Forside > Tester, guider og undersøkelser > Vinterstøvler for barn: Stor test

TEST

Vinterstøvler for barn: Stor test

25. september, 2012
Superfit og Ecco kan både skilte med full vanntetthet og meget god pusteevne, mens Viking isolerer best. Modellene fra Skoringen, DinSko og Kamik holder bokstavelig talt ikke vann.

Om få uker er det igjen tid for å utruste barna våre med skikkelige vinterstøvler. Den svenske produkttest-spesialisten Testfakta har på oppdrag fra Forbrukerrådet laboratorietestet ni av årets modeller. Laboratoriene har gått svært grundig til verks og har undersøkt tre avgjørende egenskaper: vanntetthet, varmeisolering og pusteevne.

Les også: Slik holder du føttene varme i vinter Hvilke vinterstøvler for barn er best?

Superfit Cross

Kun to modeller oppnår toppscore både for vanntetthet og pusteevne; Superfit Cross og Ecco Snowrush. Superfit Cross (anbefalt utsalgspris 799 kr) tildeles i tillegg solide 4,4 av 5,0 oppnåelige poeng for varmeisolering. Dermed oppnår Superfit Cross hele 4,9 totalpoeng og innkasserer gullmedaljen i årets test.

Merket Superfit har deltatt i vinterstøveltesten fire ganger tidligere og har endt opp med to andreplasser (2010 og 2008), en fjerdeplass (2007) og en sjetteplass (2011). Sammen med årets seier, tilsier de historiske resultatene at østerrikske Superfit gjennomgående er en habil produsent av vinterstøvler for barn.

Det finnes flere modeller med med navnet Superfit Cross. Testvinneren har modellbetegnelse «7-00165-» etterfulgt av en fargekode. I henhold til importør er modellen «9-00165-» i praksis den samme som «7-00165-«.

Sølvmedalje I: Ecco Snow Rush

Ecco Snowrush (849 kr) er ikke fullt så godt varmeisolert som Superfit Cross. Men også Snow Rush kan altså skilte med topp vanntetthet og pusteevne. Dermed tildeles Cross 4,8 totalpoeng og mottar derfor den ene av to sølvmedaljer.

Merket Ecco har for øvrig vært med i vinterstøveltesten hvert år siden 2007 og har oppnådd særdeles sterke resultater. Ecco vant testen i både 2011, 2009 og 2007, tok andreplassen i 2010 og fjerdeplassen i 2008. I likhet med årets andreplass er dette bunnsolide resultater. De seks siste årene har danske Ecco i gjennomsnitt havnet på «1,8.-plass» og fremstår dermed som en uvanlig kompetent produsent av vinterstøvler for barn.

Nøyaktig modellbetegnelse for den testede Ecco Snow Rush er «732553-57610».

Sølvmedalje II: Viking Chilly

Den andre sølvmedaljen går til modellen Viking Chilly (899 kr), som i likhet med Ecco Snowrush tildeles 4,8 totalpoeng. Chilly oppnår toppscore for vanntetthet og er i tillegg én av kun to modeller som oppnår toppscore for varmeisolering. Årsaken til at Chilly ikke stikker av med gullmedaljen, er at modellens pusteevne ikke er fullt så god som pusteevnen Superfit og Ecco kan skilte med.

I likhet med Ecco har Viking deltatt i vinterstøvel-testen hvert år siden 2007. Deltagelsen har tidligere gitt imponerende resultater i form av førsteplasser i 2010 og 2008, andreplasser i 2011 og 2007, samt tredjeplassen i 2009. Når vi tar med årets andreplass, betyr dette at Viking i likhet med Ecco i gjennomsnitt har havnet på «1,8.-plass», noe ingen andre merker kan måle seg med. Dermed fremstår også norske Viking som en uvanlig kompetent produsent av vinterstøvler for barn.

Nøyaktig modellbetegnelse for den testede Viking Chilly er «3-79335».

Treksta og Eurosko

På fjerde- og femteplassene finner vi henholdsvis Treksta Viper Velcro GTX (899 kr) og Eurosko iN2 (799 kr). I likhet med modellene på pallplassene, kan også disse skilte med toppkarakter for vanntetthet.

Det er for øvrig interessant å merke seg at Eurosko iN2 bruker en såkalt Sympatex-membran. Alle de andre modellene som oppnår toppkarakter for vanntetthet, bruker Gore-Tex-membran.

Treksta-modellen oppnår i tillegg 4,0 poeng for både varmeisolering og pusteevne og kniper dermed fjerdeplassen med 4,5 totalpoeng. Treksta har ikke tidligere deltatt i testen.

Nøyaktig modellbetegnelse for den testede Treksta Viper Velcro er «0380» (str. 20-28) og «0381» (29-39).

Eurosko-modellen oppnår kun 3,0 poeng på pusteevne. Til gjengjeld tildeles støvelen solide 4,6 poeng for varmeisolering, noe som gir 4,4 totalpoeng. Eurosko har deltatt i testen hvert år siden 2007 og endte i 2011 og 2010 – som i år – på femteplass. Merket vant imidlertid testen i 2009 og tok tredjeplassene i 2008 og 2007. Kun Ecco, Viking og Superfit har oppnådd bedre snittresultater enn Eurosko.

Nøyaktig modellbetegnelse for den testede Eurosko iN2 er «mod 32».

Produksjonsfeil hos Kamik

På sjetteplass, med bare 2,8 totalpoeng, finner vi testens dyreste modell: Kamik Pounce G (995 kr). I likhet med Viking Chilly tildeles Pounce G full pott for varmeisolering. I tillegg oppnår modellen 4,0 poeng for pusteevne. Det som ødelegger fullstendig for Pounce G, er at støvelen ikke holder vannet ute. For å oppnå toppkarakter på vanntetthet må støvlene takle hele 200.000 skritt før vann trenger inn til barnets fot. Den venstre Pounce G.-støvelen slapp inn vann etter bare 326 skritt, mens den høyre ga seg etter snaue 3.500 steg.

Dette er overraskende, fordi Kamik-støvelen – i likhet med testvinnerne – er utrustet med Gore-Tex-membran. Undersøkelser av støvlene i ettertid viste da også at støvlenes sømmer ikke var korrekt teipet og vi snakker med andre ord om produksjonsfeil.

Kamik har for øvrig deltatt to ganger tidligere og endte da opp med henholdsvis tredjeplass (2011) og femteplass (2009).

Elendig pusteevne hos Skopunkten

Like bak Kamik, med 2,7 totalpoeng, finner vi Skopunkten Lejon (399 kr). Lejon tilbyr meget god varmeisolering (4,8), men moderat vanntetthet (2,5). Årsaken til at Lejon endte så langt ned på listen, var imidlertid den elendige pusteevnen (1,0). Dårlig pusteevne er problematisk, fordi det betyr at fuktighet ikke slipper ut av støvelen. Når kroppsprodusert fuktighet stenges inne, hjelper det lite om støvelen er helt vanntett. Våte føtter fryser uansett hvor fuktigheten kommer fra.

Det svake resultatet er ekstra trist, fordi Lejon er den overlegent rimeligste modellen i årets test. Lejon koster kun 399 kroner, mens de beste modellene koster mellom 800 og 900 kroner.

Skopunkten har for øvrig deltatt i testen hvert år og har endt opp med to fjerdeplasser, en femteplass, en syvendeplass og en sisteplass.

Svakt fra DinSko

Enda dårligere går det for Skopunktens søsterselskap DinSko. DinSko-modellen med det anonyme navnet 265626 (549/599 kr) har riktignok meget god varmeisolering (4,8). Men det hjelper lite når støvelen stryker på både vanntetthet og pusteevne. Dermed ender DinSko-støvlene opp med kun 2,0 totalpoeng.

DinSko har deltatt i testen tre år tidligere og har havnet på henholdsvis fjerde-, femte- og åttendeplass.

Jumbo til Skoringen

På jumboplassen finner vi Skoringens Skofus 5612500611 (599 kr). Ikke bare stryker denne modellen på både vanntetthet og pusteevne. I tillegg har modellen den svakeste varmeisoleringen av samtlige støvler i testen. Dermed havner Skofus-modellen på en klar sisteplass med kun 1,6 totalpoeng.

Skoringen har ikke tidligere deltatt i testen.

Her finner du tabellen med samtlige testresultater.