Forside > Tester, guider og undersøkelser > Matstoler: Overlegen testvinner
Brio Sit vinner matstol-test utført av svenske Testfakta. Norges stolthet – Tripp Trapp-stolen – må nøye seg med bronsemedaljen. I forhold til prisen, oppnår Ikeas Antilop respektable resultater.

Denne saken ble publisert 15.11.12 og oppdatert 29.03.19.

OPPDATERING: Testvinneren fra 2012, Brio Sit, er ikke lenger i salg. Tester fra Stiftung Warentest (2018), Testfakta (2017) og Tænk (2016) viser at de beste og sikreste matstolene nå er Evomove Nomi og Stokke Tripp Trapp. Evomove Nomi kapret førsteplassen både hos Stiftung Warentest og Tænk, men ble ikke testet av Testfakta. Stokke Tripp Trapp ble tildelt andreplass både hos Stiftung Warentest, Tænk og Testfakta. Hos Testfakta går seieren til Babybjörn Matstol.

Den superbillige Ikea Antilop oppnår overraskende gode resultater, med henholdsvis sjetteplass av 30 hos Stiftung Warentest, sjetteplass av 13 hos Tænk og tredjeplass av ti hos Testfakta. De tre testene er alle ulikt designet, men alle har lagt stor vekt på sikkerhet og stabilitet, deriblant veltefare. Stiftung Warentest og Tænk har i tillegg undersøkt stolene for uønskede stoffer. Du finner de tre testene her:

————————————————————————

Hvert år ender omkring 800 svenske barn på legevakten etter ulykker knyttet til bruk av matstoler. Det skriver testspesialisten Testfakta, som har testet åtte matstoler, som «barnestoler» og «høystoler», som de også kalles.

Ulykkene skjer blant annet når barnet reiser seg opp og faller ut av stolen. Og når barnet sparker ifra med føttene mot bordet og tipper bakover. Noen ulykker skjer også når barnet på egen hånd forsøker å klatre opp på stolen.

Ved hjelp av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP har Testfakta derfor utført en grundig laboratorietest i henhold til eksisterende standarder. Standardtestene er komplettert av egne tester fokusert på velterisiko og stolens evne til å holde barnet på plass (se faktaramme).

Gull: Brio Sit

Den soleklare vinneren er modellen Brio Sit, som får full score i samtlige testdisipliner, og dermed oppnår totalkarakteren 5 blank. Ikke bare holder stolen barnet godt på plass når barnet er festet med beltet – Brio Sit evner å holde ivrige barn i stolen, selv når mamma eller pappa har glemt å feste beltet. Brio Sit kan i tillegg skilte med svært lav velterisiko både bakover, fremover og til siden.

Også sist gang Testfakta testet matstoler – i 2008 – stakk Brio Sit av med seieren. Den gang vant Brio med 4,6 av 5,0 oppnåelige poeng. 2008-testen avslørte for øvrig at fire av de testede stolene ikke oppfylte den formelle standarden. Hovedforskjellen på 2008-testen og årets test, er at årets test også omfatter kompletterende tester som går ut over den offisielle standarden (se faktaramme).

Brio Sit koster rundt 1.400 kroner i norske nettbutikker. I tillegg må du regne med 300-400 kroner for sikkerhetsbøylen, som er ekstrautstyr.

Sølv: Crescent Inovi

Sølvmedaljen går til stolen Crescent Inovi, som henter 4,3 totalpoeng. Inovi oppnår gjennomgående solide delresultater, med ett unntak: Når foreldre har glemt å feste beltet, er det en relativt stor risiko for at barnet kan klare å reise seg i stolen.

Enovi ble ikke testet i 2008.

Inovi koster mellom 700 og 800 kroner i norske nettbutikker og er dermed testens nest rimeligste stol.

Tips: Når du søker etter denne stolen på nettet, bør du unngå søketermen «Crescent» og i stedet søke etter «Inovi matstol».

Bronse: Tripp Trapp

Like bak Inovi finner vi vår hjemlige Tripp Trapp-stol med 4,2 totalpoeng. Det som vel må være verdens mest fleksible stol, oppnår jevnt over solide delresultater og er blant stolene som kan skilte med lavest velterisiko. Det som først og fremst ødelegger for Tripp Trapp, er evnen til å holde barnet trygt på plass i stolen når de voksne glemmer å feste beltet. I denne disiplinen må Stokke-stolen nøye seg med 3,0 av 5,0 oppnåelige delpoeng.

Tripp Trapp ble også testet i 2008 og endte den gangen opp med 3,8 totalpoeng og fjerdeplass.

Norges-favoritten koster mellom 1.500 og 1.600 kroner i norske nettbutikker. I tillegg må du regne med å betale mellom 400 og 500 kroner for bøylen.

4. Babybjörn Matstol

På årets fjerdeplass, med 4,1 totalpoeng, finner vi svenske Babybjörn Matstol. Denne holder barnet trygt på plass både med og uten belte og oppnår dermed full pott i disse testdisiplinene. Årsaken til at Babybjörn likevel må nøye seg med 4,1 poeng sammenlagt, er at stolen har høyere velterisiko enn de tre medaljevinnerne. Når det gjelder risiko for velt sideveis, er Babybjörn dårligst av samtlige (3,0 delpoeng).

Denne stolen ble ikke testet i 2008.

Babybjörn Matstol koster mellom 1.500 og 1.700 kroner i norske nettbutikker.

5. Ikea Antilop

Ikea Antilop stiller prismessig i en helt annen klasse enn sine konkurrenter og koster ikke mer enn 119 kroner. Betaler du 30 kroner ekstra, får poden i tillegg et eksklusivt, lite «spisebord». Med tanke på prisen, er det oppsiktsvekkende at Antilop klarer å erobre 3,9 totalpoeng, noe som kvalifiserer til femteplassen. Dermed slår Antilop tre konkurrenter som samtlige koster det mangedobbelte.

Hvis foreldrene husker å feste det medfølgende sikkerhetsbeltet, er det svært lav risiko for at barnet skal klare å vri seg ut av stolen, og Antilop får dermed full score. Hvis beltet glemmes, øker imidlertid risikoen betydelig, noe som leder til at Antilop må nøye seg med samme delresultat som Tripp Trapp; 3,0 av 5,0 oppnåelige delpoeng.

Også når det gjelder velterisiko fremover og bakover, må Antilop nøye seg med 3,0 delpoeng, noe som er testens svakeste resultat. Her blir stolens uvanlig lave vekt en ulempe for Antilop. Mens de andre stolene veier mellom 5,0 og 8,0 kilo, veier Antilop kun 1,1 kilo. Likevel, til tross for sin lave vekt, er det svært liten risiko for at Antilop skal velte sideveis. Her oppnår Antilop hele 4,8 delpoeng, et av testens beste resultater.

Antilop ble for øvrig også testet i 2008 og endte også da opp på femteplass, den gang med 3,6 totalpoeng.

Holder ikke barnet på plass

På de tre siste plasseringene finner vi henholdsvis Svanstolen fra Svan (3,5) og Baby Dan Angel (3,5), og Hokus-Pokus fra Barnsängsfabriken (2,8). De svake plasseringene skyldes, for samtlige stolers vedkommende, en stor risiko for at barnet skal klare å reise seg opp på egen hånd – også når barnet er festet med alle medfølgende anordninger.

Full tabell, med samtlige testresultater, finner du hos Testfakta.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel