Forside > Tester, guider og undersøkelser > Barneseter: Flere nye Plus Test-modeller
Forbrukerrådets barneseteguide er oppdatert med sju spennende, Plus Test-sertifiserte småbarnstoler.

I november kunne vi fortelle at tysk-spanske Concord Reverso har oppnådd rekordresultater i den store, europeiske barnesetetesten som hver vår og høst gjennomføres av ADAC og ICRT. Reverso oppnådde toppscore i frontkollisjonstesten og 4,0 av 5,0 oppnåelige poeng i sidekollisjonstesten. Til slutt endte Reverso opp med rekordhøye 76 av 100 oppnåelige totalpoeng

Foto/Montasje: Produsenter, Plus Test/Forbrukerrådet

Nå er Concord Reverso i tillegg Plus Test-sertifisert til 18 kilo, noe som ytterligere understreker hvor godt denne stolen takler en potensiell frontkollisjon.

I tillegg har svenske Statens väg och transportforskningsinstitut (VTI) sertifisert ytterligere seks småbarnstoler. Vi har nå oppdatert vår store barneseteguide med de nye resultatene.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her.

Axkid Rekid

Den eneste av de sju nye stolene som er sertifisert helt til 25 kilo, er svenske Axkid Rekid, som er en interessant stol. For det første er Rekid utrustet med isofix-fester, noe som er svært uvanlig for stoler som er laget for å brukes helt til barnet veier 25 kilo – såkalte gruppe II-stoler. Gruppe II-stoler festes vanligvis med bilens egne belter og må bruke både støtteben og såkalte underforankringsbelter. Sistnevnte forankres nede ved gulvet, vanligvis i festene for en av bilens forseter.

Den store fordelen med isofix-småbarnstoler, er at disse enkelt klikkes fast i isofix-festene. Deretter er det bare å felle ned støttebenet. Brukeren slipper dermed å forholde seg til både underforankringsbelter og bilbelter. Baksiden av medaljen er at isofix-småbarnstoler kun kan brukes inntil barnet veier 18 kilo (gammelt regelverk) eller 105 centimeter (nytt regelverk, i-Size). Det betyr at de fleste barn vil vokse ut av isofix-småbarnstoler ved fireårsalderen.

Axkid Rekid er altså noe så unormalt som en gruppe II-stol med isofix-fester. Det betyr imidlertid ikke at brukeren slipper unna underforankringsbeltene. Disse skal alltid brukes for å forankre Rekid. Fordelen med Rekid er imidlertid at man kan bruke isofix-festene og dermed slipper å bruke bilens egne belter inntil barnet har passert 18 kg. I vektspennet 18-25 kg brukes bilbelter som for alle andre gruppe II-stoler.

Helt til 7 år?

En annen interessant faktor ved Axkid Rekid er at produsenten hevder at stolen kan brukes helt til barnet er 125-130 centimeter høyt. Fordi gjennomsnittsbarnet først når opp i 125 centimeter kroppshøyde (og ca. 24 kg vekt) når det fyller 7 år, betyr dette at Rekid tilbyr bakovervendt beskyttelse uvanlig lenge.

Den norske produsenten HTS opplyser eksempelvis at deres konkurrerende modell – BeSafe iZi Plus – bare kan brukes til barnet er om lag fem år gammelt.

Tre BeSafe-modeller

HTS – som for øvrig har oppnådd Plus Test-sertifisering for en rekke modeller de siste årene – har nå fått sertifisert ytterligere tre modeller; BeSafe iZi Kid X1 i-Size, BeSafe iZi X2 i-Size og BeSafe iZi Modular i-Size. Som modellnavnene tilsier, er alle de tre stolene typegodkjent i henhold til det nye i-Size regimet. Alle tre kan brukes fra barnet er 61 cm (noen få måneder gammelt) til 105 cm (ca. 4 år).

De to Kid-modellene, der eneste forskjell er litt ulike isofix-fester, er rene bakovervendte modeller. Modular-modellen derimot, er en kombi-modell som både kan brukes bakover- og fremovervendt. Forbrukerrådet anbefaler som kjent bakovervendt plassering så lenge som mulig.

Maxi-Cosi Pearl XP

Også Maxi-Cosi Pearl XP har oppnådd Plus Test-sertifisering. I likhet med de tre BeSafe-stolene er Pearl XP en isofix-basert i-Size-stol som kan brukes til barnet er 105 cm høyt. I motsetning til søster-stolen Maxi-Cosi 2way Pearl, som er en kombistol, er Pearl XP en ren bakovervendt modell.

Biltema med Plus Test-sertifisering

Den kanskje største overraskelsen i denne runden, er at Biltemas modell 39-810 har oppnådd Plus Test-sertifisering. Biltema-stolen er verken en i-Size stol eller en isofix-stol og må derfor festes med bilens egne belter og underforankringsbelter. Til gjengjeld koster stolen bare 1600 kroner, noe som er en svært lav pris i småbarnstol-segmentet.

Kun Reverso testet av ADAC/ICRT

Vi understreker imidlertid at den eneste av de sju omtalte modellene som er testet av ADAC/ICRT, er Concord Reverso. Fordi Plus Test utelukkende tester frontkollisjon, kan vi derfor ikke vite hvor sikre de andre stolene er i sidekollisjon. Vi vet heller ikke hvor stor risiko det er for feilbruk eller om noen av stolene inneholder uønskede kjemikalier. Det tryggeste vil derfor alltid være å kjøpe en stol som både er Plus Test-sertifisert, og som i tillegg har gjort det godt hos ADAC/ICRT.

 

Les mer om Plus Test her.

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

Beste frittstående modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 79 poeng

Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng

Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

Småbarnstoler

Beste isofix-modeller (til 18 kg): Concord Reverso: 76 poeng og Plus Test-sertifisert og Britax Max-Fix II: 73 poeng og Plus Test-sertifisert

Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

Beltestoler

Beste modell festet med bilbelter: Kiddy Guardian Pro: 75 poeng

Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker