Forside > Tester, guider og undersøkelser > Billigbatterier gir deg mest for pengene
Billigbatteriene er ikke nødvendigvis best. Men de gir deg utvilsomt mest valuta for pengene.

Hos Elkjøp må du ut med 49 kroner for en firepakning med Duracell Plus AA-batterier, noe som betyr at du betaler 12,25 kr per batteri. Hos Ikea slipper du unna med 19 kr for 10 AA-batterier – og betaler altså 1,90 kr per stykk. Det betyr at Duracell-batteriene er mer enn seks ganger så dyre som Ikea-batteriene.

Overraskende små forskjeller

Men er Duracell-batteriene seks ganger så gode? Nei, selvsagt ikke. Gang på gang har uavhengige tester av engangsbatterier vist at forskjellene mellom dyre merkebatterier og billigbatterier er overraskende små.

Riktignok skal det understrekes at mange tester viser at de beste merkebatteriene leverer lengre levetid enn de billigste batteriene. For eksempel var det nettopp to Duracell-modeller som vant Testfaktas store AA-batteritest i 2009. Disse klarte å levere strøm i henholdsvis 509 og 492 minutter før spenningen var nede i 0,8 volt. Ikea-batteriene måtte gi tapt etter 452 minutter.

Duracell-batteriene var altså best, men forskjellen var moderat. Det beste Duracell-batteriet holdt 57 minutter lengre enn Ikea-batteriet, noe som utgjør en forskjell på beskjedne 11 prosent.

Liten sammenheng mellom pris og levetid

Samme test viste for øvrig at Clas Ohlson-batterier holdt ut i 503 minutter – nesten like lenge som det beste Duracell-batteriet. Clas Ohlson-batteriene koster om lag det dobbelte av Ikea-batteriene, men er likevel langt billigere enn Duracell-batterier.

Testens taper ble for øvrig Philips Powerlife, som var blant de aller dyreste modellene i testen.

Her finner du Testfaktas batteritest.

Clas Ohlson og Biltema

Denne gangen er det forbrukermagasinet Råd&Rön som har testet AA-batterier. Ikeas prisledende batterier er dessverre ikke tatt med i testen, men både Clas Ohlson og Biltema er på plass blant de 13 modellene som er testet. Og de to svenske kjedene erobrer henholdsvis tredje- og femteplass i testen.

I Norge koster Clas Ohlson-batteriene 3,90 kr per stykk, mens Biltema-batteriene er enda billigere: 3,49 kr per stykk. Mange av de åtte modellene som havner på plassene bak Biltema, kommer fra kjente merkeprodusenter. Og disse er svært mye dyrere enn de svenske billigbatteriene.

For øvrig havnet også denne gangen et Philips-batteri på jumboplassen.

Her finner du Råd & Röns batteritest (betalingstjeneste)

Røverkjøp vs miljø

Når målet er lengst mulig levetid for pengene, er det altså ingen tvil om at billigbatterier fra Ikea, Biltema og Clas Ohlson fremstår som rene røverkjøp.

Hvis pris er uinteressant – og målet utelukkende er lengst mulig levetid og/eller minst mulig avfall, viser imidlertid de fleste tester at du bør velge de beste merkebatteriene. Utfordringen er å finne frem til hvilke merkebatterier som er best, fordi en rekke dyre merkebatterier altså gjør det dårlig i test.

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel