Forside > Tester, guider og undersøkelser > Barneseter: Nå også testeresultater fra Plus Test
Forbrukerrådets Barneseteguide inneholder nå også resultater fra svenske Plus Test. Dermed bedres din mulighet for å finne et sikkert barnesete som passer ditt behov.

(Publisert: 12.05.14, sist oppdatert 14.09.18)

Forbrukerrådet har helt siden 2003 publisert resultater fra den store, europeiske barnesetetesten som gjennomføres av ICRT i samarbeid med ADAC (se faktaramme). I 2011 lanserte Forbrukerrådet Den store barneseteguiden, der vi samlet all barneseteinformasjon og de beste testresultatene under én paraply.

Gjennom denne guiden har norske småbarnsforeldre blant annet hatt tilgang til en tabell med oversikt over de beste babystolene, småbarnstolene og beltestolene som er testet. I tillegg inneholder guiden svar på en lang rekke spørsmål knyttet til barneseter.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Foto/Montasje: Produsenter, Plus Test/Forbrukerrådet

To store hull

Vår barneseteguide har imidlertid vært belemret med to store hull. Begge hullene har vært knyttet til bakovervendte småbarnstoler i gruppe I (9-18 kg) og gruppe II (15-25 kg).

For det første har tabellen manglet modeller som kan brukes helt til barnet veier 25 kilo. Dette har ført til frustrasjon blant småbarnsforeldre som ønsker å følge Forbrukerrådets oppfordring om å bruke bakovervendte barneseter så lenge som mulig.

For det andre har tabellen manglet modeller som kan festes med bilens egne belter. Dette har frustrert foreldre som ikke har isofix-fester i bilene sine.

Dårlige testresultater

Bakgrunnen for disse to hullene i Forbrukerrådets tabell, er kort og godt at ingen av de testede modellene av nevnte typer har oppnådd gode resultater i ICRT/ADAC-testen.

Hver eneste gang slike modeller har vært i ilden, har nemlig testerne avdekket negative egenskaper. De fleste modellene har riktignok gjort det godt i frontkollisjonstesten og brukbart i sidekollisjonstesten. Men samtidig har de som regel fått kritikk for andre egenskaper, eksempelvis komplisert montering, risiko for feilbruk, plasskrevende konstruksjon, dårlig plass, svak komfort eller innhold av uønskede stoffer som ftalater og flammehemmere.

Dermed har de endt opp med dårlige sammenlagtkarakterer og har derfor ikke fått plass på Forbrukerrådets tabell over de beste barnesetemodellene.

Ikke alle modeller er testet

En annen årsak bak hullene i vår tabell, er rett og slett at ICRT/ADAC ikke har testet alle de bakovervendte småbarnstolene som finnes i det norske markedet.

Kun isofix-modeller

Forbrukerrådets tabell har riktignok inneholdt enkelte bakovervendte småbarnstoler som har oppnådd gode testresultater. Men felles for disse modellene er at de er isofix-stoler.

For det første forutsetter isofix-stoler at bilen har isofix-fester. For det andre kan bakovervendte isofix-stoler av tekniske årsaker kun brukes til barnet veier 18 kg.

Plus Test

Dette er bakgrunnen for at Forbrukerrådet har bestemt å videreformidle testresultatene til svenske Plus Test, som i praksis utelukkende tester bakovervendte småbarnstoler i gruppe I og II. Plus Test gjennomføres av forskningsinstituttet VTI og publiseres av trafikksikkerhetsforeningen NTF (se faktaramme). Siden starten i 2009 har VTI gitt Plus Test-sertifikat til 11 bakovervendte modeller. Blant disse finner vi sju beltefestede modeller, hvorav seks kan brukes til barnet veier 25 kilo.

Hvorfor har ikke Forbrukerrådet publisert disse testresultatene for lenge siden?

Les svaret i underartiklene.

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta

ICRT  (International Consumer Research & Testing) er en paraplyorganisasjon for testvirksomheten til rundt 40 europeiske, asiatiske og amerikanske forbrukerorganisasjoner. Forbrukerrådet var inntil 2012 medlem av ICRT.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Auto Club) er en tysk bilistorganisasjon. Søsterorganisasjon av norske NAF (Norges Automobil-Forbund)

VTI  (Statens väg- och transportforskningsinstitut) er en uavhengig, svensk forskningsinstitusjon som fokuserer på transportsektoren.

NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande) er en svensk trafikksikkerhetsorganisasjon, som kan sammenlignes med norske Trygg Trafikk.

Abonner på vårt nyhetsvarsel