Forside > Tester, guider og undersøkelser > Robotstøvsugere: Er de noe å ha?

TEST

Robotstøvsugere: Er de noe å ha?

13. juni, 2012
Stor test av 14 robotstøvsugere endte med skuffende resultater.

Mange av robotstøvsugerne er avanserte produkter. Men foreløpig fungerer de i henhold til det danske forbrukermagasinet Tænk i beste fall som et supplement til tradisjonelle støvsugere. Det er på mange måter selvsagt at dagens robotstøvsugere ikke vil kunne erstatte ordinære støvsugere betjent av mennesker. Robotstøvsugere klarer jo ikke å flytte møbler, de klarer ikke støvsuge toppen av fotlistene, de har problemer med å komme seg over høye dørstokker og de kan verken støvsuge trapper, bokhyller eller sofaer.

Les også: Støvsugere: Hvilke merker er best?

Svake resultater

Men hvordan utfører de oppgaven de tross alt er designet for å klare – nemlig å støvsuge gulv? Vel, ifølge Tænk er dagens robotstøvsugere ikke egnet til å imponere. Såpass dårlige er de, at ingen av de 14 testede produktene tildeles mer enn 52 av 100 oppnåelige poeng.

Ikke egentlig «støvsugere»

Det er mange årsaker til at robotstøvsugerne oppnår så lave poengsummer. Ifølge Tænk faller de blant annet fullstendig gjennom når de forsøker å støvsuge tepper. Riktignok er det én modell som gjør det litt mindre dårlig enn de andre i denne disiplinen; Indream Neato XV15.

Årsaken er at denne modellen faktisk er den eneste som fortjener betegnelsen «støvsuger». Dette fordi den faktisk har en skikkelig sugefunksjon. Dette i motsetning til alle de andre modellene, som i hovedsak bruker ulike former for børster til å forsøke å samle støvet. Og i henhold til Tænk fungerer dette altså overhodet ikke på tepper.

Problemer med hjørner og ben

Noen av modellene fungerer brukbart på harde gulv, men kun to av 14 modeller klarer å fjerne støv fra hjørner. De aller fleste har problemer med å rengjøre rundt stolben, bordben og lignende.

Tænk registrerte for øvrig at tømming av robotene som regel er en grisete jobb. Videre fikk mange av maskinene problemer ved at støv, hår og annet smuss satte seg fast i hjulhusene, noe som krever hyppig rengjøring.

Kostbare

Til tross for alle disse problemene, er robotstøvsugere relativt dyre produkter – de fleste ligger i prisklassen 2.000 til 4.000 kroner. Det betyr at mange av dem koster like mye som en god, ordinær støvsuger.

En av årsakene til at de små robotene er såpass dyre, er at de er utrustet med dyre batterier. Det er greit å ha i bakhodet at disse batteriene vil miste kapasitet over tid og at et nytt batteri kan bli en kostbar fornøyelse.

Kun et supplement

Tænk konkluderer dermed med at dagens robotstøvsugere ikke er i nærheten av å kunne erstatte en vanlig støvsuger. I beste fall kan de fungere som et supplement og da helst i boliger med store, harde gulvflater med færrest mulig møbler, ledninger, dørstokker og andre hindringer.

Irobot Roomba 555 oppnådde høyest poengsum av de testede modellene. Modellen koster i Norge mellom 2.800 og 3.500 kroner.

 

Samtlige testresultater samt produktomtaler og mer informasjon om robotstøvsugere finner du hos Tænk (betalingstjeneste).