Forside > Tester, guider og undersøkelser > Sykkelhjelmer: Ny teknologi overbeviser
Flere tester viser at sykkelhjelmer med såkalt MIPS-teknologi beskytter hodet ditt best.

Foto: MIPS

Foto: MIPS

Nylig publiserte den svenske testspesialisten Testfakta en test av ni sykkelhjelmer. Testen viser at hjelmer utrustet med såkalt MIPS-teknologi, oppnår de beste resultatene. I fjor sommer kom det svenske forsikringsselskapet Folksam frem til samme konklusjon etter å ha testet 19 sykkelhjelmer. Hjelmer med MIPS-teknologi vant også Folksams test av skihjelmer i 2014 og selskapets test av sykkelhjelmer for barn i 2013.

Begrenser hodets rotasjon

Hva er MIPS? MIPS er en forkortelse for Multi-Directional Impact Protection System og er en patentert, svensk oppfinnelse med røtter tilbake til 1995. Idéen bak MIPS er å forsinke hoderotasjonen i ulykker som utsetter hjelmen og hodet for plutselig, skrå belastning. Ved å forsinke hoderotasjonen, vil hjelmen i neste omgang dempe sjokket hjernen utsettes for og dermed beskytte denne.

Glidesjikt

Forsinkelse av hodets rotasjon oppnås ved at hjelmen er utrustet med et ekstra skall. Dette skallet og resten av hjelmen er forbundet av et glidesjikt som tillater de to komponentene en viss bevegelse uavhengig av hverandre. Når hjelmen treffer en hindring på skrå, vil hjelmen umiddelbart innlede rotasjon. Glidesjiktets oppgave er å sørge for at hodets rotasjon utsettes noen millisekunder. Dette skal i henhold til forskerne bak teknologien være nok til at belastningene på hjernen kraftig begrenses.

Beskytter bedre enn tradisjonelle hjelmer

Nå har altså flere seriøse laboratorietester vist at teknologien fungerer, og at MIPS-hjelmer beskytter hodet bedre enn tradisjonelle hjelmer. Riktignok er det ikke slik at alle hjelmer med MIPS-teknologi oppnår gode resultater. Men testene viser at de beste hjelmene kjennetegnes ved at de er utrustet med MIPS-teknologi.

Mange MIPS-hjelmer er dyre. Hjelmen Poc Octral AVIP MIPS – som er blant sykkelhjelmene som gjorde det best i Folksams test – koster eksempelvis mellom 3000 og 4000 kroner. Men heldigvis trenger du ikke å være rik for å kunne bli eier av en god MIPS-hjelm. Testfaktas testvinner Giro Trinity MIPS koster for eksempel rundt 800 kroner.

 

 

Sykkelhjelmer: Kjøpetips

 • Mens det i Sverige har vært påbudt for barn under 15 år å bruke sykkelhjelm siden 2005, eksisterer det intet sykkelhjelmpåbud i Norge. De aller fleste trafikksikkerhetseksperter anbefaler imidlertid både barn og voksne å bruke sykkelhjelm.
 • Godkjente sykkelhjelmer skal være merket med CE og EN 1078 (alternativt EN 1080 for de aller minste, se faktaramme)
 • En sykkelhjelm skal inneholde støtdempende materiale. Dette materialet har som oppgave å dempe belastningene hodet utsettes for når hjelmen treffer en hindring. I tillegg skal hjelmen motvirke punktbelastning ved å spre belastningen på en større del av hodeskallen.
 • Prøv gjerne flere hjelmer i butikken før du velger modell. Hjelmen skal sitte tett og godt på hodet, men skal samtidig oppleves behagelig å ha på.
 • Fordi hjelmen skal sitte tett og godt på hodet, bør du ikke kjøpe en hjelm som barnet kan «vokse i».
 • Hakeremmen skal også sitte godt, samtidig som den ikke oppleves som ubehagelig. Hakeremmen bør være enkel å justere. Dette er spesielt viktig for barnehjelmer.
 • Hjelmen bør ha god ventilasjon, slik at det ikke blir for fristende å hoppe over hjelmbruk de varmeste sommerdagene.
 • Hjelmen bør ikke dekke over ørene, slik at du mister kontakt med trafikkbildet. Husk at elbiler og hybridbiler i elektrisk modus ofte produserer svært lite støy når de nærmer seg bakfra.
 • Velg gjerne en hjelm i sterke farger og/eller reflekterende materiale for å øke sannsynligheten for å bli lagt merke til av bilister.
 • Som alle andre hjelmer, skal dessverre også sykkelhjelmer kastes om de har fått en smell. Du bør derfor ikke kjøpe en brukt sykkelhjelm. Arving av sykkelhjelm kan være aktuelt, forutsatt at du føler deg sikker på at hjelmen er pent behandlet og ikke har vært utsatt for støt eller store belastninger. Hjelmen bør imidlertid ikke være for gammel, da de støtdempende materialenes egenskaper kan svekkes med elde.

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

To viktige huskeregler

 • Det er viktig å lære barna å bruke sykkelhjelm. Det er imidlertid like viktig å lære dem å ta av seg hjelmen når de går av sykkelen. Dette fordi det dessverre finnes eksempler på kvelningsulykker der barn har brukt sykkelhjelmer i lek. For de aller minste kan det derfor være aktuelt med en hjelm med en spesiell grønn spenne designet for å gi etter ved strekkbelastning, eksempelvis hvis hjelmen blir hengende fast i en gren i et tre. Vær imidlertid klar over at hjelmer med grønn spenne formelt ikke er godkjent som sykkelhjelmer i henhold til EN 1078. I stedet er de godkjent i henhold til standarden EN 1080, som er spesielt utviklet for å begrense kvelningsrisiko for de minste barna.

 

 • En vanlig feil som gjøres av både voksne og barn, er at sykkelhjelmen plasseres for langt bakpå hodet. Hjelmen skal sitte på toppen av hodet, slik at den også beskytter pannen, som er spesielt utsatt i mange typer ulykker.

 

Se også kjøpetips nederst i artikkelen.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker