Forside > Tester, guider og undersøkelser > Barneseter: Nå også testresultater fra AMS
I mai ble Plus Test integrert i Forbrukerrådets barneseteguide. Nå utvider vi ytterligere med testresultater fra tyske AMS.

AMS (Auto motor und sport) er Tysklands ledende bilmagasin og har røtter helt tilbake til 1946. AMS startet med barnesete-testing i 1992 og gjennomfører testene i samarbeid med TÜV SÜD, den største av de fem tyske TÜV-grupperingene (se faktaramme).

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Frontkollisjon

AMS har i likhet med Plus Test konsentrert seg om frontkollisjonstesting, men vektlegger flere testkriterier enn Plus Test og vurderer også andre aspekter ved stolene (se faktaramme). Mens Plus Test utelukkende tester småbarnstoler (gruppe I og II), tester AMS – i likhet med ICRT/ADAC – både babystoler, småbarnstoler og beltestoler. I motsetning til ICRT/ADAC, gir AMS ikke tallkarakterer, men nøyer seg i stedet med tre nivåer: Anbefalt, Betinget anbefalt og Ikke anbefalt.

Foto/montasje: Produsenter/Forbrukerrådet

Tre aktører

Forbrukerrådet har fått tillatelse fra AMS til å bruke magasinets testresultater og har valgt å ta utgangspunkt i resultatene fra de tre siste testene magasinet har gjennomført (2014, 2011, 2010). Det betyr at Forbrukerrådets tabell heretter vil inneholde resultater fra både ICRT/ADAC, Plus Test og AMS. Dermed vil tabellen forhåpentligvis bli til enda større nytte for norske småbarnsforeldre.

Forbrukerrådet vil utelukkende publisere modeller som har oppnådd den høyeste AMS-utmerkelsen: Anbefalt. For å bli publisert av Forbrukerrådet, må modellen i tillegg ha gjort det godt i ICRT/ADAC-testen og/eller være sertifisert av Plus Test.

Følgende ni testede modeller passerer disse nåløyene:

Babystoler (Gruppe 0+, 0-13 kg)

BeSafe iZi Go, uten base, festet med bilbelter (altså uten isofix)

Anbefales av AMS, 76 poeng hos ICRT/ADAC.

Eneste beltefestede babystol som både anbefales av AMS og ICRT/ADAC.

Recaro Privia med isofix-base

Anbefales av AMS, rekordhøye 86 poeng hos ICRT/ADAC.

Fremstår dermed som et særdeles godt valg.

Cybex Aton Q med isofix-base

Anbefales av AMS, solide 79 poeng hos ICRT/ADAC.

Fremstår dermed som et meget godt valg.

Maxi-Cosi Pebble med isofix-base

Anbefales av AMS, 79 poeng hos ICRT/ADAC.

Fremstår dermed som et meget godt valg.

 

Les mer om småbarnstolene og beltestolene i underartiklene:

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta

Det tyske bilbladet AMS gjennomfører sine barnesete-tester i samarbeid med TÜV SÜD. AMS har testet barneseter siden 1992, men gjennomfører ikke tester årlig. De siste testene ble publisert i 2010, 2011 og 2014. AMS tester stoler fra alle vektgrupper.

Hovedkomponenten i AMS-testen er en frontkollisjon. På bakgrunn av denne måles og vurderes risiko for hodeskade (HIC, Head Injury Criterion), hodeakselerasjon, brystakselerasjon og nakkebelastning. I tillegg vurderes brukervennlighet, deriblant plass for barnet, plassbehov i bilen, montering i bilen, byggekvalitet og materialkvalitet.

AMS gir ingen tallkarakterer, i stedet klassifiseres stolene som Anbefalt, Betinget anbefalt og Ikke anbefalt.

Forbrukerrådet publiserer modellene som har oppnådd Anbefalt, og som samtidig er testet av ICRT/ADAC og/eller er sertifisert av Plus Test.

AMS (Auto Motor und Sport) er Tysklands ledende bilblad.

TÜV SÜD (Technischer Überwachungsverein) er den største av de fem tyske TÜV-grupperingene, som blant annet fokuserer på tekniske standarder, kontroller og tester.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker