Forside > Tester, guider og undersøkelser > Eier du barnesetet Concord Reverso? Les dette
De første utgavene av småbarnstolen Concord Reverso har en potensielt farlig beltestrammer. Har du en slik stol, bør du snarest mulig undersøke mekanismen.

OPPDATERT 01.12.16: Forbrukerrådet har i dag publisert en ny artikkel vedrørende denne saken. Dette fordi det viser seg at problemet er mer omfattende enn antatt da nedenstående artikkel ble skrevet. Det har nå vist seg at smuss-avviseren (Soft cover) ikke nødvendigvis forhindrer smuss i å komme i kontakt med beltestrammeren. Den nye artikkelen finner du her.

 

«Rekordresultat for bakovervendt barnesete», skrev Forbrukerrådet den 2. november i fjor. Da kunne vi fortelle at småbarnstolen Concord Reverso hadde oppnådd rekordhøye 76 poeng i den store europeiske barnesete-testen som utføres av ADAC og ICRT.

Beltestrammer kan svikte

Concord Reverso har en beltestramme-mekanisme som kan feile.

Denne beltestrammeren har en potensiell risiko. Foto: Produsent

Takket være en observant forbruker, har Forbrukerrådet nå blitt oppmerksom på at de første utgavene av denne stolen har en potensielt farlig svakhet. Reverso har en åpen beltestramme-mekanisme i fremre del av sitteputen. Beltestrammeren skal sørge for at beltene som holder barnet fast i stolen, forblir stramme etter at brukeren har trukket i en stropp.

Det har imidlertid vist seg at denne mekanismen kan feile, og at den dermed ikke klarer å holde beltet stramt. Dermed risikerer man at beltene ikke holder barnet skikkelig på plass i stolen ved kollisjon, rundvelt og andre dramatiske situasjoner.

Ifølge produsent Concord GmbH oppstår problemet utelukkende hvis beltestrammeren tilsmusses av fremmedlegemer. Concord har derfor utviklet et såkalt «Soft cover» som skal fungere som en smuss-avviser. Denne monteres over beltestrammeren og skal ifølge produsenten forhindre at problemet kan oppstå.

 Les også Forbrukerådets pressemelding vedrørende denne saken.

Slik gjør du det

Har du en Concord Reverso med en synlig beltestrammer? Da bør du umiddelbart kontrollere om mekanismen klarer å låse beltet etter at det er strammet. Dette kan du gjøre ved å stramme beltet med stroppen og deretter forsøke å trekke skulderbeltene opp med stor kraft.

Hvis mekanismen ikke fungerer: Unngå bruk av stolen, og ta umiddelbart kontakt med forhandler. Du vil da motta en ny, forbedret stol.

Hvis mekanismen fungerer: Ta kontakt med forhandler, der du vil få utlevert et gratis «Soft cover»/smuss-avviser. Denne monteres over beltestrammeren og skal sørge for at fremmedlegemer ikke ender opp inne i mekanismen. Du kan alternativt ta kontakt med den nordiske Concord-importøren på e-postadressen kr@satex.dk eller ringe +45 491 76 060. Du vil da få tilsendt smuss-avviseren.

Concord opplyser at forbrukere som eventuelt skulle ha mistet tilliten til Concord Reverso, vil kunne returnere stolen og få pengene tilbake.

OPPDATERT 18.04.17: Concord opplyser at selskapet fra og med 24.04.17 vil endre praksis. Etter denne datoen vil i stedet beltestrammeren byttes ut med en beltestrammer med trykk-knapp (bilde 4 i denne artikkelen).

700 stoler i Norge

Ifølge Stefanie Ruff i Concord GmbHs produktutviklingsavdeling, gjelder problemet for stoler produsert i perioden februar 2015 til desember 2015* (se oppdatering). Det ble i denne perioden produsert snaut 7000 stoler, hvorav drøyt 700 er solgt i Norge.

Ifølge Ruff ble samtlige norske forhandlere av Concord-stoler informert om problemet 7. januar i år. Concord har imidlertid ikke gjennomført noen informasjons- eller tilbakekallingskampanje i Norge. Derfor har Forbrukerrådet publisert følgende pressemelding: «Forbrukerrådet: Alvorlig å gå stille om feil på barnesete»

*OPPDATERT: Concord opplyser nå at produksjonen av Concord Reverso startet i november 2014. Problemet gjelder dermed for stoler produsert fra november 2014 til desember 2015.

 

Her finner du en veileder som viser hvordan du monterer smuss-avviseren («Soft cover»)

 Les også Forbrukerådets pressemelding vedrørende denne saken.

Den store barneseteguiden finner du her

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker