Forside > Tester, guider og undersøkelser > Barneseter: Både positive og negative overraskelser
Flere babystoler oppnår meget gode resultater, deriblant en kinesisk modell. To beltestoler feiler fullstendig i frontkollisjonstesten. Og for første gang på lenge er en bakovervendt stol for store barn testet.

Nok en gang har ADAC og ICRT (se underartikkel) som årlig gjennomfører Europas største og grundigste barnesetetest, publisert nye testresultater. Denne gangen har 38 modeller vært i ilden, fordelt på 16 babystoler, fem småbarnstoler og 17 beltestoler.

Mange av modellene oppnådde solide resultater og hele 13 modeller gjorde det godt nok til å kvalifisere for Forbrukerrådets lister over de beste barnesetene som er testet gjennom tidene.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Cybex Aton 5

Det mest imponerende resultatet er det denne gangen produsenten Cybex som står for. Da nykommeren Aton 5 ble testet uten base – direkte montert med belter i bilens baksete – oppnådde den hele 79 poeng. Det betyr at den tangerte rekorden satt av forgjengeren Aton Q i 2014.

Også da Aton 5 ble testet på en bilbelte-montert base, oppnådde den solide resultater og hentet hjem 76 poeng. Selv om dette er et meget godt resultat, når ikke Aton 5 helt opp til forgjengeren Aton Q, som i 2014 satte rekord med hele 81 poeng (les mer om baser i Den store barneseteguiden).

Da Aton 5 ble testet på en isofix-festet base, måtte den imidlertid nøye seg med 74 poeng. 74 poeng er et meget godt resultat, men ett poeng for lite til å kvalifisere seg for listen over de aller beste isofix-babystolene.

BeSafe iZi Go Modular

Den norske barnesete-produsenten BeSafe har gjentatte ganger vist at deres produkter kan måle seg med de beste stolene fra verdens største barneseteprodusenter. Så også i fjor, da babystolen BeSafe iZi Go Modular var i ilden. Uten base hentet den frittstående modellen 75 poeng og kvalifiserte seg dermed for vår liste. Montert på isofix-base endte stolen imidlertid opp med 74 poeng, ett poeng for lite.

Flere versjoner

Nå har den norske møbelprodusenten Stokke laget en egen versjon av iZi Go Modular. Det samme har den nederlandske barnevogn-produsenten Joolz. Sistnevnte har imidlertid utviklet et trekk som i ADAC/ICRTs laboratorietest viste seg å inneholde flammehemmere. Når ADAC/ICRT finner uønskede kjemikalier i barneseter, reagerer de hardt. Dermed ble det stryk-karakter på Joolz iZi Go Modular.

For øvrig ble det funnet flammehemmere, ftalater, fenol og formaldehyd i fire andre modeller. Her var imidlertid mengdene så små at de aktuelle modellene ikke ble straffet med stryk-karakterer.

Kinesiske Goodbaby med meget gode resultater

Barneseteprodusenten Goodbaby, forkortet GB, er nok ukjent for mange. Derfor vil det nok overraske mange at den kinesiske produsenten oppnår meget solide resultater for babystolen GB Idan. Idan er testet både uten base og med isofix-base og belønnes med henholdsvis 75 og 76 poeng. Stolen oppnår i begge tilfeller toppscore både i front- og sidekollisjonstestene. Dermed kan det se ut som om også de etablerte barnesete-produsentene har fått konkurranse fra Kina. Hvis vi legger til at Goodbaby eier den velrenommerte barneseteprodusenten Cybex, blir imidlertid de gode resultatene mindre overraskende.

Kun fem småbarnstoler

Som Forbrukerrådets lister viser, så finnes det et stort utvalg av meget gode babystoler for de minste barna og beltestoler for de største. Når det gjelder bakovervendte småbarnstoler for de mellomstore barna, var det inntil nylig relativt få gode modeller å velge mellom – spesielt for foreldre som ønsker å følge Forbrukerrådets oppfordring om å bruke bakovervendt stol så lenge som mulig. Derfor er det synd at årets test kun omfatter fem småbarnstoler – og at ingen av dem oppnår spesielt gode resultater.

Axkid Wolmax

Den mest interessante av de testede småbarnstolene er Wolmax fra den svenske produsenten Axkid. Wolmax er godkjent for bruk helt til barnet veier 25 kg, i motsetning til de fleste andre småbarnstoler, som kun er godkjent til 18–19 kg. Wolmax ble dessverre ikke tildelt mer enn 36 poeng, noe som normalt ikke ville kvalifisert for våre lister. Men da Wolmax oppnår gode resultater i både front- og sidekollisjonstestene, har vi likevel valgt å ta den med.

Bakgrunnen for at Wolmax kun ble tildelt 36 poeng, er at ADAC/ICRT avdekket at stolen er komplisert å montere, noe som gir risiko for feilmontering. En feilmontert stol er selvsagt en farlig stol. Men hvis man er oppmerksom på denne problemstillingen, og sørger for å montere den korrekt, er altså Wolmax en god og sikker stol som åpner muligheten for å sikre barnet bakovervendt helt oppover mot 6–7-årsalderen.

Recaro Zero. 1 i-Size

Småbarnstolen Recaro Zero. 1 ble testet i fjor og oppnådde respektable 63 poeng. Nå har Recaro laget en i-Size-versjon av Zero. 1, som i likhet med sin forgjenger er en såkalt kombistol. Det betyr at den kan brukes både fremover- og bakovervendt. Forbrukerrådet anbefaler kun å bruke kombistoler bakovervendt. Recaro Zero. 1 i-Size gjorde det godt i både front- og sidekollisjonstestene og hentet til sammen 65 poeng. Dermed får den en plass i våre lister.

Takata Midi i-Size Plus

I 2013 kunne vi fortelle at kombistolen Takata Midi oppnådde rekordhøye 75 poeng. Nå har Takata laget en i-Size-versjon av stolen; Midi i-Size Plus. Dessverre viser det seg at den nye stolen gjorde det middelmådig i både front- og sidekollisjonstestene.

Maxi-Cosi AxissFix

ADAC/ICRT har også testet en ny versjon av kombistolen Maxi-Cosi AxissFix, som nå har fått tilnavnet Plus. Den nye versjonen henter respektable 65 poeng, men er relativt uinteressant sett fra norsk perspektiv, da den kun kan brukes bakovervendt til barnet er 87 centimeter høyt.

Gode beltestoler

I beltestol-verdenen er det som nevnt en rekke gode modeller å velge mellom. Det er spesielt Britax, Cybex, Kiddy, Maxi-Cosi og Recaro som dominerer på denne arenaen.

Derfor er det ikke overraskende at beltestolene fra Cybex nok en gang oppnådde solide resultater. Cybex Solution M SL gjorde det meget sterkt både med og uten isofix-fester. Også Kiddy gjorde det som vanlig godt, denne gangen med sin Cruiserfix 3.

To beltestoler feilet

Beltestolene Casualplay Multipolaris Fix og LCP Kids Saturn iFix derimot, feilet fullstendig i frontkollisjonstestene.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

Hva er i-Size? Svaret finner du her

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

  • Beste frittstående modeller festet med bilbelter: Cybex Aton Q, Cybex Aton 5 og Maxi-Cosi Pebble Plus: Alle 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng og Plus Test-sertifisert
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modeller festet med bilbelter: Britax Kid Plus Sict og Kiddy Smartfix: Begge 76 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker