Forside > Tester, guider og undersøkelser > Billige barneseter: Hold deg unna!
Den store, europeiske barnesetetesten har for første gang fokusert på billige barneseter. Resultatene viser at du bør holde deg og barnet ditt unna lavpris-modellene.

Tidligere var barneseter stort sett kun å finne hos spesialforhandlere der de ansatte har kompetanse på nettopp barneseter, og der ferske foreldre kan få kyndig assistanse. I løpet av de siste årene har imidlertid barneseter dukket opp sammen med ordinære hyllevarer i andre typer butikker. Fellesnevnerne for disse barnesetene er ofte ukjente merker og priser som ligger langt, langt under merkevarene som selges hos spesialforhandlerne.

Foto: Colourbox

Nå har ADAC og ICRT, som årlig gjennomfører Europas største og grundigste barnesetetest, for første gang fokusert på billigbarneseter. Testerne har tatt for seg stoler i prisklassen 300-500 kroner fra merkene Kids im Sitz, Nania, Tiggo og United-Kids, samt modeller i 1000-kronersklassen fra Fisher Price. Felles for alle de testede modellene er at de mangler isofix-ankere, og at de derfor festes med bilens egne sikkerhetsbelter.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Uønskede stoffer i alle

Testresultatene viser at alle de 11 testede modellene inneholder flammehemmere av typen TDCPP, noe som ikke er ønskelig i en barnestol. De to modellene fra Fisher Price – samt den ene testede Nania-stolen – inneholder i tillegg polyaromatiske hydrokarboner (PAH), også kalt tjærestoffer.

Stolrygg knakk

Når det gjelder selve kollisjonstestene, var det kun én modell – babystolen Nania BeOne SP Luxe – som oppnådde gode poengsummer. De andre modellene endte opp med resultater fra det middelmådige til det elendige. Aller verst gikk det for Nania Safety Paris, som også selges under navnet Kids im Sitz Safety Paris. Her knakk stolryggen i frontkollisjonstesten. Ingen av stolene oppnådde gode resultater i sidekollisjonstesten, og aller dårligst gikk det med de to stolene fra Fisher Price.

Høy pris ingen garanti

Konklusjonen er altså – ikke uventet – at du bør holde deg unna de billigste barnesetene. Når det er sagt, skal det understrekes at høy pris overhodet ikke gir noen garanti for at et barnesete er sikkert og fritt for uønskede kjemikalier. Opp gjennom årene har det vist seg at en rekke kostbare modeller fra kjente produsenter har feilet både i kollisjonstester, kjemitester og tester som avdekker risiko for feilbruk.

Forbrukerrådet anbefaler deg derfor utelukkende å kjøpe modeller som har gjort det godt i seriøse tester.

Nyttig tabell

I Forbrukerrådets store barneseteguide finner du en nyttig tabell med oversikt over modellene som har gjort det best i den store, europeiske barnesetetesten som gjennomføres av ADAC og ICRT (se faktaramme).

I tabellen viser vi også hvilke stoler som er Plus Test-sertifisert. Svenske Plus Test gjennomføres av svenske VTI og publiseres av NTF. I tillegg viser vi hvilke stoler som er anbefalt av tyske AMS, som gjennomfører egne barnesetetester i samarbeid med TÜV SÜD (Les mer i underartikkelen).

ECE R44/04 ikke nok

Noen av billigbarnesetene markedsføres med at de tilfredsstiller standarden ECE R44/04. Selv om denne standarden inneholder mye bra, innebærer en slik merking overhodet ingen garanti for at stolen er sikker. Alle de hundrevis av modellene som opp gjennom årene er testet av ADAC og ICRT, tilfredsstiller ECE R44, som er en forutsetning for at de skal være lovlige å selge i Europa. Likevel har mange av dem altså endt opp med elendige resultater.

Mer informasjon om testen av billigmodeller finner du her:

FDM, dansk språk, gratis

Tænk, dansk språk, betalingstjeneste

ADAC, tysk språk, gratis

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

Beste frittstående modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 79 poeng

Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng

Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

Småbarnstoler

Beste isofix-modeller (til 18 kg): Concord Reverso: 76 poeng og Plus Test-sertifisert og Britax Max-Fix II: 73 poeng og Plus Test-sertifisert

Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

Beltestoler

Beste modell festet med bilbelter: Kiddy Guardian Pro: 75 poeng

Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker