Forside > Tester, guider og undersøkelser > Rekordresultat for norsk barnesete
Norsk, bakovervendt småbarnstol oppnår superresultater i den store, europeiske barnesetetesten.

Nok en gang har ADAC og ICRT, som årlig gjennomfører Europas største og grundigste barnesetetest, publisert nye testresultater. Denne gangen har 28 modeller vært i ilden, fordelt på åtte babystoler, tolv småbarnstoler og åtte beltestoler.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Småbarn: BeSafe iZi Kid X2

BeSafe iZi Kid X2. Foto: Produsent

Det mest gledelige resultatet i denne testrunden, er at den bakovervendte småbarnstolen BeSafe iZi Kid X2 oppnådde hele 76 poeng. Dermed tangerer den norske stolen rekorden som ble satt av tysk-spanske Concord Reverso i fjor høst. Det betyr at europeiske foreldre endelig begynner å få et ganske godt utvalg av gode, bakovervendte småbarnstoler å velge blant.

Det som er enda mer oppsiktsvekkende enn at iZi Kid X2 klarte å sikre seg hele 76 poeng, er at stolen faktisk hentet full pott i både front- og sidekollisjonstestene. Full pott i frontkollisjonstesten er riktignok ikke unikt. Men ingen annen småbarnstol har tidligere klart å hente full pott i sidekollisjonstesten, som i tillegg nylig har blitt enda tøffere (les mer i vår barneseteguide).

BeSafe iZi Kid X2 er for øvrig også Plus Test-sertifisert og fremstår derfor som et svært godt valg for småbarn som har vokst ut av babystolen.

Småbarn: BeSafe iZi Modular

Like bra gikk det ikke med den andre testede BeSafe-modellen, iZi Modular. I motsetning til iZi Kid X2, er iZi Modular en såkalt kombi-stol, som også kan brukes fremovervendt. Til tross for at iZi Modular er en kombistol, er den sertifisert av svenske Plus Test. Dette har sin bakgrunn i at versjonen som selges i Sverige utelukkende kan brukes bakovervendt. Det er altså kun som bakovervendt at iZi Modular er Plus Test-sertifisert. Forbrukerrådet anbefaler derfor at stolen kun brukes bakovervendt, en anbefaling som gjelder alle kombistolene i våre tabeller.

Nå er iZi Modular også testet av ADAC/ICRT og klarte seg for så vidt helt greit. Med 4,0 av 5,0 oppnåelige poeng i frontkollisjonstesten og 4,5 poeng i sidekollisjonstesten, kan iZi Modular vise til noen av de beste kollisjonstest-resultatene i kombi-klassen. Stolen kritiseres imidlertid for å ha relativt høy risiko for feilmontering, noe som trekker ned og som bidrar til at stolen ender opp med moderate 63 poeng totalt. Dermed havner iZi Modular et stykke bak tøffe kombi-konkurrenter som Takata Midi (75 poeng), Maxi-Cosi 2wayPearl (73 p) og Cybex Sirona (72 p).

Småbarn: Concord Reverso Plus

I fjor høst kunne vi altså fortelle at småbarnstolen Concord Reverso satt ny rekord i småbarnstol-klassen, med hele 76 poeng. I ettertid har stolen også fått Plus Test-sertifisering og fremsto dermed inntil nå som det sikreste kjøpet for foreldre på jakt etter en småbarnstol.

Nå har Concord forsøkt å forbedre stolen ytterligere og har lansert modellen Concord Reverso Plus. Det ble imidlertid ingen ny rekord – Reverso Plus måtte nøye seg med 74 poeng. Selv om det ikke ble noen ny rekord, må det understrekes at 74 poeng er en meget sterk poengsum.

Baby: BeSafe og Joie

I babystol-klassen ble det ikke satt noen nye rekorder, men to modeller kvalifiserer for vår babystol-liste. Både Joie i-Gemm (77 poeng) og BeSafe iZi Go Modular (75 poeng) monteres med bilens belter rett på bilens seter. Begge er såkalte i-Size-modeller, noe som blant annet betyr at produsent må oppgi minimums- og maksimumslengde for babyen.

Legg merke til at BeSafe iZi Go Modular i likhet med mange andre i-Size-babystoler kun kan brukes til 75 centimeter, noe som betyr at barnet normalt vil vokse ut av stolen når det er mellom 9 og 12 måneder gammelt. Joie i-Gemm derimot, kan brukes helt til barnet er 85 centimeter, noe som normalt vil bety at stolen kan brukes til barnet er opp imot 18 måneder gammelt.

iZi Go Modular henter altså 75 poeng, noe som i utgangspunktet er solid. Det som er enda mer imponerende, er at babystolen oppnår full pott både i front- og sidekollisjonstestene. Kun fem andre babystoler har oppnådd full score i sidekollisjonstesten. Joie i-Gemm må eksempelvis nøye seg med 4,0 sidekolllisjonspoeng.

Store barn: Britax og Maxi-Cosi

Heller ikke i beltestol-klassen ble det satt noen rekorder, men tre stoler gjorde det godt nok til å kvalifisere for våre lister. Britax Kidfix II XP oppnådde 74 poeng, mens storebror Britax Kidfix II XP Sict hentet 75. Begge klarte 4,0 av 5,0 i frontkollisjonstesten, noe som er bra. XP Sict klarte i tillegg 4,5 poeng i sidekollisjonstesten, mens lillebror XP måtte nøye seg med 4,0.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect sikret seg også 74 poeng, til tross for at stolen måtte nøye seg med 3,5 poeng i frontkollisjonstesten.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Elendige kollisjonstester og kjemi

Som vanlig endte de fleste testede modellene opp midt på treet. Men også denne gangen var det dessverre stoler som feilet fullstendig. Kombi-småbarnstolen Kiwy SF01 Q-Fix endte opp med bare 13 poeng. Årsakene er blant annet svært dårlige kollisjonstestresultater og funn av ftalater i setetrekket.

Enda verre gikk det med en småbarnstol med det klingende navnet KidsEmbrace Friendship. Grunnet elendige sidekollisjons-resultater ender denne batman-inspirerte stolen opp med bare 1 av 100 oppnåelige poeng.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

  • Beste frittstående modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng, Plus Test-sertifisert og i-Size-modeller.
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modell festet med bilbelter: Kiddy Guardian Pro: 75 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker