Hvor presise er de? Hvor brukervennlige er de? Er de dyreste best? Havner målingene dine i Kina? Forbrukerrådet har testet 12 blodtrykksmålere fra 159 til 1.259 kroner.
Er du opptatt av eller nysgjerrig på din egen helse? Da har du sikkert fått med deg at du finner stadig flere helserelaterte elektronikk-produkter hos apoteker og elektrokjeder. De siste årene har nemlig digitale øretermometre og pulsmålere fått selskap av blant annet pulsoksymetre, dopplere, EKG-målere, spirometre og blodtrykksmålere.

Blodtrykksmålerne ble testet på tre testpersoner og resultatene sammenlignet med målinger gjort av profesjonelle referanseapparater. På bildet sees en av testpersonene og Håvard Kalvøy, leder for Forsknings- & Utviklingsavdelingen for Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS. ALLE FOTO: Halvor Solhjem Njerve
Lave innstegspriser
Forbrukerrådet har nå sett nærmere på nettopp blodtrykksmålerne, som har blitt overraskende rimelige. Det billigste produktet i vår test koster bare 159 kroner og gjennomsnittsprisen ligger på snaue 800 kroner. For denne moderate prisen får du altså produkter som hevder å gi deg presis informasjon om blodtrykket ditt, informasjon du tidligere måtte til fastlegen for å tilegne deg.
Omfattende testing
Kan virkelig så rimelige produkter lese av blodtrykket ditt med tilfredsstillende presisjon? Er det lett å forstå hvordan de brukes korrekt? Er det sammenheng mellom pris og kvalitet? Og er de enkle håndledds-apparatene like gode som de klassiske ovearms-apparatene?
For å kunne besvare disse spørsmålene, har Forbrukerrådet testet både presisjon og brukervennlighet. I tillegg har vi undersøkt hvordan de app-tilkoblede modellene ivaretar sikkerhet og personvern.
Utdypende tabell: Presisjon
Utdypende tabell: Brukervennlighet
Utdypende tabell: Sikkerhet/personvern og vilkår
Utdypende tabell: Tekniske data og egenskaper
Les videre under smilefjes-tabellen.
* Sikkerhet/personvern og vilkår er kun testet på produktene som brukes sammen med app.
Overraskende god presisjon
Det viktigste ved en blodtrykksmåler, er selvsagt at den viser korrekte resultater. Forbrukerrådet har derfor i samarbeid med Oslo Universitetssykehus HF (OUS), Rikshospitalet testet produktenes presisjon på tre testpersoner med ulikt blodtrykk. Vår konklusjon er at resultatene samlet sett er overraskende gode. To av apparatene, A&D Medical UA-767S-W og QardioArm A100, oppnår spesielt gode resultater, men også Braun BP6100, Marquant 880138 og Withings BP-801 oppnår grønt smilefjes for sine testresultater. De resterende sju apparatene leverer tilstrekkelig presisjon til å oppnå gult fjes, noe som betyr samtlige slipper unna vårt sure fjes.
Overarm versus håndledd

Vår test omfatter 12 produkter hvorav åtte overarms-apparater og fire håndledds-apparater. Fire av målerne kan tilknyttes mobilapp. Prisene ligger fra under 200 til 1.300 kr.
Forbrukerrådets test omfatter åtte såkalte overarms-apparater og fire håndledds-apparater. Overarms-apparatene kjennetegnes ved at en mansjett settes på overarmen, på samme måte som på legekontoret. Dette i motsetning til håndledds-apparatene, der en liten mansjett festes rundt håndleddet og der selve apparatet alltid er festet til mansjetten.
Alle de fem apparatene som oppnår grønt presisjons-fjes i vår tabell, er overarms-apparater, noe som betyr at over halvparten av overarms-apparatene oppnår beste karakter. Når det kommer til håndledds-apparatene derimot, er det ingen som gjør seg fortjent til grønt smilefjes. Vår test tilsier dermed at håndledds-apparater i snitt er mindre presise enn overarms-apparater. Når det er sagt, så må det understrekes at håndledds-apparatet iHealth BP7 leverte meget god presisjon på to av de tre testpersonene og dermed er mer presist enn de svakeste overarms-apparatene.
Pris versus nøyaktighet
Mens den rimeligste blodtrykksmåleren i vår som nevnt koster 159 kroner, koster den dyreste 1.259 kroner, nesten åtte ganger så mye. Er det slik at de dyreste målerne er de mest nøyaktige? Ja, til en viss grad kan vi konkludere med det. De to mest nøyaktige produktene koster begge over 1.200 kr og fire av de fem mest nøyaktige målerne koster over 1.000 kr. Det mest presise håndledds-apparatet – iHealth BP7 – er også det dyreste i sin gruppe (999 kr).
Når det er sagt, så må det understrekes at det åpenbart finnes unntak fra regelen om at du får det du betaler for. Overarms-apparatet Marquant 880138 oppnådde nemlig grønt fjes til tross for en svært hyggelig pris – 349 kr.
Les mer om hvordan vi har testet presisjon her.
Se utdypende presisjons-tabell her.
Varierende brukervennlighet

Forbrukerrådet fikk også bistand fra ingeniør Espen Andersen ved avdeling Service, Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS.
For at en blodtrykksmåler skal oppnå høy presisjon, er det avgjørende at den brukes korrekt. Forbrukerrådet har derfor også gjennomført praktiske tester der vi har undersøkt hvor lett det er å forstå hvordan produktene brukes. For å kunne vurdere brukervennlighet har vi i tillegg sett nærmere på en rekke egenskaper ved de testede produktene.
Og når brukervennlighet er i fokus, så er det en produsent som utmerker seg: Braun. Både overarms-apparatet BP6100 og håndledds-apparatet BPW4100E oppnår utmerkede resultater.
Braun-apparatene er imidlertid tett etterfulgt av overarms-apparatene Microlife BPA6 og A&D Medical UA-676S-W samt håndledds-apparatet Marquant 880137. Alle disse oppnår grønt fjes, noe som er spesielt imponerende for sistnevnte, som koster hyggelige 299 kr.
I den andre enden av skalaen finner vi QuardioArm A100, som er alene om å ende opp med et surt fjes. Dette er synd, fordi QuardioArm viste seg å være en av de to mest nøyaktige produktene i vår test.
Les mer om hvordan vi har testet brukervennlighet her.
Se utdypende brukervennlighets-tabell her.
Hvor sendes målingene dine?
I tillegg til nøyaktighet og brukervennlighet, har vi sett nærmere på sikkerhet, personvern og brukervilkår. I likhet med stadig flere elektronikkprodukter, er nemlig fire av blodtrykksmålerne i vår test koblet opp mot mobilapper. Mobilappene er i neste omgang er koblet opp mot internett, noe som reiser nye og kompliserte problemstillinger. Hvilke persondata må du oppgi for å kunne ta appen i bruk. Hvor havner person- og måledataene dine? Hvem får tilgang til dem? Selges dine data til markedsføringsaktører? Kan produktet brukes uten mobilappen? Hvor lenge garanterer produsenten at appen vil holdes oppdatert?
Lang vei å gå

Fire av blodtrykksmålerne i vår test er tilknyttet mobilapp. Tre av dem mangler eget display og kan dermed ikke brukes uten å først pare dem med en mobiltelefon.
Vår test viser nok en gang – dessverre – at mange produsenter av forbrukerelektronikk koblet til internett har en lang vei å gå før de tilfredsstiller helt grunnleggende forbrukerrettigheter.
Anderson BDR 1.0 er alene om å oppnå grønt smilefjes for sikkerhet/personvern, men får til gjengjeld et surt fjes for app-vilkårene. Aller dårligst er iHealth BP7, som tildeles surt fjes for både sikkerhet/personvern og vilkår.
Apper med stort potensial
Med tanke på hvilke muligheter som ligger i appene i denne produktgruppen, er det synd at produsentene ikke evner å levere produkter som lever opp til våre forventninger. Ved å koble en blodtrykksmåler til en app, oppstår nemlig fantastiske muligheter for å bli kjent med din egen kropp. Blant annet vil en blodtrykksapp kunne gi deg gjennomsnittsverdier samt trender støttet av grafer og diagrammer. Bruk av app gir også produsenten mulighet for å lage grundige og pedagogiske brukerveiledninger. I tillegg vil de innhentede dataene kunne overføres til andre programmer, der de kan flettes sammen med andre helsedata. Slike muligheter gir potensial for stor merverdi. Forbrukerrådet håper derfor at produsentene raskt vil ta sikkerhets- og personvern-aspekter på betydelig større alvor.
Les mer om hvordan vi har testet sikkerhet, personvern og appvilkår her.
Se utdypende personvern-tabell her.
A&D og Braun
Vi har ikke rangert produktene, men likevel er det åpenbart at to produkter peker seg ut i positiv retning. Overarmsapparatene A&D Medical UA-767-W og Braun BP6100 oppnår begge solide, grønne smilefjes for både presisjon og brukervennlighet. Fordi ingen av disse produktene er koblet til app, slipper du også å bekymre deg for hvordan dine personlige helsedata håndteres.
De to beste håndleddsapparatene er Braun BPW4100E og Marquant 88137, som begge oppnår gult fjes for presisjon og grønt fjes for brukervennlighet. Legg merke til den store prisforskjellen mellom disse to produktene, henholdsvis 699 og 299 kr.
Les hvordan du måler blodtrykk, hvordan blodtrykket ditt påvirkes og hvordan vi har testet blodtrykksmålerne her.
1. Miniguide: Slik måler du blodtrykket selv
Ved hjelp av en moderne blodtrykksmåler er det relativt enkelt å gjøre blodtrykkmålinger på egen hånd.

Ikke legg for stor vekt på enkeltmålinger. Blodtrykket ditt påvirkes av en rekke faktorer, deriblant sinnstilstand. Dermed er det langtfra sikkert at en enkeltstående måling er representerer ditt normale blodtrykk.
Det er lettest å sammenligne blodtrykksverdier når kroppen er avslappet. Sitt derfor ned noen minutter før du setter i gang med målingen. Vær også oppmerksom på at mange eksperter fraråder å gjennomføre blodtrykksmålinger når du nylig har trent, badet, drukket kaffe eller røyket.
Det beste er å sitte på en stol ved et bord som er høyt nok til at albuen har 90 graders vinkel når du hviler armen på bordet. De fleste eksperter anbefaler å måle blodtrykket på venstre arm.
Selv om du følger nevnte anbefalinger, bør du ikke legge for stor vekt på en enkeltmåling. Blodtrykket ditt påvirkes av en rekke faktorer, deriblant sinnstilstand. Dermed er det langtfra sikkert at en enkeltstående måling er representerer ditt normale blodtrykk. For å få et godt bilde av ditt blodtrykk, bør du derfor gjennomføre flere målinger. Les mer blodtrykk og hva som påvirker det her.
Som nevnt, finnes det i hovedsak to ulike blodtrykksmålere i det norske markedet, overarms-apparater og håndledds-apparater.
Overarms-apparater
På de fleste overarms-mansjetter vil du finne en slange. Denne kobles i apparatet. Mansjetten legges så rundt overarmen og strammes nok til at den ikke glir ned til albueleddet. De fleste produsenter anbefaler at mansjetten legges 1-3 cm over knekken i albueleddet. På mansjetten vil du normalt finne et merke i form av en prikk eller strek. Denne viser hvilken del av mansjetten som skal ligge mot pulsåren på fremsiden av armen.
Alle mansjetter er laget for å passe overarmer innenfor et visst størrelsesregister. Overarms-diameter vil normalt være oppgitt i bruksanvisningen og vil ofte også være markert på selve mansjetten med streker og en «range». Minimum og maksimum overarms-diameter for de testede produktene finner du i vår tekniske data-tabell. Avvik fra oppgitt overarms-diameter vil kunne gi gale målinger. Vær oppmerksom på at det finnes egne mansjetter for barn.
Når mansjetten er festet, starter du blodtrykksmålingen. Apparatet blåser luft inn i mansjetten, som til slutt vil klemme så hardt på armpulsåren at denne ikke lenger fører blod. Deretter vil apparatet slippe luft ut av mansjetten til armpulsåren slipper gjennom bittelitt blod igjen. Nå leser apparatet av det systoliske trykket, også kalt overtrykket.
Deretter slippes enda mer luft ut av mansjetten, helt til armpulsåren er helt åpen igjen. Nå leser apparatet av det diastoliske trykket, også kalt undertrykket.
