Forside > Siste Nytt > Xbox setter forbrukerrettighetene i spill

Xbox setter forbrukerrettighetene i spill

11. juni, 2013
Lanseringen av spillkonsollen Xbox One ble nok ikke helt som Microsoft hadde forventet.

Selskapet har møtt massiv motbør for både begrensinger i bruktspillsalget og krav om nettilkobling. Og det er lett å være enig i mye av kritikken.

Vi har tidligere tatt opp utfordringene med at nær alle digitale tjenester må være på nett for å fungere. For det er ikke nødvendigvis brukervennlighet som ligger til grunn for kravet om oppkobling.

Nettilgangen gir også mulighet til å redusere funksjonalitet og begrense bruken ved produktet eller tjenesten. Og det er her Microsoft prøver seg når de i sine nye brukervilkår krever at;

  • Konsollen må være koblet opp én gang i døgnet for at du skal få tilgang til spillene dine.
  • Du kan kun gi bort spill til personer som har vært på vennelisten din i minimum 30 dager, og du kan kun gi bort spillet til én gang.
  • Det blir opp til spillprodusentene om du kan videreselge spillene dine eller ikke, og da bare i lisensierte butikker.

Vi tror ikke dette er spesielt smarte grep fra Microsoft. Sony var da også raskt ute og lovte at den nye Playstation ikke var befengt med samme type begrensninger.

For en ting er at Microsoft tvinger deg til å rapportere ”hjem” en gang om dagen for å sjekke at det faktisk er du som spiller. Noe annet er at selskapet skal ha kontroll over hvem du låner bort spillet eller selger det videre til.

Vi mener retten til videresalg og bortlåning er grunnleggende. Hvem ville for eksempel akseptert at Volvo skulle bestemme om du kan låne bort bilen, eller hvor mange ganger den kan videreselges?

Vi håper misnøyen og Playstations frieri med lavere priser og uten begrensingene tvinger Xbox i en mer brukervennlig retning før lansering i november. Og skjer ikke de, er det jo spennende å se hva forbrukerne handler i julestria og hvordan vilkårene står seg opp mot norsk lov.

Oppdatering  20.06.13

Microsoft har i dag gått ut og endret brukervilkårene. Den nye Xbox One vil ikke lenger stille krav til at maskinen må være koblet til internett. Det vili heller vil det være begrensinger for videresalg av den fysiske disken. En god dag for spillentusiaster. Kudos til Microsoft for å ha snudd i denne saken!