Forside > Siste Nytt > Vippser ut PayPal

Vippser ut PayPal

12. juni, 2015
Vi forbrukere kan i år betale på flere måter enn i fjor, og det blir lansert flere betalingsløsninger basert på mobiltelefon. Det er bra.  

I bankmarkedet har det for det meste vært likt fra det ene året til det andre, men nå opplever vi en spennende teknologisk utvikling: Nyvinninger – og særlig innen betalingstjenester – er blitt et hett tema.

Av nasjonale innovasjoner har vi allerede litt erfaring med mCash og Valyou. I tillegg lanserer DNB nå appen Vipps, hvor du kan identifisere betalingsmottaker ved bruk av telefonnummer. Med Vipps blir pengene overført i øyeblikket, hvis både betaler og mottaker er kunder i DNB. Er betaler eller betalingsmottaker ikke DNB-kunde, skjer det i løpet av en bankdag.

Mobil og lommebok. Foto.

Foto: Colourbox.com

Utfordrer kjempene

At vi har norske løsninger som utfordrer «gamle» kjenninger, som f.eks. PayPal, er bra. For med PayPal må du akseptere at selskapet samler, lagrer og behandler dine personopplysninger overalt i verden hvor de er lokalisert. – Og også at innhold du legger ut ved hjelp av selskapets tjenester gir hele eBay Group «…en ikke-eksklusiv, internasjonal, evigvarende, uoppsigelig, royalty-fri, underlisensierbar (på flere nivåer) rett til å anvende all opphavsrett, publiseringsrettigheter, merkevarerettigheter, databaserettigheter og immaterielle rettigheter du har til innholdet, via alle typer medier som er kjent og vil bli kjent i fremtiden. Videre gir du i den bredeste forstand som tillates under gjeldende lover, avkall på dine moralske rettigheter, og lover å avstå fra å hevde slike rettigheter mot eBay Group, deres datterselskaper eller stedfortredere».

De norske løsningene forvalter personvernet under mer kjente forhold, og du avgir ikke dine rettigheter for alltid. Det er god nok grunn for å ta i bruk disse løsningene, fremfor noen som setter personvernet i spill.

Betaler med personopplysninger

For i den nye industrien av betalingstjenester er personopplysninger blitt noe du betaler med. Det vet de relevante myndighetene – og det vet vi som er en interesseorganisasjon. Ikke selg deg billig, er vårt råd til deg som forbruker.

Forbrukere må kunne forvente at våre myndigheter har god kontroll på sikkerhetsnivået og personvernet i de betalingsløsningene som lanseres. Det vil sikre trygg og konkurransedyktig innovasjon, som alle tjener på. Da er det et poeng å ha tydelige og operative tilsynsmandat. Og ikke slik innovatøragentene hevder at det er i dag: Overlappende tilsyn som demper utviklingen av gode løsninger for forbrukere.