Forside > Siste Nytt > Vis oss fabrikkene!

Vis oss fabrikkene!

21. oktober, 2015
Mange tekstilarbeidere over hele verden jobber under elendige forhold. Åpenhet om arbeidsforholdene ved fabrikkene er en forutsetning for å kunne gjøre noe med det.

23. april i 2013 oppdaget tekstilarbeiderne i Rana Plaza-bygningen i Bangladesh sprekker i veggene. Arbeiderne i bygningen ble evakuert fra arbeidsplassen sin. Under sterkt tidspress om leveranser til vestlige kleskjeder beordret sjefene arbeiderne tilbake på jobb. Hvis ikke ville de miste jobben. Dagen etter kollapset bygningen.

Den største katastrofen i tekstilindustriens historie var et faktum. 1138 mennesker omkom, og mer enn 2500 andre ble skadd. Tragedien satte fokus på de menneskelige omkostningene ved stadig billigere klær.

Bedriftenes samfunnsansvar

Forventninger om stadig billigere produksjon setter arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne under press. Det hjelper ikke at produksjonslandene ofte er svake stater med mangelfulle tilsynsapparater og rettssystemer som ikke evner å ivareta arbeidernes grunnleggende menneskerettigheter.

Tekstilarbeidere.Foto.

Foto: Colourbox.com

Dette er utgangspunktet for debatten om bedriftenes samfunnsansvar. Bedriftene kan ikke fraskrive seg ansvaret for tekstilarbeidernes arbeidsforhold eller hvordan produksjonen påvirker mennesker og miljø. Som forbrukere forventer vi at bedrifter tar ansvar for etikk og arbeidsforhold gjennom hele verdikjeden.

Ingen ønsker å kjøpe produkter som er produsert under forhold som bryter med grunnleggende menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Men hvordan kan vi som forbrukere være sikre på at klærne vi kjøper er produsert under verdige forhold?

Det starter med åpenhet

Åpenhet er avgjørende. Kleskjedene må fortelle oss hvilke fabrikker de bestiller klærne fra. På den måten kan forbrukerne, frivillige organisasjoner, fagforeninger og journalister etterprøve selskapenes etikkarbeid. Kleskjeder som er åpne signaliserer også at de ikke er redde for å få søkelys mot sine fabrikker.

Motsatt er det grunn til å være skeptisk når kleskjeder ikke vil fortelle oss hvor klærne kommer fra. Uten åpenhet og innsyn er det vanskelig å avdekke barnearbeid, grov underbetaling og livsfarlig arbeidsmiljø. Bedrifter som er redde for fokus på sine fabrikker, innbyr ikke til tillit. Uten åpenhet kan vi ikke vite.

Vis oss fabrikkene!

Det er oppsiktsvekkende at flere kleskjeder insisterer på å fortsette hemmeligholdet. I Framtiden i Våre Henders kampanje «Vreng kleskjedene innsiden ut» fremkommer det at Vero moda, Jack & Jones og Zara er blant dem som nekter å fortelle hvilke fabrikker som produserer klærne deres. Hva er det de er redde for at vi skal finne ut?

Åpenhet løser selvsagt ikke alle problemer knyttet til fattigdom, menneskerettigheter og dårlige arbeidsforhold. Men åpenhet er en forutsetning for å kunne ta tak i disse problemene og gjøre noe med dem. Forbrukerrådet forventer derfor at alle kleskjeder er åpne om hvor klærne produseres.