Forside > Tester, guider og undersøkelser > Rekordresultat for bakovervendt barnesete
Gledelige resultater for bakovervendt modell. Også babyseter og beltestoler oppnår solide resultater.

Nok en gang har ADAC og ICRT, som årlig gjennomfører Europas største og grundigste barnesetetest, publisert nye testresultater. Denne gangen har 22 modeller vært i ilden, fordelt på tolv babystoler, sju småbarnstoler og tre beltestoler.

Småbarn: Concord Reverso

Concord Reverso. Foto: Produsent

Det aller mest gledelige med denne testrunden, er at den tysk-spanske småbarnstolen Concord Reverso oppnår både toppscore i frontkollisjonstesten og solide 4,0 av 5,0 oppnåelige poeng i sidekollisjonstesten. Ingen andre bakovervendte småbarnstoler har tidligere oppnådd så solide resultater i kollisjonstestene. I tillegg oppnår Concord Reverso en rekke andre positive delresultater og ender dermed opp med hele 76 av 100 oppnåelige poeng – noe som er rekord i småbarnstol-klassen.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

i-Size-stol

I motsetning til en del såkalte kombistoler, som kan brukes både fremover- og bakovervendt, kan Reverso utelukkende brukes bakovervendt. Stolen festes med isofix og støtteben og er utformet i henhold til det nye i-Size-reglementet (R 129). Sistnevnte innebærer at Concord Reverso ikke passer inn i det klassiske vektgruppe-systemet, som for småbarnstolenes vedkommende vanligvis er 9–18 kg. I stedet bruker Concord den nye i-Size-klassifiseringen, som baseres på barnets lengde. Reverso er godkjent for barn som er mellom 45 og 105 centimeter høye, noe som normalt tilsvarer omkring 3–17 kilo, eller fra nyfødt til cirka fire års alder. Stolen er imidlertid godkjent for bruk helt opp til 23 kilo, forutsatt at barnets høyde altså er under 105 centimeter.

Bruk dedikert babystol først

Selv om stolen altså kan brukes av små babyer – noe som oppnås ved å legge en egen baby-modul i stolen – anbefaler Forbrukerrådet å bruke en dedikert babystol de første månedene. Dette blant annet fordi gode babystoler er langt mer brukervennlige enn de betydelig større og tyngre småbarnstolene. Blant annet kan basebaserte babystoler enkelt festes og løsnes fra basen, slik at sovende babyer kan bæres inn og ut av bilen uten å vekkes.

Baby: Maxi-Cosi Pebble Plus

En av babystolene som trygt kan vurderes, er nederlandsk-canadiske Maxi-Cosi Pebble Plus, som henter 79 poeng både når den festes med belter rett på bilsetet og når den er plassert på en egen isofixbase. Den sterke poengsummen skyldes blant annet at Pebble Plus oppnår full pott i frontkollisjonstesten samt 4,5 av 5,0 oppnåelige poeng i sidekollisjonstesten.

Med 79 poeng deler den beltefestede varianten topp-plasseringen i sin klasse med tysk-kinesiske Cybex Aton Q, som ble testet våren 2014. Det er imidlertid verdt å merke seg at Aton Q – til tross for lik totalpoengsum – oppnådde toppscore også i sidekollisjonstesten.

I klassen for isofixbase-festede småbarnstoler er konkurransen enda hardere og Pebble Plus må nøye seg med en delt sjuendeplass. I denne klassen er tyske Recaro Privia – med sine 86 poeng – helt overlegen.

Store barn: Kiddy Smartfix

Også på beltestol-fronten dukker det opp positive resultater. Tyske Kiddy Smartfix oppnår hele 76 poeng både når den utelukkende er festet med bilens belter, og når den i tillegg er festet med isofit (isofit er i praksis det samme som isofix).

Smartfix må nøye seg med 3,5 poeng i frontkollisjonstesten, men henter til gjengjeld 4,5 poeng i sidekollisjonstesten. Med sine 76 poeng erobrer Kiddy Smartfix delt førsteplass i klassen for beltefestede beltestoler. I isofit-klassen, der konkurransen er hardere, må Smartfix nøye seg med delt fjerdeplass på vår liste over de aller beste beltestolene som er testet. I denne klassen ligger Cybex Solution X2-fix helt på topp.

Store barn: Britax Kidfix SL og Kid II

Like bak Kiddy Smartfix finner vi tysk-britiske Britax Kidfix SL, som oppnår 74 poeng både når den utelukkende er festet med bilens belter, og når den i tillegg er innfestet med isofit. Britax Kidfix SL oppnår 4,0 poeng både i front- og sidekollisjonstestene.

Også familiemedlemmet Britax Kid II, som er en ren beltefestet beltestol, oppnår 74 poeng og kvalifiserer dermed for en plassering på vår liste. Denne stolen må imidlertid nøye seg med 3,5 poeng i både front- og sidekollisjonstestene.

Cybex felt av kjemi

I den andre enden av skalaen finner vi – oppsiktsvekkende nok – babystolen Cybex Aton 4. Mens familiemedlemmet Cybex Aton Q viste seg å være en av de beste babystolene som noen gang er testet, måtte Aton 4 nøye seg med bare 19 poeng. Hvordan kunne det gå så galt?

Jo, testlaboratoriet fant tjærestoffet naftalen på stolen. Og ACAC og ICRT har bestemt at funn av uønskede kjemikalier over en viss mengde, overstyrer alle andre testresultater. Så selv om Cybex Aton 4 oppnådde særdeles solide kollisjonstestresultater, endte den altså opp helt i nedre del av poengskalaen.

Det ble også funnet uønskede kjemikalier i den britiske babystolen Cosatto Hold.

Denne testomgangen omfattet for øvrig også flere fremovervendte småbarnstoler, en stoltype som ikke kan anbefales av Forbrukerrådet.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

Beste frittstående modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 79 poeng

Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng

Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

Småbarnstoler

Beste isofix-modeller (til 18 kg): Concord Reverso: 76 poeng og Plus Test-sertifisert og Britax Max-Fix II: 73 poeng og Plus Test-sertifisert

Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

Beltestoler

Beste modell festet med bilbelter: Kiddy Guardian Pro: 75 poeng

Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker