Forside > Tester, guider og undersøkelser > Sykkel-piggdekk: Grundig test
Svenske Testfakta har testet sju sykkel-piggdekk. Tyske Schwalbe stikker av med dobbeltseier.

Er du blant jobbsyklistene som ikke lar deg skremme av snø og is? Da vet du helt sikkert at vintersykling med sommerdekk er livsfarlig. Men hvilke vinterdekk skal du velge?

Pigg best på is

Det finnes riktignok piggfrie vinterdekk til sykkel, men akkurat som i bilenes verden, er det også i sykkelsammenheng piggdekk som gir deg det beste grepet når du sykler på det aller farligste underlaget – is.

Her finner du Forbrukerrådets store elsykkelguide.

Seks testkriterier

Svenske Testfakta har derfor tatt for seg sju piggdekk og har testet ut en rekke egenskaper. Først har de testet bremseevne på is og snø, deretter har de testet sidegrep både på is og asfalt.

Testene er gjort på nye dekk med et gitt antall pigger (fra 100 til 240). Hvis og når pigger løsner og forsvinner, vil dekkets egenskaper endre seg i forhold til resultatene som vises i testen. Derfor har Testfakta også testet hvor godt piggene er festet i knastene.

I tillegg til nevnte sikkerhetsaspekter, har Testfakta også testet rullemotstand.

Sommerdekk som referanse

Testfakta har valgt å bruke et sommerdekk som referanse, noe som gjør testresultatene ekstra interessante. For eksempel presterte piggdekkene bremselengder mellom 4,7 og 7,0 meter på isføre, mens sommerdekket endte opp på hele 13,6 meter. Det betyr at selv det dårligste piggdekket halverer bremselengden sammenlignet med et sommerdekk.

Sidegrep på is

Og mens det dårligste piggdekket taklet 49 Newton før det mistet sidegrepet på is, måtte sommerdekket gi slipp etter bare 8. Selv det dårligste piggdekket kan altså skilte med mer enn seks ganger så godt sidegrep som sommerdekket. Og sammenligner vi med det beste piggdekket – som takler hele 151 Newton – blir forskjellen formidabel.

Sidegrep på asfalt

Hva med sideveisgrepet på asfalt? Jo, litt overraskende viser testresultatene at fem av sju testede piggdekk faktisk produserer bedre sidegrep enn sommerdekket også på asfalt. Med gode piggdekk på sykkelen trenger du altså ikke være spesielt bekymret i svingene, selv om svingkjøring med piggdekk på asfalt kjennes skummelt og utrygt ut i begynnelsen.

Rullemotstand

Ikke overraskende har samtlige piggdekk høyere rullemotstand enn sommerdekket, noe som betyr at du må bruke mer energi på å tråkke deg til jobben på asfalt. Forskjellene piggdekkene imellom er imidlertid overraskende store. Faktisk er forskjellen mellom beste og dårligste piggdekk større enn forskjellen mellom sommerdekket og det beste piggdekket.

Dobbeltseier til Schwalbe

Tyske Schwalbe stikker altså av med både seier og andreplass, mens Kenda ender opp med jumboplassen. Årsaken til at det går så galt for Kenda, er dårlig sidegrep på asfalt og pigger som løsner for lett. Og det er synd, for når det kommer til bremselengde og sidegrep på is, henter nemlig Kenda de aller beste resultatene.

Biltema når ikke opp

På nest sisteplass finner vi Biltemas piggdekk, som er betydelig rimeligere enn sine konkurrenter. Det som først og fremst ødelegger for Biltema-dekket er sidegrep på is og dårlig innfesting av pigger.

Full oversikt og alle testresultater finner du hos Testfakta.

Kilde: Testfakta

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Om testfakta

Det svenske selskapet Testfakta ble etablert i 2001 og er et uavhengig test- og research-selskap. Selskapet har spesialisert seg på testing og vurdering av forbrukerprodukter og gjennomfører alltid sine tester i sertifiserte laboratorier.

Selskapet leverer produkttester til en rekke medier. Forbrukerrådet samarbeider med Testfakta.

Abonner på vårt nyhetsvarsel