Målebånd kan brukes når du skal kjøpe møbler, når du legger lister, når du pusser opp og når du skal måle om barna har blitt høye nok for hovedattraksjonen i fornøyelsesparken. Og tusen andre ting. Med andre ord – målebåndet er et must i enhver husholdning.
I mange sammenhenger er det ikke så viktig at målebåndet er supernøyaktig. Men noen ganger er nøyaktighet avgjørende, eksempelvis når benkeplater skal bestilles og når listverk skal kappes. Forbrukerrådet har derfor fått hjelp av Justervesenet til å teste hvor nøyaktige de 25 målebåndene er. Vi har også analysert målebåndenes egenskaper og vurdert kvalitetsinntrykket.
Se også: Den store meterstokktesten
Resultatene finner du i den forenklede tabellen under. I tillegg har vi laget en utvidet tabell som går mer detaljert til verks, og som inneholder all informasjon som ligger til grunn for vår rangering. Pris er oppgitt i begge tabeller, men har ikke påvirket rangeringen.
Før du velger målebånd bør du også lese disse underkapitlene:
1. Overraskende og positive resultater
Kun 4 av de 25 målebåndene bommer med mer enn 1 millimeter. Et av de billigste båndene kan skilte med en feilvisning på under 0,1 millimeter!
Vår test omfatter både 3-metersbånd (13 stk) og 5-metersbånd (12 stk). Og vår hovedkonklusjon er at det store flertallet er imponerende presise. Tre av båndene kan skilte med en feilvisning på under 0,2 mm, mens hele 12 av båndene viser under 0,5 mm feil. Og hvis du aksepterer en feilvisning på under 1 millimeter, har du hele 21 modeller å velge mellom.
Det som er minst like overraskende, er at det ikke er noen åpenbar sammenheng mellom pris og presisjon. Det mest nøyaktige målebåndet av samtlige er Biltema-modellen 16-2931, som koster bare 35 kroner. Også enda rimeligere målebånd imponerer med meget høy presisjon. Testens dyreste modell derimot – Hultafors BT5M (300 kr) – er blant de minst nøyaktige i vår test. Du kan lese om hvordan vi har testet nøyaktigheten i kapittel 2.
Mange egenskaper
Da er det vel bare å velge ett av de billigste målebåndene?
Nei, ikke nødvendigvis. Ved første øyekast fremstår et målebånd som et enkelt og ukomplisert produkt. Men hvis du går dem nærmere etter i sømmene, slik vi har gjort, vil du oppdage at et målebånd har mange egenskaper.
Låser båndet automatisk når du trekker det ut? Eller må du låse det manuelt? Er lengden på kassetten (beholderen) oppgitt, slik at du kan måle takhøyde og nøyaktig avstand mellom to vegger? Er knappen lett og behagelig å betjene, eller må du bruke mye kraft? Balanserer kassetten på høykant, eller velter den når du slipper den? Ligger båndet pent ned på det som skal måles, eller «steiler» det? Hvor langt kan du trekke båndet ut før det knekker? Er tallene lett lesbare? Har båndet antirefleksbelegg? Er kassetten glatt eller gummiert? Har den belteklips eller håndstropp? Er endehaken magnetisk, slik at du kan bruke den til å plukke opp skruer du mister på gulvet?

Grafisk fremstilling av testresultater for tosidig innvendig mål for produkter med oppgitt kassettlengde.
Med andre ord, et målebånd er ikke bare et målebånd. I tillegg til nøyaktighet, har vi derfor valgt å legge vekt på egenskaper ved rangering av modellene. Du kan lese mer om hvordan vi har vurdert egenskaper i kapittel 3.
I tillegg har vi vurdert kvalitetsinntrykket basert på utseende og brukervennlighet. Du kan lese mer om hvordan vi har vurdert kvalitetsinntrykket i kapittel 4.
Gull: Bacho MTS-5-25
Vår rangering viser at Bacho MTS-5-25 havner helt på topp. Modellen er riktignok den nest dyreste i vår test (259 kr hos Thaugland) og kjennetegnes at båndet «steiler» når det måles korte lengder. Modellen er også tyngst av samtlige testede modeller (299 gram).
Men, når det er sagt, så må det understrekes at denne 5-metersmodellen har usedvanlig mange sterke sider. MTS-5-25 er alene om å kunne skilte med et rustfritt bånd og er ett av kun tre som har magnetisk endehake (krok). Båndet har centimeter-skala på begge sider og skalaen på baksiden er stående, slik at den blir lett lesbar når det tas høydemål. Også båndets forside har svært god lesbarhet. Båndet kan strekkes ut hele 200 cm før det knekker og endehaken er forbilledlig festet, dyp og robust. MTS-5-25 kan også skilte med en svært velfungerende autofunksjon og har oppgitt kassettlengde i runde tall (90 mm) (les mer om egenskaper her). Kvalitetsinntrykket er upåklagelig og vi spår at det er svært liten risiko for at du vil bli misfornøyd med dette målebåndet.
Sølv: Bacho MTB-3-16-M
Bacho er ubeskjedne nok til også å stikke av med sølvmedaljen, som tildeles 3-metersmodellen MTB-3-16. Modellen koster 179 kr hos Maxbo og er dermed i likhet med gullvinneren blant testens dyreste produkter. Til gjengjeld har dette målebåndet svært mange sterke sider og er det eneste i vår test som ikke har et eneste surt fjes i den utvidede tabellen. MTB-3-16 kan blant annet skilte med magnetisk endehake, lett lesbar skala på begge sider av båndet og en svært behagelig knapp. Båndet legger seg pent på arbeidsstykket og kan friste med både autofunksjon og oppgitt kassettlengde i runde tall (80 mm).
Bronse og fjerdeplass: Ironside 5m
Bronsemedaljen går til Ironside 5m Self-lock Hi-Viz (159 kr hos Byggmakker) og fjerdeplassen går til 3-metersmodellen av samme produkt (99 kr hos Byggmakker). I likhet med de to Bacho-båndene kjennetegnes disse modellene ved god nøyaktighet, høy kvalitetsfølelse og en rekke positive egenskaper.
Femteplass: Hultafors Talmeter
På femteplass finner vi et helt spesielt målebånd. Hultafors Talmeter (199 kr på Jula) kan skilte med en rekke unike funksjoner og er blant annet den eneste modellen som har fast endehake. Talmeter har blant annet en kraftig lås som holder svært godt på båndet, slik at du kan være trygg på at lengden ikke endres når du ønsker å overføre lengder mellom to objekter uten å lese av båndet. I tillegg har Talmeter rissekroker både på endehaken og i forkant av kassetten, noe som betyr at du ikke trenger blyant når du overfører mål mellom to «myke» objekter (eksempelvis gre og gips).
Talmeter er også overlegent når du skal ta tosidig innvendige mål. En utfellbar måletunge sørger for kassetten blir nøyaktig 10 cm lang og båndet har en egen skala for tosidig innvendige mål. I tillegg sørger små metallmarkører i forkant av kassetten for svært presis avlesing av båndet. Talmeter er også unik ved at båndets bakside har en egen pi-skala. Ved å legge Talmeter-båndet rundt et sirkulært objekt kan brukeren dermed lese av objektets diameter uten å måtte regne. En annen unik egenskap er et lite hull i båndet ved 10 cm, noe som innebærer at Talmeter kan brukes til å risse sirkler direkte på myke materialer. Nøyaktigheten er god og kvalitetsinntrykket upåklagelig. Talmeter-kassetten er ikke gummiert og kassetten mangler både belteklips og håndstropp. Noen vil oppleve disse manglene som en ulempe. Oppsiden er at Talmeter glir lett opp og ned av lommen.
Sjette- og sjuendeplass: Bacho og Clas Ohlson
På sjetteplass finner vi enda en Bacho-modell – MTG-5-19 (99 kr). Dette 5-metersbåndet mangler autolås, men har oppgitt kassettlengde, er svært nøyaktig og har en rekke positive egenskaper.
Like bak finner vi Cocraft 40-8988 (100 kr) fra Clas Ohlson. Denne 5-metersmodellen er nøyaktig og kan skilte med en unik egenskap. Båndet har nemlig en ekstra endehake som peker oppover. Dette, i kombinasjon med stående skala på båndets bakside, sørger for at modellen egner seg spesielt godt for høydemåling. Cocraft 40-8988 har en velfungerende autolås, men mangler oppgitt kassettlengde. Hadde oppgitt kassettlengde vært på plass, ville modellen ha gjort det enda bedre i vår rangering.
Åttendeplass: Biltema
På åttendeplass finner vi den første rimelige modellen; Biltema 16-2931. Denne 5-metersmodellen koster kun 35 kroner og kan skilte med mange positive egenskaper, deriblant autolås. Modellen mangler oppgitt kassettlengde, og kan dermed ikke brukes til tosidig innvendige mål. Men når det kommer til utvendige og innvendige mål, så imponerer Biltema-modellen stort med svært høy presisjon. I tillegg er forskjellen mellom utvendig og innvendig mål kun 0,008 millimeter!
Byggmax med mye målebånd for pengene
Tidendeplassen deles av to 3-meters-modeller; Hultafors SL3m og AG Tools fra Byggmax. Mens førstnevnte koster 250 kroner, koster Byggmax-båndet en tjufemtedel; 10 kr. Med utgangspunkt i denne prisen, tilbyr Byggmax et imponerende godt målebånd. Modellen kan skilte med både autofunksjon og oppgitt kassettlengde og er en av bare tre modeller med magnetisk endehake. Båndet er nøyaktig, knappen er behagelig å betjene og båndet legger seg pent på arbeidsstykket. Dessverre mangler båndet antirefleksbelegg.
Rimelig og bra fra Rusta
Vi nevner også Bruksbo-båndet fra Rusta, som koster bare 20 kroner. Bruksbo-modellen mangler oppgitt kassettlengde, men kan til gjengjeld skilte med autofunksjon og flere andre positive egenskaper.
Jumbo: Ikea
Ikea har sjeldent gjort det dårlig i våre tester. Men denne gangen havner møbelgiganten helt nederst i vår tabell. Ikeas 3-metersbånd (19 kr) viser omtrent 1,5 millimeter feil både når det gjøres utvendige mål og innvendige mål og har forøvrig svært få positive egenskaper. Blant annet er Ikeas modell den eneste med en låseknapp som ikke klarer å holde båndet fast.
Stanley langt nede
Også de to Stanley-båndene på henholdsvis 3 og 5 meter (40 og 60 kr på Jula), havner i den nedre delen av vår liste. Stanley-båndene viser blant annet mer enn 1 millimeter feil når det gjøres tosidig innvendige mål. De to modellene kjennetegnes også ved at de merkelig nok kun oppgir kassettlengden i tommer. Vi antar at svært få nordmenn vil ha nytte av å vite at kassettene er henholdsvis 2 3/8 og 2 3/4 tommer lange. Dette blir spesielt rart med tanke på at skalaen på selve båndet utelukkende er metrisk (i centimeter). Stanley-kassettene er for øvrig de eneste som ikke klarer å balansere oppreist og som velter når de settes på arbeidsstykket.
Overraskende svakt fra Hultafors
Fjerde sist finner vi – overraskende nok – testens dyreste modell (299 kr på Jula). Hultafors BT5M har mange positive egenskaper og fremstår som et kvalitetsprodukt. Men båndet viser mer enn 1 millimeter feil når det gjøres tosidig innvendig mål. Modellen er også blant de svakere når det kommer til utvendig mål og innvendig mål (mer enn 0,5 mm feilvisning). Dette er spesielt overraskende fordi BT5M er ett av bare to produkter i vår test som oppgis å være produsert i henhold til den strenge EU Klasse I-standarden. Alle de andre båndene i vår test oppgis enten å være i den mindre krevende EU Klasse II eller har ikke oppgitt klassifisering i det hele tatt.
2. Nøyaktighet: Slik har vi testet
Presisjonstestene er utført i samarbeid med Justervesenet. Det er gjort inntil tre målinger av hvert produkt. Disse målingene ligger til grunn for inntil fem vurderinger.
Forbrukerrådet har kun testet ett eksemplar av hver modell. Vi har med andre ord ikke undersøkt i hvilken grad de ulike produsentene presterer jevn eller ujevn produksjonskvalitet.
Dette har vi testet:
2. Innvendig mål
3. Tosidig innvendig mål (kun modellene med oppgitt kassettlengde)
4. Differansen mellom utvendig og innvendig mål
5. Differansen mellom utvendig og tosidig innvendig mål (kun modellene med oppgitt kassettlengde)
1. Utvendig mål
Betegnelsen «utvendig mål» brukes vanligvis når vi måler gjenstander, eksempelvis en bordplate, et klesskap, en gardinstang, en taklist eller et terrassebord.
Teknikk
Innsiden av endehaken hektes fast på den ene siden av gjenstanden, båndet trekkes ut og lengden leses av på båndet (se illustrasjon over).
Slik testet vi
Første trinn var å feste endehaken i en kalibrert rigg. Deretter ble båndet trukket ut. Punktet der målebåndet viser 299 cm, ble ved hjelp av avansert måleutstyr (laserinterferometer) sammenlignet med fasit. Avviket fra fasit er oppgitt i den store tabellen.
Testingen avdekket at 15 bånd viste for kort, 10 viste for langt. Minste avvik for utvendig mål var 0,003 mm (Giant 3m Tape Measure), største avvik var 1,543 mm (Ikea 402.375.57).
2. Innvendig mål
Betegnelsen «innvendig mål» brukes når vi måler avstander og høyder med fysisk begrensning i den ene enden. Brukes ofte til å gjøre lengdemål ut fra en vegg eller en annen flate. Eksempelvis avstand fra vegg til et vindu eller en stikkontakt, fra gulv til en stikkontakt eller fra tak til et vindu.
Teknikk
Båndet trekkes ut. Utsiden av endehaken presses inn mot flaten og avstanden leses av direkte på båndet.
Slik testet vi
Avvik innvendig mål ble testet indirekte i en egen rigg. For at målebånd skal kunne vise både korrekte utvendige og innvendige mål, er de utstyrt med en endehake (krok). Endehaken er montert på målebåndet på en måte som gjør at den ideelt skal bevege seg langs båndet med samme avstand som sin egen godstykkelse. Vi får dermed følgende regnestykke:
Endehakens bevegelse minus endehakens godstykkelse = Avvik endehake-bevegelse
For å få avvik innvendig mål brukte vi følgende regnestykke:
Avvik utvendig mål + avvik endehake-bevegelse = Avvik innvendig mål
Testingen avdekket at 16 bånd viste for kort, 9 viste for langt. Minste avvik innvendig mål var 0,032 mm (Biltema 16-2931), største avvik var 1,429 mm (Ikea 402.375.57).
3. Tosidig innvendig mål
Betegnelsen «tosidig innvendig mål» brukes når vi måler avstander og høyder med fysiske begrensninger i begge ender. Brukes ofte til å måle avstand mellom to vegger. Brukes også til å måle takhøyde. Kan også brukes til å måle døråpning, vindusbredde, skaphøyde, skuffebredde osv. Metoden særpreges ved at kassettlengden (målebåndets beholder) inngår i målingen.
Teknikk
Utsiden av endehaken presses inn mot den ene flaten. Baksiden av kassetten (beholderen) presses inn mot den andre flaten. Målet som avleses i forkant av kassetten, må adderes med kassettlengden. Tosidig innvendig mål er med andre ord kun mulig når du bruker et målebånd med kjent kassettlengde. Denne testen er derfor kun gjort for de 13 målebåndene som har oppgitt kassettlengde.
Slik testet vi
Avvik tosidig innvendig mål ble testet indirekte. Dette ble gjort i en egen rigg ved å måle kassettlengden. Kassetten ble stilt på høykant på et planbord. Avstanden opp til avlesningsstedet der målebåndet kommer ut av kassetten, ble målt med et høydelære (vertialt montert skyvelære). Vi får dermed følgende regnestykke:
Oppgitt kassettlengde minus målt kassettlengde = Avvik kassettlengde
For å få avvik tosidig innvendig mål brukte vi følgende regnestykke
Avvik innvendig mål + avvik kassettlengde = Avvik tosidig innvendig mål
Testingen avdekket at 7 bånd viste for kort, 6 viste for langt. Minste avvik tosidig innvendig mål var 0,032 mm (Hultafors Talmeter), største avvik var 1,595 mm (Stanley Tylon 5m).
4. Differanse mellom utvendig og innvendig mål
Flere oppgaver innebærer at et målebånd vil bli brukt til å ta både utvendige og innvendige mål, for eksempel ved listing.
Først gjøres et innvendig mål, eksempelvis ved å måle avstanden fra vegg til døråpning. Deretter overføres målet til gulvlisten som skal kappes, noe som gjøres ved hjelp av et utvendig mål.
Jo likere de utvendige og innvendige målene er, jo mer presist vil grunnlaget for kappingen bli. Vi har derfor oppgitt differansen mellom utvendig og innvendig mål i den store tabellen.
Utregningen viser at minste differanse mellom utvendig og innvendig mål var 0,008 mm (Biltema 16-2931), største differanse var -0,739 mm (5M fra Byggmax).
5. Differanse mellom utvendig mål og tosidig innvendig mål
Flere oppgaver innebærer at et målebånd vil bli brukt til å ta både utvendige og tosidig innvendige mål, for eksempel ved listing.
Først gjøres et tosidig innvendig mål, eksempelvis ved å måle avstanden mellom to vegger. Deretter overføres målet til gulvlisten som skal kappes, noe som gjøres ved hjelp av et utvendig mål.
Jo likere de utvendige og tosidig innvendige målene er, jo mer presist vil grunnlaget for kappingen bli. Vi har derfor oppgitt differansen mellom utvendig og tosidig innvendig mål i den store tabellen.
Utregningen viser at minste differanse mellom utvendig og tosidig innvendig mål var -0,026 mm (Bacho MTG-5-19), største differanse var 1,321 mm (Stanley Tylon 5m)
Karakterer for nøyaktighet
I den utvidede tabellen har målebåndene har fått karakterer/smilefjes for hver enkelt av disiplinene vi har gjennomgått her. Det betyr at de har fått 3 eller 5 karakterer, avhengig av om den aktuelle modellen har oppgitt kassettlengde eller ikke.
I den forenklede tabellen i artikkelen har målebåndene fått en samlekarakter/smilefjes basert på gjennomsnittlig avvik/differanse for alle disiplinene de er testet i.
3. Egenskaper: Disse er vurdert
Et målebånd er et målebånd, tenker du kanskje? Vår gjennomgang viser imidlertid at denne tilsynelatende ukompliserte oppfinnelsen har en rekke, interessante egenskaper.
Den viktigste egenskapen til ethvert måleredskap er selvsagt først og fremst nøyaktigheten. Vår test viser at nøyaktigheten er overraskende god for de aller fleste målebåndenes vedkommende. Ingen av målebåndene i vår test viser mer enn 2 mm feil, og det store flertallet har en feilvisning på under 1 mm uansett hvordan de brukes.
De fleste målebåndene i vår test vil derfor være nøyaktige nok for mange av oss. For å hjelpe deg med å bestemme deg for hvilken modell du skal velge, har vi derfor også vurdert en rekke egenskaper:
Lengde
En av de viktigste forskjellene mellom målebåndene i vår test, er lengden. Vi har tatt for oss både 3-metersbånd og 5-metersbånd. Hovedfordelen med 5-metersbåndene er selvsagt at du kan gjøre lengre mål, den største ulempen er at selve kassetten (beholderen) normalt er større og tyngre. I tillegg kommer et par andre aspekter som vi straks skal komme tilbake til.
Autolås
Et hovedskille når du velger målebånd, er om det har autolås eller ikke. Autolås innebærer at båndet automatisk låses når du avslutter uttrekkingen. Dermed slipper du å bruke en knapp for å låse båndet manuelt.
12 av de 25 båndene i vår test er utrustet med autolås.
Autolås innebærer altså at du slipper risikoen for at båndet rulles inn ukontrollert. Ukontrollert innrulling er i beste fall irriterende, i verste fall farlig. Skarpe målebånd med kraftig returfjær uten autolås kan potensielt gjøre skade både på hender og omgivelser. Risikoen kan eksempelvis oppstå når du skal måle et langt terrassebord. Du vil da feste båndets endehake i den ene enden av terrassebordet og deretter trekke kassetten etter deg til den andre enden. Hvis endehaken mister grepet vil et målebånd uten autolås umiddelbart trekke båndet inn igjen, uten forvarsel. Selv om du skulle unngå å skade deg, vil du uansett måtte gå tilbake igjen og begynne på nytt. Med autolås vil det ikke være noe stort problem at endehaken glipper, du vil vanligvis kunne bli stående og manøvrere endehaken på plass igjen på lang avstand.
Vi skal imidlertid nevne at det finnes en ulempe ved autolås. Denne ulempen vil kunne ha betydning for enkelte brukere, deriblant profesjonelle tømrere, som bruker målebånd til å overføre lengder uten å lese av båndet. Autolåsen forhindrer at båndet trekkes inn, men den forhindrer deg ikke i å trekke båndet lenger ut. Det faktum at båndet lett kan trekkes lenger ut, er en ulempe hvis du ønsker å overføre en lengde fra ett objekt til et annet ved hjelp av målebåndet. Eksempelvis at du måler et ferdigkappet gjerdebord og deretter ønsker å bruke målebåndet til raskt å overføre den samme lengden til 50 andre gjerdebord. Har du et målebånd med en kraftig, manuell lås, kan du være sikker på at lengden ikke endrer seg etter at du låser båndet. Dermed kan lengden trygt overføres. Enkelte låsbare målebånd, eksempelvis Hultafors Talmeter, har rissekroker som sørger for at brukeren også slipper å bruke blyant; kapplengden overføres fra et objekt til et annet ved at den risses inn i treverket med selve målebåndet.
Når det er sagt, er det langt fra alle målebånd med manuell lås som klarer å holde båndet hardt nok til at du kan være sikker på at det ikke beveger seg inn eller ut. Et målebånd med autolås vil derfor være det mest brukervennlige og tryggeste valget for de fleste ordinære forbrukere.
Oppgitt kassettlengde
Et annet hovedskille er om kassettlengde er oppgitt på kassetten eller ikke. Den store fordelen med oppgitt kassettlengde, er at du kan ta presise, tosidig innvendige mål, eksempelvis mellom to vegger. Dette gjøres ved å legge endehaken inntil den ene veggen og baksiden av kassetten inntil den andre. Så leser du av tallet i kassettens fremkant og legger til den oppgitte kassettlengen (se illustrasjon). Tosidig innvendig mål brukes også for å måle takhøyde.
13 av de 25 modellene i vår test har oppgitt kassettlengde.
Siden vi bor i Norge er det imidlertid viktig at kassettlengden er oppgitt i millimeter. De to testede Stanley-modellene har oppgitt kassettlengden i tommer (hhv. 2 3/8’’ og 2 3/4’’), noe som er verdiløst for de fleste norske forbrukere.
Vi mener også at det er en stor fordel at kassetten har en «rund» lengde, eksempelvis 70 mm. Dette fordi hoderegningen kraftig forenkles og risikoen for å regne feil reduseres. Åtte av båndene i vår test har kassettlengder i hele centimeter, mens tre modeller har kassettlengder på henholdsvis 68, 76 og 82 millimeter (Ironside 3m, Ironside 5m og Clas Ohlson 40-8741). For deg som ikke er så rask i hoderegning, vil disse båndene kreve stor konsentrasjon når du gjør tosidig innvendige mål.
Endehaken
Endehaken – kroken i enden av båndet – er en tilsynelatende beskjeden detalj, men er i praksis en svært viktig komponent. For at et målebånd skal kunne gi både korrekte utvendige mål (kroken hektes fast) og innvendige mål (kroken dyttes inn), må endehaken bevege seg frem og tilbake langs båndet. Ikke nok med det, den må bevege seg nøyaktig like langt som sin egen godstykkelse. Vi har testet hvor presist endehakene beveger seg (les mer i kapittel 2).
Endehaken skal altså bevege seg i lengderetningen. Samtidig er det viktig at den ikke beveger seg vertikalt. En vertikal bevegelse vil nemlig kunne gi unøyaktige mål når båndet brukes i vanskelige vinkler. I tillegg vil en endehake som lar seg bevege vertikalt lettere kunne glippe. Ni av båndene i vår test har en vertikal bevegelse som er såpass stor at vi har valgt å gi minuspoeng (se den utvidede tabellen).
Hull, magneter og dybde
Det store flertallet av målebåndene i vår test (19 av 25) har et hull i endehaken. Dette kan brukes til å stifte eller spikre fast endehaken når du skal gjøre kompliserte mål. Det store flertallet (19 av 25) har også et skår midt under endehaken, noe som gjør det lettere å måle langs skarpe kanter.
Tre av båndene i vår test har også en annen nyttig detalj, nemlig magneter integrert i endehaken. Dermed blir det potensielt enklere å måle magnetiske gjenstander. I tillegg kan målebåndet brukes til å plukke opp spiker, skruer, muttere og lignende du har mistet på bakken.
Ett av målebåndene (Clas Ohlson) har en annen fiffig detalj, nemlig en ekstra endehake som peker oppover. Denne er kombinert med en stående cm-skala på båndets bakside, noe som gjør høydemål til en fornøyelse.
Endehakens dybde er også interessant, fordi dybden vil kunne ha betydning for hvor godt endehaken hekter når det tas utvendige mål. Vi har ikke testet endehakenes festeevne, men har målt hvor dype de er. Generelt kan vi si at økt dybde vil gi økt festeevne, selv om endehakens utforming også har betydning. Våre målinger viste at dybden varierer fra bare 6 mm (Stanley Tylon 3m) helt opp til 11 mm (Hultafors BT5M). I snitt er endehakene 8,5 cm dype.
Båndet
Vi nevnte tidligere at det finnes fordeler med 5-metersbånd utover at de selvsagt kan måle større lengder enn 3-metersbåndene. En av oppsidene ved 5-metersbåndene er at de vanligvis er relativt brede – mellom 19 og 25 mm. Til sammenligning er 3-metersbåndene i vår test mellom 12 og 16 mm brede. Jo bredere og mer kurvet båndet er, jo lenger vil det normalt kunne «stå» før det brekker. Og jo lenger båndet står, jo mindre må du bevege deg. Det aller beste båndet i vår test står hele 230 cm før det brekker (Ironside 5m), mens det dårligste 5-metersbåndet står 120 cm. Til sammenligning knekker de smalere 3-metersbåndene mellom 140 cm og 80 cm.
Steiling
Når du bruker et målebånd, ønsker du selvsagt at endehaken skal ligge ned på arbeidsstykket, og at båndet ikke skal «steile». Hvis båndet steiler, øker risikoen for at endehaken skal glippe og du må «kaste bort» en hånd på å holde endehaken nede. Vår test viser at 12 av båndene ligger pent, mens hele 13 bånd løfter seg fra arbeidsstykket når det måles korte lengder. Aller dårligst er 5-metersbåndet MTG-5-19 fra Bacho, som ikke la seg ned før vi hadde trukket det ut 76 centimeter.
Lesbarhet
Bruk av målebånd er nøyaktighetsarbeid og god lesbarhet er selvsagt viktig. Vær derfor oppmerksom på at åtte av båndene mangler antirefleksbelegg og derfor vil kunne oppleves som irriterende blanke i sollys eller sterk arbeidsbelysning. Antirefleksbelegg har en sterk sammenheng med pris og svært få rimelige bånd har det, nærmere bestemt kun fire av modellene i prisklassen under 40 kroner (ett Stanley-bånd og alle de tre Biltema-båndene). Alle de dyrere båndene har antirefleksbelegg.
Også selve skalaen har selvsagt avgjørende betydning for lesbarheten. Seks av båndene er utrustet med både metrisk skala (cm) og tommeskala, noe som svekker lesbarheten. For det første innebærer den ekstra tommeskalaen at det ikke blir plass til å plassere de metriske tallene over centimeter-strekene, i stedet plasseres tallene mellom strekene. For det andre kjennetegnes tomme-båndene ved at kun titallene skrives helt ut. De andre tallene skrives kun med ett siffer, eksempelvis skrives 37 som 7. Det betyr at brukeren alltid må skjele til nærmeste titall når båndet skal avleses. Alle de metriske båndene – med ett unntak (AG Tools, Byggmax) – skriver alle tall helt ut.
Skala på begge sider
Sju av de 25 målebåndene kan skilte med skala på begge sider av båndet, noe som kan være nyttig. Seks av dem har stående skala, slik at båndet blir lett lesbart når det gjøres høydemål. Fire av dem har også valgt å bruke avvikende farge på båndets bakside.
For øvrig har 17 av båndene gul forside, mens sju er hvite og ett er sølvfarvet. Sistnevnte er det eneste rustfrie båndet i vår test, vinneren Bacho MTS-5-25.
Spesialfunksjoner
Vi nevner også at ett av båndene, Hultafors Talmeter 3M, har en rekke spesialfunksjoner. For det første har båndet to skalaer på forsiden; en ordinær skala og en ekstra skala for tosidig innvendige mål. For det andre har båndet en egen pi-skala på baksiden. Det betyr at båndet kan legges rundt en rund gjenstand, og at gjenstandens diameter kan leses direkte av fra båndet. I tillegg har båndet et lite hull ved 10 cm, noe som kan brukes til å stifte fast båndet for å tegne sirkler med Talmeters særegne rissekroker.
Kassetten
Kassetten er selve beholderen som inneholder målebåndet. Vi har allerede tatt for oss to av de viktigste kassett-egenskapene, nemlig autolås vs manuell lås, samt oppgitt kassettlengde.
Når det gjelder oppgitt kassettlengde – som gir mulighet for å ta tosidig innvendige mål – er det viktig at kassetten gir en tydelig angivelse av hvor målet skal avleses (før det adderes med kassettlengden). Kun to av modellene – begge fra Hultafors – kan sies å ha skikkelige, presise angivelser for hvor lengden skal leses. Bacho- og Ironside-båndene har akseptable angivelser, mens resten av produktene med oppgitt kassettlengde etter vårt syn ikke har presise angivelser av hvor båndet skal avleses.
Knapper
Alle båndene – både båndene med autolås og de med manuell lås – har minst én knapp. Våre undersøkelser avdekket store forskjeller i hvor behagelige disse er å betjene. Mens noen av knappene er svært lettbetjente, gir andre knapper så stor motstand at det blir en irritasjonsfaktor. Overraskende nok fant vi ingen sammenheng mellom knapper og pris. Eksempelvis har 3-metersbåndet fra AG Tools/Byggmax (10 kr) en svært behagelig knapp, mens knappen til Hultafors BT5m (200 kr) er relativt tung, spesielt når låsingen skal oppheves.
Vi nevner for øvrig at to av de rimeligste båndene har en ekstra, fjærbelastet knapp for midlertidig låsing av båndet (Rawlink og Byggmax)
Gummiering, belteklips og håndstropp
Det store flertallet av båndene (19) er gummiert eller silikonbelagt, noe som gir økt friksjon og dermed bedre grep. I de tilfellene der gummieringen er tykk, vil kassetten sannsynligvis også tåle mer om den mistes på harde flater. Ulempen med gummiering og silikonbelegg, er at friksjonen kan være irriterende når målebåndet skal opp og ned av lommen.
Med unntak av tre modeller, har alle modellene mer eller mindre praktiske belteklips. Samtlige kan om ønskelig avmonteres. Hultafors BT5M er eneste produkt utstyrt med en kraftig belteklips med hurtiglås, noe som betyr at kassetten raskt kan løsgjøres fra og festes i beltet.
Seks av modellene har i tillegg en håndstropp i plast, mens én modell har håndstropp i stoff. Samtlige modeller med håndstropp er blant de rimeligste produktene og nytteverdien er nok å anse som begrenset.
23 av 25 kassetter balanserer fint stående med båndet innrullet, mens de to Stanley-båndene irriterende nok velter.
For øvrig veier målebåndene fra 85 gram (AG Tools fra Byggmax) til 299 gram (Bacho MTS-5-25).
Andre elementer
18 av modellene har oppgitt nøyaktighetsklasse på selve båndet, hvorav 16 har oppgitt klasse II. Kun to Hultafors-modeller oppgir å være i henhold til den strenge nøyaktighetsklasse I. Interessant nok er disse to båndene ikke spesielt nøyaktige – tvert imot. Hultafors BT5M er én av bare fire modeller som tildeles surt fjes når det kommer til målenøyaktighet.
CE-merking er ikke pålagt for målebånd, men det er likevel interessant å merke seg at 14 av de 25 modellene er CE-merket. Her finner vi en klar sammenheng med pris. Alle de 11 båndene som mangler CE-merking befinner seg i prisklassen under 35 kroner.
Vi noterte oss også at kun 12 av båndene er merket med opprinnelsesland. Av disse er 10 merket med Kina og to med England. Det er naturlig å anta at de 13 båndene som ikke er merket med opprinnelsesland, også er laget i Kina.
Karakterer for egenskaper
Modellene har fått karakterer/smilefjes for 20 av de 40 egenskapene vi har gjennomgått (se den utvidede tabellen).
I tillegg har de fått en samlekarakter/smilefjes basert på vekting av de 20 karaktergivende egenskapene. I den utvidede tabellen har vi valgt å bruke fem nivåer for samlekarakteren, i den forenklede tabellen i artikkelen har vi kun brukt tre.
4. Kvalitetsinntrykk: Slik har vi vurdert
Kvalitetsinntrykket er en av tre faktorer som ligger til grunn for vår rangering.
Forbrukerrådet har av ressurshensyn ikke testet vannbestandighet, holdbarhet, levetid eller andre kvalitetsdimensjoner. Vi kan derfor ikke si noe om hvilken faktisk kvalitet de ulike produktene har. I stedet har vi vurdert hvilket kvalitetsinntrykk de ulike produktene etterlater. Kvalitetsinntrykket er nemlig svært varierende, både når det kommer til materialfinish, sammenføyninger, knapper, opplevelse av presisjon/fasthet og brukervennlighet.
Mens mange av kassettene – deriblant Bacho, Hultafors, Ironside og Stanley – gir en svært høyt kvalitetsinntrykk, fremstår enkelte som billige og simple. Dette gjelder ikke minst Rawlink-båndet fra Coop, 5-metersbåndet fra Byggmax og Giant-båndene fra Jula.
Aller mest skuffende var Rawlink-båndet (Coop) og 3-metersbåndet fra Giant (Jula). Etter relativt begrenset bruk ble selve båndet skadet. Rawlink-modellen fikk for øvrig også raskt problemer med å trekke inn båndet, mens Ikea-båndets låseknapp raskt fikk problemer med å låse båndet.
Karakterer for kvalitetsinntrykk
Modellene har fått en samlekarakter/smilefjes basert på vårt samlede kvalitetsinntrykk. Vi har brukt tre karakterer (smilefjes).
5. Vær forsiktig
Lær småtassene å behandle målebånd med respekt.
En del målebånd er utrustet med en kraftig returfjær. Samtidig har de fleste målebånd skarpe kanter. Det er med andre ord mulig å skjære seg på målebånd hvis du er uheldig. Det kan derfor være lurt å vise barn hvordan et målebånd fungerer og informere om risikoen før poden slippes løs. Gi gjerne barnet et par måleoppdrag, og følg med til du er sikker på at barnet har forstått risikoen.
6. Om testen
Slik har Forbrukerrådet gjennomført målebånd-testen.
Målebåndene er innkjøpt i butikker i Oslo. De aktuelle butikkene er oppgitt i den utvidede tabellen. Prisene som er oppgitt i tabellene, er prisene som ble betalt i de aktuelle butikkene.
Vi har ikke gjennomført noen pristest, men det er naturlig å anta at prisene for flere av produktenes vedkommende vil variere. Det er derfor fullt mulig at noen av produktene selges rimeligere i andre butikker.
Forbrukerrådet har kun kjøpt og testet ett eksemplar av hver modell. Nøyaktighets-testingen er gjennomført i samarbeid med Justervesenet. Les mer om hvordan testingen er utført her.
7. Utvidet tabell og illustrasjoner
Klikk her for å se den utvidede tabellen. Legg merke til at karaktersystemet i den utvidede tabellen har et høyere presisjonsnivå enn den forenklede tabellen i artikkelen. I den utvidede tabellen brukes fem karakternivåer (smilefjes) for nøyaktighet og egenskaper, mot tre i artikkel-tabellen.
Grafisk fremstilling av testresultater for utvendig og innvendig mål for samtlige produkter.
Grafisk fremstilling av testresultater for tosidig innvendig mål for produktene med oppgitt kassettlengde.
Illustrasjon av de tre ulike måleteknikkene.

Dette er testet
Nøyaktighet
- Utvendig mål
- Innvendig mål
- Tosidig innvendig mål
- Differanse mellom utvendig og innvendig mål
- Differanse mellom utvendig og tosidig innvendig mål
Klikk på illustrasjonen for forklaringer av de ulike måle-teknikkene:
Egenskaper
- 40 egenskaper er undersøkt, 20 av dem ligger til grunn for rangeringen (se den store tabellen)
Kvalitetsinntrykk
- Utseende og brukervennlighet
Tips: Ett om gangen
Selv om vår test endte opp med overraskende gode resultater, er det en grei grunnregel å holde seg til ett målebånd om gangen.
Hvis du bruker flere målebånd risikerer du at disse viser ulike mål, noe som kan resultere i feilkapp og andre negative overraskelser.
Noen ganger er man nødt til å bruke flere målebånd, for eksempel når prosjektet involverer flere personer. I slike tilfeller bør du sammenligne målebåndene før dere setter i gang.
Det samme gjelder selvsagt meterstokker og andre måleredskaper.