Forside > Tester, guider og undersøkelser > Kjøkkenmaskiner: Stor test
Kenwood vinner vår test av sju kjøkkenmaskiner. OBH Nordica må nøye seg med sølvmedalje, men gir deg mye maskin for pengene.

Husholdningsmaskiner, eltemaskiner, kjøkkenassistenter og kjøkkenmaskiner – dagens testede produkter er kjent under mange navn. Og de mange navnene har nok en sammenheng med at disse maskinene i løpet av de siste tiårene har blitt et kjært barn i mange norske familier.

En god kjøkkenmaskin kan hjelpe deg med en rekke arbeidskrevende oppgaver og håndterer alt fra eggedosis og kakerører til tunge kringle- og brøddeiger. I tillegg kan mange av maskinene bygges ut med tilleggsutstyr som kjøttkverner, pastakuttere, iskremmaskiner, råkostapparater og pølsemaskiner.

1. Kenwood Major Titanium KMM020Kenwood til topps

800_KenwoodMen hvilken maskin er best? I samarbeid med svenske Testfakta, har Forbrukerrådet sendt sju kjøkkenmaskiner til det britiske laboratoriet Intertek. Der har testleder Claire Garner satt maskinene på prøve.

Og resultatene taler sitt tydelige språk – maskinen Kenwood Major Titanium KMM020 vinner en klar seier med 3,8 av 5,0 oppnåelige sammenlagtpoeng. Kenwood-maskinen oppnår jevnt over sterke resultater i samtlige testdisipliner. Kun når det kommer til elting av brøddeig er det andre maskiner som oppnår bedre karakterer enn KMM020.

Her finner du tabellen med samtlige testresultater

2. OBH Nordica Hercules Kitchen MachineSølv til OBH Nordica

800_OBH NordicaSelv om Hercules må nøye seg med sølvmedaljen, fremstår den som et svært godt kjøp. Mens de fleste av konkurrentene har anbefalte utsalgspriser på mellom 5.000 og 6.000 kroner, har Hercules en anbefalt utsalgspris på 3.600 kroner.

Ikke betal for mye

Og når det gjelder priser, må det understrekes at de anbefalte utsalgsprisene i praksis kun indikerer de relative prisforskjellene maskinene i mellom. Ute hos forhandlerne er prisene i praksis langt lavere. Eksempelvis har Kenwoods testvinner en anbefalt utsalgspris på 6.000 kroner, mens de fleste forhandlere i praksis nøyer seg med 4.000 kroner. Er du god til å lete, skal du ikke se bort ifra at du kan finne testvinneren til enda lavere priser enn dette.

Samme fenomen gjelder flere av de andre maskinene, deriblant sølvvinner OBH Nordica Hercules Kitchen Machine. Mens den anbefalte utsalgsprisen altså er 3.600 kroner, kan du i praksis enkelte steder få kjøpt maskinen for 2.000 kroner.

3. Bosch MUM86Bronse til Bosch

Selektiv_KW18_Philips.inddLike bak Hercules, med 3,3 sammenlagt-poeng, finner vi Bosch MUM86. Denne har en svært kraftig motor (1.600 watt), noe som er positivt. På den annen side veier den 11,1 kilo og er dermed testens nest tyngste maskin.

En av Bosch-maskinens sterkeste egenskaper er elting av brøddeig. I denne disiplinen oppnår Bosch 4,0 poeng, noe bare sølvvinner Hercules kan måle seg med. Den kraftige Bosch-maskinen oppnår i tillegg full score i utholdenhetstesten, en poengsum kun testvinneren tangerer.

Det som først og fremst forhindrer Bosch fra å vinne testen, er relativt svak karakter i disiplinene pisking av eggehvite, brukervennlighet og sprut og søl.

4. KitchenAid Artisan 5KSM150PS4. KitchenAid

800_KitchenAidRett nedenfor pallen finner vi KitchenAid Artisan 5KSM150PS, med 3,2 poeng sammenlagt. KitchenAid-maskinen skiller seg først og fremst fra sine konkurrenter ved at den har en uvanlig svak motor – kun 300 watt. I tillegg har den en beskjeden bolle som kun rommer 4,25 liter. Til sammenligning rommer Kenwood-bollen 6,7 liter.

Med utgangspunkt i den svake motoren, skulle man ikke tro at KitchenAid egnet seg til tunge jobber som brødbaking. Men det gjør den. KitchenAid henter respektable 3,0 poeng i denne disiplinen. I tillegg oppnår den 4,0 poeng i den tunge utholdenhetstesten. Karakterene er jevnt over gode, men i likhet med sølv- og bronsevinnerne må KitchenAid nøye seg med karakteren 2,0 i brukervennlighet.

5. Ankarsrum Assistent AKM62205. Ankarsrum

800_Ankarsrum AssistentPå femteplass – med 3,0 sammenlagt-poeng – finner vi Ankarsrum Assistent AKM6220. Ankarsrum kan blant annet skilte med den største bollen av dem alle (7 liter). Det som i størst grad ødelegger for AKM6220, er det svake resultatet i brukervennlighet og blanding av sukkerbrød-røre. Maskinen tildeles henholdsvis 1,0 og 2,3 poeng i disse testdisiplinene – noe som er dårligst av samtlige testede maskiner.

6. Krups CA990T

800_KrupsKrups KA990T har testens høyeste utsalgspris (6.300 kroner), men må likevel nøye seg med nest siste plass. Krups feilet nemlig fullstendig da brøddeigen skulle eltes.

Maskinen stoppet hele ni ganger i løpet av tre minutter. Laboratoriepersonalet måtte hver gang fjerne deig fra eltekroken og starte maskinen på nytt. På denne bakgrunn ble ikke maskinen engang forsøkt utsatt for utholdenhetstesten, som er enda tøffere enn den ordinære eltetesten.

Krups-maskinen klarte seg imidlertid meget godt når den pisket eggehvite og blandet sukkerbrød-røre. I henhold til laboratoriet, er den også blant de mest brukervennlige maskinene.

Jumbo: Menuett 802338

Testens uten samme800_Menuettnligning rimeligste maskin – Menuett 802338 – endte opp på sisteplass. Menuett-maskinen, som kun selges i den svenske kjeden Jula, koster i utgangspunktet kun 1.000 kroner og er for tiden på tilbud til 800 kroner. Og med utgangspunkt i denne meget moderate prisen, er kanskje ikke 2,6 sammenlagt-poeng så altfor galt?

Det som først og fremst ødelegger for denne billigmaskinen, er motoren. Selv om motoren yter 650 watt og dermed i teorien skal være dobbelt så sterk som KitchenAid-motoren, fikk den store problemer i utholdenhetstesten. Maskinen ble varm, bråkte kraftig og avga lukt. Til sammenligning var maskinene fra Kenwood og Bosch tilsynelatende fullstendig upåvirket av stresstesten, som går ut på å blande 4 tunge deiger på rad, med kun to minutter hvile mellom hver deig.

Tunge og lite brukervennlige

I henhold til testleder Claire Garner er flere av maskinene gode arbeidsredskaper som holder det de lover, og som sparer deg for både tid og muskelkraft. Men før du løper i butikken, er det greit å være klar over at kjøkkenmaskiner av dette kaliberet ikke er noe man bare henter frem for å piske et par egg. Maskinene er som nevnt både store og tunge. I tillegg er de lite brukervennlige, ingen av maskinene ble tildelt mer enn 3,0 av 5,0 oppnåelige poeng i denne testdisiplinen.

Mye arbeid

Vær også klar over at en rekke deler må tas frem og monteres hver gang du skal bruke maskinen. Og etterpå skal både bolle, sprutdeksler, visper og kroker demonteres og vaskes.

Hvis du i tillegg må bære beistet frem og tilbake hver gang du skal bruke den, kan du fort enda opp med at maskinen blir svært sjeldent brukt. Derfor bør du – om mulig – gi maskinen en fast plass på kjøkkenet. Har du ikke plass på kjøkkenbenken? Det aller beste er om du har mulighet til å montere et eget kjøkkenskap der maskinen alltid står klar på en hylle som kan vippes ut og opp når maskinen skal brukes.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Slik er testen utført

Det britiske laboratoriet Intertek har på oppdrag fra Testfakta og Forbrukerrådet testet sju kjøkkenmaskiner.

Pisking av eggehvite
Testen er utført med både to og seks egg. Eggehvitene er pisket til skummet er mykt, glinsende og fuktig, og opprettholder et merke fra en kniv i fem sekunder. Laboratoriet bedømte tiden det tar å piske eggene, den skummende eggehvitens volum og om det fantes uvispede rester i bollen.

Visping av kakerøre
Testen er utført ved at maskinene ble satt til å mikse en røre bestående av margarin, sukker, mel, bakepulver og egg. Kaken ble stekt ved 160 grader i 65 minutter og ble avkjølt i 24 timer. Kakens vekt og volum ble målt. Deretter ble kaken skåret opp og bedømt på en skala fra 1 til 5 der 5 er best. Testen ble utført med to ulike rører, en med to egg og en med seks egg.

Blanding og elting av brøddeig
Testen er utført ved at maskinene blandet og eltet en deig bestående av mel, salt, margarin, gjær, sukker og vann. Testen ble utført med maksimalt anbefalt mengde mel i henhold til produsentens anvisninger. Deigen ble vurdert utfra glatthet og elastisitet. Laboratoriet noterer om deigen reiser seg over deigkroken, samt hvordan motoren og mikseren oppfører seg og hvilken lyd som produseres. Deigen fikk ese i 45 minutter og ble deretter stekt ved 210 grader i 20 minutter. Deretter ble brødet skåret opp og bedømt på en skala fra 1 til 5 der 5 er best.

Sprut og søl
I sammenheng med samtlige tester ble det vurdert i hvor stor grad maskinene produserte sprut og søl.

Utholdenhet
Testen er utført ved at maskinene blandet fire deiger på rad med kun to minutter pause mellom hver deig. Deigene ble mikset i fem minutter.

Brukervennlighet
Laboratoriet vurderte hvor vanskelige maskinene er å montere, demontere, rengjøre og bruke.

Karakterer
De ulike disiplinene er karaktersatt fra 1 til 5, der 5 er best. Sammenlagtkarakteren er satt sammen med følgende vekting: Ytelse og utholdenhet 60%, brukervennlighet 25%, sprut og søl 15%.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker