Forside > Tester, guider og undersøkelser > Pristest: Leiebilforsikringer – du trenger bare én
Leiebilselskapene tilbyr unødvendige og svært dyre tilleggsforsikringer, viser en undersøkelse vi har gjort. Faktisk kan du droppe de fleste fordyrende forsikringene, bortsett fra én.

Leiebilskranke.Foto

Forbrukerrådet har undersøkt priser på tilleggsforsikringer, og i hvilken grad priser og vilkår synliggjøres ved bestilling av leiebil. Undersøkelsen gjelder både utlandet og Norge. Utgangspunktet vårt har vært leie av bil i Spania en uke i juli:

– I Spania blir leiebilen dobbelt så dyr om man takker ja til ekstraforsikringene. Og det er særlig én forsikring som i mange år har utgjort den mest kostbare forbrukerfellen – egenandelsforsikringen, forklarer fagdirektør for finans Jorge B. Jensen.

Bilene tilbys som regel med høy egenandel på kasko- og ansvarsforsikringen. Samtidig kan prisen på å fjerne egenandelen gjennom en egenandelsforsikring være lite synlig ved bestilling. Når kunden henter ut bilen, viser det seg at forsikring mot den høye egenandelen ofte koster tre ganger mer enn hva man kunne kjøpt den for før avreise.

– Dersom du ikke finner prisen på egenandelsforsikringen ved bestilling av leiebilen, så styr unna. Velg et annet leiebilselskap. Du bør alltid vite prisen på denne før du booker bilen, og den bør ikke koste særlig mer enn 300 kroner for en ukes leie, sier Jensen.

Undersøkelsen indikerer at Spania fortsatt skiller seg ut med lav pris på leiebil og høy pris på egenandel og egenandelsforsikringen.

Dyrest hos leiebilselskapene

Forsikringene er dyrest ved å bestille leiebil direkte fra leiebilselskapenes nettsider. På sidene til ulike reisesøkemotorer er det mye billigere å forsikre seg mot høy egenandel.

– Ved å leie direkte fra bilutleier koster det deg i gjennomsnitt 1030 kroner å fjerne eller redusere egenandelen for en uke ved leie, advarer fagdirektøren.

Reisesøkemotorene er betydelig billigere, snittprisen er 374 kroner for denne forsikringen. Reisesøkemotorene er nettsider som sammenligner priser på tvers av bilutleierne og nettreisebyrå. Forbrukerrådet har undersøkt forsikringsopplysninger og priser hos de største, som er finn.no, momondo.com, holidayautos.com, autoeurope.com og rentalcars.com.

Aller billigst, eller gratis, er det å benytte kredittkort som enten har en slik forsikring inkludert, eller tilbyr det for 100–300 kroner. Og den gjelder for et helt år! Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

Enkelte tåkelegger

Forbrukerrådet har testet synligheten av egenandelsforsikring og ulykkesforsikringen ved booking av leiebil. Dette er de to dyreste forsikringene. Dekningsomfanget til ulykkesforsikringen er gjennomgående svært lite tilgjengelig på nettsidene. Egenandelsforsikringens pris og vilkår synliggjøres bedre, selv om det varierer. Reisesøkemotorene er best på dette også.

Ved bestilling direkte fra bilutleier, kommer Hertz og Europcar best ut på synlighet. Bookingsystemet til Avis får stryk-karakter da prisen på egenandelsforsikringen faktisk ikke finnes på deres nettside. Avis-kundene henvises til å be om prisen ved uthenting av bilen. Scroller man lengst ned på Avis’ nettside dukker det imidlertid opp en annonse for en pakkeløsning som heter Avis 360. Der er egenandelsforsikring inkludert i prisen. Forbrukerrådet har ikke vektlagt denne i testen, men kun bookingsystemet da det er den iøynefallende inngangen til Avis’ booking.

Hvor enkelt er det å finne nødvendig informasjon om egenandelsforsikringen?

Informasjon Firma
 Bilutleiernes nettsider/skranke
Europcar Grønt smile fjes, ikon
Hertz Grønt smile fjes, ikon
Budget Gult skeptisk fjes, ikon
Avis Rødt surt fjes, ikon
Reisesøkemotor
Europcar Grønt smile fjes, ikon
Hertz Grønt smile fjes, ikon
Budget Grønt smile fjes, ikon
Avis Grønt smile fjes, ikon
Bilutleier, oppgitt via reisesøkemotor
Europcar Grønt smile fjes, ikon
Hertz Grønt smile fjes, ikon
Budget Grønt smile fjes, ikon
Avis Gult skeptisk fjes, ikon

Om undersøkelsen

Forbrukerrådet har gjennomgått nettsidene til følgende selskap i perioden 20. juni til 1. juli 2016: Avis, Hertz, Europcar og Budget. Samt finn.no/momondo/holidayautos/autoeurope.

Forutsetninger: Leiebil en uke i juli i Spania (Malaga, flyplass), Hellas (Chania, flyplass) og Oslo (sentrum). Kun en sjåfør. Over minstealder. Ingen rabatter. Liten mellomklasse (f.eks VW Polo). Drivstoff full til full. Fri kjørelengde.

Metode for vurdering av egenandelsforsikringens synlighet på nettsidene:

GRØNT: Maks ett klikk i bestillingsmodus.
ORANSJE: Må ut av bestillingsmodus, inn i meny og lete. Eventuelt må klikke minst 2 ganger for å komme dit fra bestillingsmodus.
RØDT: Finner ikke. Eller må ut av bestillingsmodus og lete dypt i menyene.

Her er oversikten over leiebilens forsikringer med anbefalinger

Se hvilke som er inkludert, hvilke du skal styre unna, og hvilke du bør kjøpe:

Kasko og ansvar: Dette er alltid inkludert i Europa.

Tyveri av bil: Dette skal være inkludert i Europa.

Tyveri av eiendeler: Denne har du i reiseforsikringen. Styr unna dobbeltforsikring.

Reduksjon av egenandel kasko og ansvar: Egenandel for kasko og ansvar er gjerne høy. Derfor kan det være greit å fjerne eller redusere denne. Som regel er det billigst å gjøre det gjennom reisesøkemotorene. Om du har en slik forsikring i kredittkortet, er det det billigste. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

Utvidet kasko for hjul og vindu, uten egenandel: Skade på f.eks. vindu og hjul kan ligge utenfor kaskoforsikringen eller egenandelsforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, og du kan vurdere å droppe denne. Bør maksimalt koste 200 kroner for en ukes leie.

Personlig ulykkesforsikring: Denne er ekstremt dyr i forhold til dekningen. Du har den dessuten i reiseforsikringen. Styr unna. Og mange har helårs ulykkesforsikring fra før av. Styr unna dobbeltforsikring. Du kan sjekke vilkårene i reiseforsikringen for sikkerhets skyld. Er du uten, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier.

Reduksjon av egenandel ved personlig ulykke: Reiseforsikringen er bra nok. Styr unna.

Veihjelp: Denne kan du vurdere å droppe. Det koster uansett lite å ringe etter veihjelp. Du må spørre deg selv om du ønsker å tegne forsikring mot beløp på noen få tusenlapper. I så fall er det mye i ditt liv du må forsikre deg mot. Småforsikringer er uforholdsmessig dyrt og vil i det lange løp fordyre varer og tjenester du kjøper. Er du NAF-medlem med bilberging, har du det fra før av, også i Europa for leiebil.

Utvidet ansvarsforsikring (USA): I USA tilbys man utvidet ansvarsforsikring, såkalt Supplemental Liability Insurance (SLI). Den sikrer deg mot søksmål. I USA bør du absolutt vurdere denne.

Tips mot unødvendige leiebilforsikringer

For å unngå dyre overraskelser ved bestilling av leiebil, anbefaler Forbrukerrådet:

  • Sjekk hva reiseforsikringen din dekker.
  • Sjekk hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt.
  • Finn og bestill leiebil via en reisesøkemotor i stedet for et bilutleiefirma.
  • Betal leien med kredittkort.
Bilde av ansatt: Jorge Jensen
Jorge Jensen
Fagdirektør
(+47) 930 84 578
jorge.jensen@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel