, ekte bær eller fiberrik.
– Både matbransje og myndigheter har forpliktet seg til å gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunt gjennom intensjonsavtalen. Da er vi overrasket over at sunnvasking av matvarer er så utbredt, for det bidrar til mer forvirring, poengterer Blyverket.
– Mattilsynet har en viktig oppgave i å håndheve regelverket og trekke opp grensene for hva som er akseptabelt når det gjelder matmerking. Forbrukernes ønske om å velge sunt, må tas på alvor. Redelig merking vil gjøre det enklere for forbrukerne å ta informerte valg som kan få stor betydning for forbrukernes kosthold og helse, sier Blyverket og etterlyser økt ansvar fra matprodusentene.
Å stole på produkters merking og framstilling gjør at man lett kan bli lurt til å velge varer med flere kalorier og mer fett, sukker og salt enn man forventer.
Forbrukerrådets tips for å velge sunnere:
- Les deklarasjonen og sammenlign varene du vurderer
- Ikke la deg lure av bilder og påstander om sunnhet
- Se etter Nøkkelhullmerket

Henrik Ebne
Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter