Forside > Tester, guider og undersøkelser > Hånddesinfeksjon: Toppresultat for billigste produkt
Det billigste hånddesinfeksjonsmiddelet oppnår toppresultat, mens de tre skumproduktene havner på bunnen av vår liste. Forbrukerrådet gir deg alt du trenger å vite om hånddesinfeksjonsmidler.

Hvis hendene dine er synlig møkkete, må du ty til god gammel håndvask med såpe og vann. Men om synlig skitt er fraværende og målet er å bli kvitt flest mulig bakterier og virus, er faktisk hånddesinfeksjonsmidler den mest effektive metoden du kan bruke. For eksempel anbefales hånddesinfeksjonsmidler fremfor såpe og vann i Folkehelseinstituttets håndhygiene-veileder for helsevesenet.

Men det er først og fremst i situasjoner der du ikke har tilgang på såpe og vann at dagens testprodukter virkelig kommer til nytte. En liten flaske med hånddesinfeksjonsmiddel – eller håndsprit som det ofte kalles – kan eksempelvis være forskjellen på en hyggelig ferie og en mageinfeksjon. Forbrukerrådets test viser nemlig at mange av de tolv produktene er meget effektive og faktisk lever opp til lovnaden om å ta knekken på så godt som alle bakteriene på hendene dine.

Se enkel tabell med de viktigste testresultatene her

 

Se avansert tabell med utvidet informasjon her

 

Gel og flytende virker best

De tolv testproduktene gjennomgikk to svært tøffe tester utviklet av Forbrukerrådet i samarbeid med Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø. Begge de to testene, som vi har valgt å kalle «fingertesten» og «håndtesten», ble repetert tre ganger. Og selv om produktene i begge de to testene ble utsatt for millioner av E.Coli-bakterier, klarte fire av produktene å ta livet av hele 99,99 prosent av dem. De fire testvinnerne er:

  • Antibac: Desinfeksjonssprit (99,99 % i både fingertest og håndtest)
  • Antibac Pharma: Desinfeksjonsgel  (99,99 % i både fingertest og håndtest)
  • The Body Shop: Absinthe Purifying Hand Gel  (99,99 % i både fingertest og håndtest)
  • Biltema: Antibacterial Gel  (99,99 % i fingertest, 95 % i håndtest)

 

I tillegg oppnådde fem testprodukter å eliminere mellom 90 og 97 prosent av den enorme bakteriemengden. Fellesnevneren for alle disse ni produktene er at de er flytende eller i gel-form.

Skumproduktene feilet

De eneste produktene som dermed sviktet i vår test, var de skum-baserte. Ingen av de tre skum-produktene klarte å ta knekken på mer enn rundt 10 prosent av bakteriene de fikk i oppdrag å bekjempe. Som en konsekvens av Forbrukerrådets test, har apotekkjeden Boots valgt å trekke skumproduktet «Anti Viral Hand Foam» fra hyllene inntil videre.

Vi gjør imidlertid oppmerksom på at skumproduktene, i likhet med alle de andre produktene, ble testet med 3 milliliter av produktet slik det fremstår for forbruker når det hentes ut av beholderen. Det betyr at det for skumproduktenes vedkommende ble testet 3 milliliter skum. I motsetning til væske og gel, inneholder skum selvsagt mye luft.

Testvinner til 10 kr

Som i mange andre produktgrupper, preges også denne produktgruppen av store prisforskjeller. For eksempel koster to av de testede produktene 59 kroner, mens det ene skumproduktet koster hele 99 kroner. Men heldigvis finnes det langt rimeligere produkter – også blant testvinnerne.

Gel-produktet fra Antibac Pharma koster for eksempel mer moderate 35 kroner. Det overlegent rimeligste produktet er imidlertid testvinneren «Antibacterial Gel» fra Biltema. Dette gel-produktet koster bare 10 kr per flaske (20 kr for en topakning).

60 øre for rene hender

I likhet med de fleste andre produktene, inneholder Biltemas flaske 50 milliliter. Når vi tar utgangspunkt i Folkehelseinstituttets anbefalte dosering (3 milliliter), slipper du altså unna med 60 øre per hånddesinfeksjon.

De to testvinnerne fra Antibac – samt testvinneren fra The Body Shop – er betydelig dyrere og gir en pris på mellom 1,10 kr og 2,95 kr per desinfeksjon.

Parfymefritt fra Antibac Pharma

Biltemas produkt inneholder imidlertid en rekke parfymer. Er du opptatt av å unngå parfymer, bør du derfor i stedet velge Antibac Pharmas «Desinfeksjonsgel for hender og overflater». Dette er det eneste parfymefrie produktet blant testvinnerne og er i tillegg anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Denne testvinneren har som nevnt en anbefalt utsalgspris på 35 kroner, noe som betyr 2,10 kr per desinfeksjon.

Også gel-produktet fra Apotek 1 er fritt for parfyme.

Bac Away full av fuktighetsgivere

Hvis du desinfiserer hendene dine ofte, eller har spesielt sart hud, bør du også være klar over at det er store forskjeller produktene i mellom når det kommer til fuktighetstilførende stoffer. Mens de fleste produsentene nøyer seg med rundt 1 prosent av det fuktighetsgivende stoffet glyserol, kan Bac Away lokke med hele 18 prosent fuktgivere, deriblant 4 prosent glyserol, 5 prosent solsikkeolje og 2 prosent sheasmør. Bac Away ble riktignok ikke testvinner, men klarte å ta knekken på rundt 95 prosent av bakteriene, noe vi har valgt å karakterisere som «bra».

Vi understreker imidlertid at Forbrukerrådet ikke har testet de ulike produktenes fuktighetstilførende egenskaper.

Mange etiketter vil bli endret

I sammenheng med testen har Forbrukerrådet også saumfart produktenes etiketter og bruksanvisninger. Gjennomgangen har avdekket at mange av produktene, etter Forbrukerrådets syn, er mangelfullt merket og i enkelte tilfeller direkte feilmerket. Som en konsekvens av Forbrukerrådets test, har representanter for flere av produktene lovet at etiketter vil bli endret, slik at viktig og korrekt forbrukerinformasjon kommer med.

Basert på vår gjennomgang, har produktene fått en egen karakter for merking.

Les videre om mangelfull og feilaktig merking under.

Se enkel tabell med de viktigste testresultatene her

Se avansert tabell med utvidet informasjon her

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Hvor får du kjøpt dem?

Du kan få kjøpt hånddesinfeksjonsmidler i en rekke ulike typer butikker.

Du visste kanskje at du kan kjøpe hånddesinfeksjonsmidler på apoteket? Men du trenger ikke å oppsøke et apotek for å kjøpe en flaske med håndgel. Denne produktgruppen er nemlig også tilgjengelig i både dagligvareforretninger, i kiosker og på bensinstasjoner.

Produktene føres også av enkelte sportsforretninger og i reisebutikker på flyplasser. I tillegg kommer spesialforretninger som Biltema, Clas Ohlson, The Body Shop og andre aktører som fører egne produkter.

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel