Forside > Tester, guider og undersøkelser > Økovask: Du risikerer at bakteriene overlever

TEST

Økovask: Du risikerer at bakteriene overlever

6. september, 2011
Trodde du at en 60-graders vask faktisk vasker tøyet ditt på 60 grader? Da må du tro om igjen, melder det svenske forbrukermagasinet Råd&Rön.

“There ain’t no such thing as a free lunch”, sier amerikanerne. Nå opplyser forbrukermagasinet Råd&Rön at dette berømte ordtaket også gjelder vaskemaskinen din.

Mange vaskemaskiner er utstyrt med såkalte eco- eller øko-programmer, som i henhold til produsentene skal bruke mindre energi enn normalprogrammet. Mindre energibruk er selvsagt bra både for din lommebok og for det globale miljøet.

Helt ned mot 40 grader

Men hvordan fungerer egentlig disse øko-programmene? Jo, i henhold til Råd&Rön er “hemmeligheten” bak øko-programmene like enkel som skuffende: Lavere vanntemperatur.

Det betyr at en 60-graders øko-vask i henhold til Råd & Rön kan foregå helt ned til 40 grader. En normal-vask på 60 grader viste seg å holde en mye høyere temperatur, opp i mot 60 grader.

– För at tvättprogrammet ska vara så energisnålt som möjligt värms vattnet upp till 60 grader men håller inte den temperaturen särskilt länge. När vattnet sedan når ut til kläderna sjunker temperaturen, sier Anna Johansson, produktsjef hos svenske Bosch til Råd & Rön.

60 grader må til

For å være sikker på å bli kvitt bakteriene i tøyet, bør klær vaskes på 60 grader i minst 10 minutter, etterfulgt av tørketromling på høy temperatur. Dette i henhold til en studie gjennomført av Uppsala akademiska sjukhus og referert av Svenska Dagbladet.

Les Råd&Röns artikkel her.

Magasinet Råd&Rön kommer ti ganger i året og utgis av Sveriges Konsumenter. Råd&Rön er også tilgjengelig på nett.