Håndledds-apparater
På håndledds-apparater sitter selve blodtrykksmåleren fast på den oppblåsbare mansjetten. Mansjetten legges rundt håndleddet og strammes nok til at den ikke glir ned på øvre del av tommelen. De fleste produsenter anbefaler at mansjetten legges 1-3 cm over punktet der tommelen skiller lag med underarmen. På mansjetten eller i bruksanvisningen vil du kunne lese deg til om selve apparatet skal ligge mot pulsåren, på oversiden av armen som en klokke eller midt i mellom.
Alle mansjetter er laget for å passe håndledd innenfor et visst størrelsesregister. Håndledds-diameter vil normalt være oppgitt i bruksanvisningen og vil ofte også være markert på selve mansjetten med streker og en «range». Minimum og maksimum håndledds-diameter for de testede produktene finner du i vår tekniske data-tabell. Avvik fra oppgitt håndledds-diameter vil kunne gi gale målinger.
Håndledds-apparatene bruker samme fremgangsmåte som overarms-apparatene, i den forstand at mansjetten blåses opp til pulsåren ikke lenger klarer å føre blod. Deretter slippes trykket opp for å finne overtrykk og undertrykk.
Hva er egentlig blodtrykk? Les mer her.
2. Hva er blodtrykk?
Når hjertet ditt slår, presses blod ut i kroppen din gjennom blodårene. På vei gjennom årene vil blodet presse på åreveggene. Det er dette trykket som kalles blodtrykk.

Blodtrykket vil blant annet avhenge av hvor mye blod hjertet pumper ut i pulsårene og hvor hyppig hjertet slår. I tillegg vil blodårenes diameter og blodåreveggenes elastisitet påvirke blodtrykket.
Hjertene våre overvåker oss løpende og tilpasser sin aktivitet til våre behov. Når vi anstrenger oss, vil hjertet slå raskere og blodtrykket vil øke. Når vi hviler eller sover, vil både puls og blodtrykk synke. Blodtrykket vil også kunne påvirkes av en rekke andre faktorer, deriblant inntak av ulike typer mat og drikke. Også sinnstilstand vil kunne påvirke blodtrykket. Dette betyr at blodtrykket ditt langt i fra er en fast størrelse, men at det tvert i mot er i stadig endring.
Ikke vektlegg enkeltmålinger
Fordi blodtrykket endres løpende – og kan endres relativt raskt – bør man alltid være forsiktig med å legge vekt på enkeltmålinger. For at man skal kunne danne deg å kunne danne seg et bilde av et menneskes blodtrykk, bør det tas mange målinger over en lengre periode. Og som nevnt i forrige kapittel, bør personen helst være så avslappet som mulig hver gang målingen utføres.
Arteriene
Når vi snakker om blodtrykk mener vi normalt blodtrykket i pulsårene, eller arteriene som de kalles på fagspråket (arterielt blodtrykk). Blodtrykk oppgis normalt ved to tall adskilt av en skråstrek, for eksempel slik: 120/80.
Systolisk trykk
Det ene tallet refererer til det høyeste blodtrykket, også kalt overtrykk – og på fagspråket kalt systolisk trykk. Det systoliske trykket oppstår like etter at hjertet ditt trekker seg sammen og pumper blod ut i årene dine.
Diastolisk trykk
Etter å ha trukket seg sammen, vil hjertet gå inn i en hvilefase. I hjertets hvilefase vil trykket sakte synke og vil være på sitt laveste like før neste slag. Det laveste blodtrykket kalles ofte undertrykk og kalles på fagspråket diastolisk blodtrykk.
Mange faktorer påvirker
Blodtrykket vil blant annet avhenge av hvor mye blod hjertet pumper ut i pulsårene og hvor hyppig hjertet slår. I tillegg vil blodårenes diameter og blodåreveggenes elastisitet påvirke blodtrykket.
Stiger med alderen
Blodtrykk måles i Norge normalt i millimeter kvikksølv, forkortet mmHg. Et normalt blodtrykk for et ungt, voksent menneske vil være 120 mmHg systolisk (når hjertet trekker seg sammen) og 80 mmHg diastolisk (når hjertet hviler). Hos barn er blodtrykket lavere enn hos voksne og blodtrykket stiger normalt noe med alder. Høyt blodtrykk kalles gjerne hypertensjon, mens lavt blodtrykk kalles hypotensjon.
