Forside > Siste Nytt > Vi trenger en nyansering av boligdebatten

Vi trenger en nyansering av boligdebatten

27. juli, 2015
Det er fint at politikere fra alle partier legger til rette for boligbygging, justerer krav og forenkler prosesser og tilbyr seg å regulere tomter - for det er svært sannsynlig at Norge vil trenge flere boliger i årene som kommer.

Det er fint at politikere fra alle partier legger til rette for boligbygging, justerer krav og forenkler prosesser og tilbyr seg å regulere tomter – for det er svært sannsynlig at Norge vil trenge flere boliger i årene som kommer. Dette arbeidet har pågått en tid og har støtte fra Forbrukerrådet. Men nå er det på høy tid at boligbyggebransjen i og rundt de store byene begynner å levere mer og syte mindre.

Utbyggere som opererer i og rundt de store byene levere solide overskudd, og de sitter på svære tomtereserver som stadig øker i verdi. De bruker fem – ti – femten år på å bygge ut områder som kommunene har satt av til boligbygging. Eksemplene er mange!

Inne i et ikke ferdig hus. Foto.

Foto: Colourbox.com

Sannheten er jo at det bygges mye, og at boligprodusenter og de eiendomsmeglerforetakene som jobber for dem, faktisk ikke klarer å selge fortere. Det kan være liten tvil om at boligmangelen hausses opp. En viss forsinkelse i boligbyggingen vil det naturlig nok være, fra en forbruker bestiller en bolig til bankene godtar at boligprodusenten får sette spaden i jorda. Men vi registrerer en bruk av tall og akkumuleringseffekter i media som flere enn Forbrukerrådet burde stusse over. En påstand blir ikke riktigere av at den gjentas og gjentas fra de samme næringsinteressene. Men effekten av at boligmangelen hausses opp er selvsagt at forbrukerne skynder seg og blir villige til å betale mer, inntil det sier «stopp», slik det gjorde ganske nylig i 2013. Da falt prisene i flere måneder og boligprodusentene, og deres eiendomsmeglere, slet med å få solgt boligene som allerede var bygget.

Det bekymrer oss i Forbrukerrådet at dette skjer, mens noen eksperter allerede snakker om boligboble – at prisene nå stiger mer enn faktiske forhold skulle tilsi – og da er vi inne på psykologien i markedet.

Flere aktører ynder å påta seg forbrukerhatten når de fremstår i media. Vi vet jo at «forbrukernes beste» er det eneste legitime argumentet som de kan ty til, både eiendomsmeglere og boligprodusenter, og Prognosesenteret som er et konsulentfirma for byggebransjen. De sender glatt regningen til forbrukerne, og belastningen for økte boligpriser til de til enhver tid sittende av landets lokale og sentrale politikere, mens de selv tjener godt med penger. Kommunalminister Navarsete var den første som fikk unngjelde. For undersøkelser viser at boligbyggebransjens egen effektivitet er dårlig, mens fakta viser at deres overskudd er betydelig. Samtidig driver de – også gjennom media. – knallhard lobbyvirksomhet overfor politikere for å bygge flere knøttsmå boliger og mye tettere på tomtene. Det er lønnsomt, det – for den som eier tomten! Det kan fra et forbrukerperspektiv også i noen tilfeller være bra, men det er slett ikke slik at det alltid er bra.

Boligbyggebransjen i Norge er ikke ett marked. Det er flere. Å bygge boliger på Rena og i Risør er noe helt annet enn å bygge boliger i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. En enkel undersøkelse som Forbrukerrådet gjorde i oktober 2014, viste at det lå en lang rekke nybygde boliger til salgs utenfor de store byene – inklusive tomten og hele fellesgjelden – for mellom 20 000 og 30 000 kroner per kvadratmeter. Da kan vi skjønne at marginene er små. De som eier tomter og bygger og selger boliger i og rundt storbyene i Norge derimot – de kan glede seg over helt andre priser. Og det kan meget vel finnes enkeltkommuner som ligger etter i arbeidet med å regulere tomter, men det er ikke hovedbildet. Mange kommuner vil nok gjerne fortelle i media, om hvordan de legger til rette for boligbygging, hvis de blir spurt.

Noen næringsaktører har i dag vært raskt ute med rasende personangrep. Ja, vi vet godt i Forbrukerrådet at det koster å treffe blink!