Høyt blodtrykk
Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer 160/95 som høyt blodtrykk for en avslappet person. Høyt undertrykk (diastolisk) regnes som mer alvorlig enn høyt overtrykk (systolisk).
Høyt blodtrykk kan være skadelig, blant annet fordi det er belastende for hjertet å pumpe blod mot en høy motstand. Hypertensjon vil også øke belastningen på blodårene, med økt risiko for brister.
Kilder: snl.no, helsebiblioteket.no, nhi.no
Les mer om blodtrykksmåleren som pulsmåler her.
3. Blodtrykksmåleren som pulsmåler
Alle blodtrykksmålerne i vår test måler både blodtrykk og puls.

Våre testresultater antyder at håndleddsapparatene gjennomgående er minst like presise som overarmsapparatene når de måler puls. På bildet ser vi ingeniør Espen Andersen ved avdeling Service, Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS.
Vi har i denne testen ikke fokusert på pulsmåling, men registrerer likevel at de fleste testproduktene produserer pulstall som ligger meget nært referanseproduktene som ble brukt. De aller beste resultatene ble oppnådd av håndledds-apparatet Braun BPW4100E, som aldri produserte et større avvik enn to hjerteslag per minutt.
Også håndledds-apparatene Andersson BDR 1.0 og iHealth BP7 leverte svært presise pulsmålinger og produserte aldri større avvik tre hjerteslag per minutt.
Gode håndledds-apparater
Når håndledds-apparatene måler blodtrykk, leverer de generelt noe dårligere presisjon enn overarms-apparatene. Men når det kom til pulsmålinger, leverte alle de tre nevnte håndledds-apparatene mer presise pulsmålinger enn de beste overarms-apparatene. Våre testresultater antyder altså at håndleddsapparatene gjennomgående er minst like presise som overarmsapparatene når de måler puls.
Unntaket
Men ingen regel uten unntak. Det fjerde håndleddsapparatet – Marquant 880137 – kom dårligst ut av samtlige testede produkter når det ble satt til å måle puls. Marquant-måleren produserte avvik på inntil åtte hjerteslag per minutt.
Les mer om hvordan vi gjennomførte presisjonstestene her.
4. Presisjon: Slik testet vi
Blodtrykksmålernes presisjon ble testet i samarbeid med Medisinsk-teknologisk Virksomhet, Oslo Sykehusservice, Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus HF (OUS). Vi brukte tre testpersoner med ulike blodtrykk.

Forbrukerrådet har brukt en testprotokoll utviklet av Kazuo Eguchi ved det japanske Jichi Medical-universitetet i 2012. Testprotokollen er beregnet for testing av blodtrykksmålere for hjemmebruk. På bildet ser vi Håvard Kalvøy, leder for Forsknings- & Utviklingsavdelingen for Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS.
I kapittelet om blodtrykk fortalte vi at blodtrykket endres løpende. Dette betyr at det er komplisert å teste blodtrykksmålere. Selv om man utfører to målinger med relativt kort mellomrom, kan testpersonens blodtrykk ha endret seg mellom de to målingene.
Forbrukerrådet har derfor fått bistand fra Rikshospitalet ved Håvard Kalvøy, som er leder for Forsknings- & Utviklingsavdelingen for Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS. Vi fikk også bistand fra ingeniør Espen Andersen ved avdeling Service, Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS.
Japansk metode
Det finnes flere metoder som kan brukes for å teste kvaliteten på blodtrykksmålere. Kazuo Eguchi ved det japanske Jichi Medical-universitetet lanserte i 2012 en testprotokoll beregnet for testing av blodtrykksmålere for hjemmebruk. Metoden er laget spesielt for å ta stikkprøver av enkeltapparater og gjennomføres ved å ta tre målinger med testproduktet som i neste omgang sammenlignes med to målinger utført av et referanseapparat i samme tidsrom.
Målingene utføres som følger:
D1. Testprodukt. Målingen brukes for å venne testpersonen til testsituasjonen og produktet
D2. Testprodukt
M1. Referanseapparat
D3. Testprodukt
M2. Referanseapparat
Eguchi-metoden tar deretter utgangspunkt i to sett med sammenligninger, som vi valgt å kalle testsett.
Testsett 1
- M1 minus D2: Det første resultatet fra referanseapparatet minus det andre resultatet fra testproduktet
- M1 minus D3: Det første resultatet fra referanseapparatet minus det tredje resultatet fra testproduktet
- M2 minus D3: Det andre resultatet fra referanseapparatet minus det tredje resultatet fra testproduktet
Hvis to eller tre av differansene i testsett 1 havner i intervallet mellom -5 og 5 mmHg , regnes Eguchi-testen som bestått.
Hvis testproduktet ikke består testsett 1, gjennomføres testsett 2.
Testsett 2
- M1 minus snittet av D2 og D3: Det første resultatet fra referanseapparatet minus snittet av de to siste målingene med testproduktet
- D3 minus snittet av M1 og M2: Det siste resultatet fra testproduktet minus snittet av de to målingene med referanseapparatet.
Hvis en eller begge differansene havner i intervallet mellom -5 og 5 mmHg, regnes Eguchi-testen som bestått. Hvis ingen av differansene havner innenfor dette intervallet, regnes Eguchi-testen som ikke bestått.
Vår tilpasning av metoden
Vi valgte å tilpasse metoden på følgende måte: I henhold til metoden ble det på testpersonen gjennomført tre målinger med testproduktet og to målinger med referanseapparatet. Som referanseapparat brukte vi Nihon Kohden Life Scope PT BSM-1763.
Hver av de fem målingene ga oss to verdier, en verdi for systolisk trykk (overtrykk) og en for diastolisk trykk (undertrykk), eksempelvis 120/80.
Vi brukte testsett 2 først for systolisk trykk, deretter for diastolisk trykk. Dermed fikk vi to testresultater for produktet:
- Bestått (1) eller ikke bestått (0) for systolisk trykk
- Bestått (1) eller ikke bestått (0) for diastolisk trykk
Deretter summerte vi testresultatet for systolisk og diastolisk trykk, slik at vi fikk ett samlet testresultat for produktet:
- 2 poeng = Bestått både systolisk og diastolisk
- 1 poeng = Bestått systolisk eller diastolisk
- 0 poeng = Ikke bestått verken systolisk eller diastolisk
Tre testpersoner
Vi valgte å gjennomføre metoden på tre testpersoner som vi på forhånd visste hadde lavt blodtrykk, lavt til normalt blodtrykk og normalt til høyt blodtrykk.
Dermed fikk vi tre testresultater per testprodukt, ett for hver testperson. Hvert av de tre testresultatene var 2, 1 eller 0 poeng.
Vi regnet så ut gjennomsnittet av de tre testresultatene, noe som ga produktet en samlet poengsum mellom 0 og 2 poeng.
Poeng til smilefjes
Vi oversatte deretter poengsummen til smilefjes på følgende måte:
- Under 1 poeng = Rødt fjes (0 produkter)
- 1 til 1,49 poeng = Gult fjes (7 produkter)
- 1,5 til 2,0 poeng = Grønt smilefjes (5 produkter)
Gjennomføringen av testen
De tre testpersonene er ansatt i Forbrukerrådet. Målingene ble utført av ansatte ved Oslo Universitetssykehus HF (OUS) og Forbrukerrådet. Referanseapparatene ble stilt til disposisjon av OUS. Testen ble gjennomført i OUS’s lokaler.
Testpersonene satt i stoler under testen og hvilte armen på armlene eller bord. Testpersonenes ben var ikke krysset men plassert parallelt på gulvet. Det ble tilstrebet ro og avslappet stemning i lokalet. Testpersonene ble oppfordret til å tale i så liten grad som mulig. Mat ble ikke inntatt mens testen pågikk.
Utdypende tabell: PresisjonLes om hvordan vi testet brukervennlighet her.
5. Brukervennlighet: Slik testet vi
Brukervennlighetskarakteren reflekterer både hvor praktisk blodtrykksmåleren oppleves i bruk og hvilke egenskaper den kan skilte med.

De testede produktene er gitt en karakter for brukervennlighet. Karakteren er basert på en praktisk test samt en gjennomgang av ulike egenskaper. På bildet ser vi ingeniør Espen Andersen ved avdeling Service, Medisinsk Teknologisk Virksomhetsområde ved OUS.
Forbrukerrådet har gjennomført en praktisk test av produktene. I tillegg har vi gjennomgått produktenes egenskaper.
1.Den praktiske testen
To personer gjennomførte blodtrykksmålinger på seg selv. Testene ble ledet av en koordinator. Testerne ble bedt om å karaktersette 13 faktorer med følgende betegnelser: Bra (2 poeng), OK (1 poeng), Svakt (0 poeng). Ved uenighet måtte testerne diskutere seg frem til en felles karakter. Testerne er ansatt i Forbrukerrådet.
Karakterene er så vektet slik at maksimalt oppnåelig samlet poengsum er 2 poeng. Vektingen er basert på hvor viktige vi anser de ulike testdisiplinene å være.
Følgende testdisipliner ble vurdert (vekt i parentes):
- Komfort. Hvor hardt presser mansjetten på overarm/underarm? (15)
- Veiledning: Plassering i forhold til albue-/håndledd. Hvor tydelig veileder selve produktet (ikke papir-bruksanvisningen) om hvor stor avstand det bør være mellom mansjett og albue-/håndledd? (10)
- Veiledning: Plassering i forhold til pulsåre. Hvor tydelig veileder selve produktet (ikke papir-bruksanvisningen) om hvordan mansjetten bør plasseres i forhold til armpulsåren? (10)
- Veiledning: Armhøyde. Hvor tydelig veileder selve produktet om at armen bør hvile på et bord eller lignende (overarms-apparater)/at håndleddet bør holdes i hjertehøyde (håndledds-apparater) (10)
- Slå på apparatet og starte måling: Hvor enkelt er det å starte målingen? (10)
- Tidsbruk. Hvor lang tid bruker apparatet på å gjennomføre målingen? (10)
- Festing på overarm/håndledd. Hvor lett er det å feste mansjetten? (5)
- Støy. Hvor mye støyer apparatets luftpumpe? (5)
- Indikasjon på at målingen er ferdig. Hvor lett er det å forstå at målingen er gjennomført? (5)
- Pedagogisk testresultat. Hvor lett er det å forstå testresultatene? (5)
- Slå apparatet av. Hvor lett er det å slå apparatet av etter bruk? (5)
- Slå apparatet på uten å starte måling. Hvor lett er det å slå på apparatet for å finne tidligere målinger, uten at apparatet starter en ny måling? (5)
- Finne tidligere testresultater. Hvor lett er det å finne tidligere testresultater? (5).
2.Egenskaper
I tillegg har vi kartlagt en lang rekke egenskaper ved de ulike apparatene (se alle egenskapene i denne tabellen). Blant disse egenskapene plukket vi ut 12 egenskaper som etter vår vurdering er spesielt viktige. Disse egenskapene er karaktersatt på følgende måte: Apparatet har egenskapen, eller Bra (2 poeng), OK (1 poeng), apparatet har ikke egenskapen, eller Svakt (gir 0 poeng).
Karakterene er så vektet slik at maksimalt oppnåelig samlet poengsum er 2 poeng. Vektingen er basert på hvor viktige vi anser de ulike egenskapene å være.
Følgende egenskaper ble vurdert (vekt i parentes):
- Spenn mellom min/maks overarms-/håndleddstørrelse. Hvor stort er spennet mellom de minste og største overarmene/håndleddene apparatet kan brukes på? (20)
- Kan brukes uten telefonapp. Har apparatet eget display, slik at det kan brukes uavhengig av telefonappen? (10)
- Etui/reiseveske. Følger etui med på kjøpet? (10)
- Oppladbart batteri. Har apparatet oppladbart batteri? (10)
- Kan vise gjennomsnitt. Kan apparatet vise gjennomsnitt av tidligere målinger? (10)
- Norsk bruksanvisning (10)
- Display-belysning. Er det lys i apparatets display, slik at det kan brukes i mørke? (5)
- Tilpasset flere ulike brukere. Har apparatet en funksjon som gjør det mulig å knytte målingene til to eller flere brukere? (5)
- Mulighet for å slette alle målinger. Er det mulig å slette samtlige måleresultater fra apparatet, eksempelvis i sammenheng med salg? (5)
- Bruksanvisning: Plassering i forhold til albue-/håndledd. Hvor tydelig informerer papir-bruksanvisningen om hvor stor avstand det bør være mellom mansjett og albue-/håndledd? (5)
- Bruksanvisning: Plassering i forhold til pulsåre. Hvor tydelig informerer papir-bruksanvisningen om hvordan mansjetten bør plasseres i forhold til armpulsåren? (5)
- Bruksanvisning: Armhøyde. Hvor tydelig informerer papir-bruksanvisningen om at armen bør hvile på et bord eller lignende (overarms-apparater)/at håndleddet bør holdes i hjertehøyde (håndledds-apparater) (5)
Sammenlagt-karakter
Basert på vektingen, oppnådde produktene én karakter (0-2 poeng) for den praktiske testen og én karakter for egenskaper (0-2 poeng). Disse ble så slått sammen med følgende vekt:
Praktisk test: 60 % vekt
Egenskaper: 40 % vekt
Dermed fikk testproduktene en sammenlagt-karakter mellom 0 og 2 poeng.
Poeng til smilefjes
Vi oversatte deretter poengene til smilefjes på følgende måte:
- Under 1 poeng = Rødt fjes (1 produkt)
- 1 til 1,49 poeng = Gult fjes (6 produkter)
- 1,5 til 2,0 poeng = Grønt smilefjes (5 produkter)
Utdypende tabell: BrukervennlighetUtdypende tabell: Tekniske data og egenskaperLes om hvordan vi testet sikkerhet/personvern her.
6. Sikkerhet/personvern og vilkår: Slik testet vi
Forbrukerrådet finner en rekke en rekke mangler ved forbruker- og personvernet til de blodtrykksmålerne i testen som brukes sammen med en smarttelefon og er utstyrt med tilhørende apper.
Forbrukerrådet har sett på forbruker- og personvernet i fire av blodtrykksmålerne fordi disse brukes sammen med en smarttelefon og er utstyrt med tilhørende apper. Det er kjent at app-tilkoblede apparater kan ha utfordringer på disse områdene. Konsulentselskapet Bouvet har utført den tekniske delen av testen.
Advarer med å koble til nett
Appene som apparatene er utstyrt med, bidrar til utvidet funksjonalitet som skylagring, visualisering av resultater og andre tilleggsfunksjoner, inkludert muligheter for å rapportere digitalt til legen din. Forbrukerrådet finner likevel grunn til å advare mot ukritisk å koble helseapparater som samler inn svært sensitive personopplysninger, til internett.
Svake sikkerhetskrav
Flere av de app-tilkoblede produktene svikter når det gjelder personvern og sikkerhet, og informerer om vilkår på en lite tilfredsstillende måte. Enkelte sender potensielt sensitive helseopplysninger til selskaper i Øst-Asia og Nord-Amerika uten at brukerne opplyses om dette.
Forbrukerrådet mener det stilles for svake krav til sikkerhet når det kommer til internettilkoblede helseprodukter. Dette er opplysninger som er kommersielt attraktive for aktører.
Må ha sikre måter å dele helsedata på
Forbrukerrådet etterlyser at pasienter tilbys sikre måter å dele helseopplysninger med for eksempel fastlegen. De som bruker apparatene, oppfordres til å unngå å sende helseopplysningene som apparatet registrerer, på e-post. E-post er ikke er en sikker kanal for å sende data om egen helse.
Withings ble Nokia, uten å be om samtykke
I testperioden (slutten av juni -17) hadde appen som fulgte med blodtrykksmålere Withings BP-801 plutselig skiftet navn og utseende på telefonen vi hadde lastet den ned på. Den var blitt et Nokia-produkt og hadde fått nye brukervilkår, uten at det ble hentet inn nytt samtykke.
Endringene ble varslet over e-post, men eposten ble sendt ut to dager etter at de nye vilkårene var trådt i kraft.
De nye vilkårene har medført minst én betydelig endring ved at Nokia blant annet åpner for bruk av personopplysninger til markedsføringsformål. I personvernerklæringen til Withings ble brukerne lovet at personopplysninger aldri ville bli brukt uten forhåndssamtykke.
Klikk på lenkene under for å lese mer om resultater og hvordan vi har testet (rapportene omfatter også informasjon om blodsukkerapparater)
Se utdypende sikkerhet/personvern-tabell herForbrukerrådets testrapport: Helsedata til salgs?Teknisk rapport fra Bouvet