Forside > Tester, guider og undersøkelser > Barneseter: Både skandaler og solide resultater
To barneseter svikter fullstendig, mens andre oppnår svært solide resultater. Vår barneseteguide er nå oppdatert med nye testresultater fra verdens grundigste barnesetetest.

To ganger i året publiserer ADAC og ICRT (se underartikkel) resultatene fra verdens største og grundigste test av barneseter. Denne gangen har 16 barneseter vært i ilden, fordelt på fire babystoler, sju småbarnstoler og tre beltestoler.

Det store flertallet av de testede modellene oppnår gode resultater. Og halvparten av dem gjør det så godt at de kvalifiserer for Forbrukerrådets lister over de sikreste barnesetene som er testet gjennom tidene.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Katastrofe for Recaro – igjen

Det mest oppsiktsvekkende ved høstens ADAC/ICRT-test er at Recaro-modellen Optia feiler fundamentalt. Under frontkollisjonstesten løsnet småbarnstolen fra sin isofix-base, noe som førte til at stolen ble kastet fremover i bilen.

Fordi Optia er en fremovervendt småbarnstol er den i utgangspunktet en uinteressant stol sett med norske øyne – Forbrukerrådet anbefaler alle  foreldre å bruke bakovervendte småbarnstoler så lenge som mulig. Saken er imidlertid oppsiktsvekkende, fordi det samme skjedde i fjor høst. Også den gangen løsnet Recaro Optia fra basen under frontkollisjonstesten. Dette førte til at Recaro måtte tilbakekalle basen Recaro Fix, noe Forbrukerrådet omtalte.

Nå har altså det samme skjedd med den nye basen – Smart Click Base. Denne gangen tilbakekalles imidlertid ikke basen, som kan brukes til flere andre Recaro-modeller. I stedet tilbakekalles selve Optia-stolen.

I tillegg til disse katastrofe-resultatene måtte Recaro i sommer tilbakekalle enkelte utgaver av småbarnstolen Zero.1. Bakgrunnen for denne tilbakekallingen var problemer med beltestrammerne.

Også beltestol fra Jané feilet

Recaro er imidlertid ikke alene om å oppleve at deres produkter svikter. Også beltestolen Jané Grand feilet fullstendig i frontkollisjonstesten. Påkjenningene førte til at det ene isofix-festet feilet, noe som selvsagt er svært farlig.

Kraftig forbedret Nuna Rebl

Men Recaro og Jané er ikke alene om skremmende resultater i ADAC/ICRT-testen. I fjor høst ble det avdekket at også småbarnstolen Nuna Rebl ikke taklet belastningen den ble utsatt for i frontkollisjonstesten. Nå er imidlertid Nuna tilbake med en oppdatert versjon; Rebl Plus. Den nye versjonen, som i likhet med forgjengeren er en kombistol som kan brukes både frem- og bakovervendt, oppnår gode resultater. Blant annet henter stolen fire av fem oppnåelige poeng både i front- og sidekollisjonstesten. Til sammen tildeles Rebl 61 poeng og kvalifiserer dermed for en plass på Forbrukerrådets liste over de beste småbarnstolene som er testet. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at vi utelukkende anbefaler å bruke Rebl bakovervendt. Det samme gjelder selvsagt alle kombistoler.

Solid fra Goodbaby – igjen

I mai kunne vi fortelle at babystolen Goodbaby Idan oppnådde svært gode resultater. Med tanke på at Goodbaby, som bruker forkortelsen GB, på dette tidspunktet for de fleste var en ukjent, kinesisk produsent, kom nok de gode resultatene overraskende på mange. Forklaringen bak de gode prestasjonene er imidlertid at Goodbaby siden 2014 har eid den tyske, velrenommerte barneseteprodusenten Cybex. Dermed har GB fått tilgang til det nyeste innen barnesete-teknologi, noe vi nå ser resultatene av.

Nå har GB nok en gang vist at de kan utfordre de beste europeiske barneseteprodusentene. Småbarnstolen GB Vaya i-Size oppnår fire av fem oppnåelige poeng i frontkollisjontesten og full pott i sidekollisjonstesten. Sistnevnte er oppsiktsvekkende – faktisk har kun to stoler i vår småbarnstol-liste tidligere oppnådd fem poeng i sidekollisjonstesten (BeSafe iZi Kid X2 og BeSafe iZi Modular). Til sammen tildeles GB Vaya 65 poeng, noe som gir en fin plassering på vår liste.

Toppresultater for Cybex Aton – igjen

GB har altså hentet sin kompetanse fra Cybex, som nok en gang gjør det meget godt i verdens grundigste barnesetetest. Babystolen Aton har gang på gang oppnådd toppresultater hos ADAC/ICRT. Den nyeste utgaven – Aton M i-Size – følger i sine forgjengeres spor. Aton M oppnår solide 75 poeng når den monteres med bilens belter rett på bilsetet og hele 80 poeng når den er plassert i den tilhørende isofix-basen.

Ikke bare trist fra Recaro

Som nevnt ble ikke høstens resultater spesielt hyggelige for Recaro. Når det er sagt, må det understrekes at flere Recaro-modeller gjorde det meget godt. Babystolene Guardia og Privia Evo oppnår 76 poeng når de er montert på isofix-base og kvalifiserer dermed for våre lister. Når de to modellene monteres rett på bilsetet med bilens belter, oppnår de 73 poeng, noe som er solid, men som likevel er to poeng for lite for våre lister.

I tillegg har ADAC/ICRT tatt for seg nok en versjon av kombi-småbarnstolen Recaro Zero.1, som nå har fått tilleggsbetegnelsen Elite. Stolen oppnår 60 poeng, noe som akkurat kvalifiserer for vår småbarnstol-liste. Likevel er det nok frustrerende for Recaro at den nyeste versjonen (Elite) gjør det dårligere enn de to tidligere versjonene. I mai 2016 oppnådde den første utgaven (Recaro Zero.1) 63 poeng, mens den andre utgaven Recaro Zero.1 i-Size hentet 65 poeng da den ble testet i vår.

Det samme kan sies om babystolen Privia Evo. Selv om Privia Evo altså gjør det godt, gjør den det ikke like godt som sin forgjenger Privia. Da Privia med isofix-base ble testet i 2014, hentet stolen hele 86 poeng, en imponerende rekord som har stått helt siden den gang. Dermed hadde nok Recaro håpet på mer enn 76 poeng for både Privia Evo og luksusversjonen av Privia Evo; Guardia.

Ingen beltestoler når helt opp

Ingen av de fem testede beltestolene som ble testet denne gangen klarte å kvalifisere seg for våre lister. Aller nærmest kom Maxi-Cosi Rodi XP, som hentet 73 poeng – to poeng for lite. Det betyr at anerkjente Maxi-Cosi fortsatt kun har to modeller på vår beltestol-liste. Dette i motsetning til erkekonkurrentene Britax, Cybex og Kiddy, som er inne med en rekke modeller.

Positiv utvikling på uønskede stoffer

Siden ADAC/ICRT begynte å lete etter uønskede stoffer i 2011, har mange stoler dumpet grunnet funn av blant annet flammehemmere og fenolforbindelser. Laboratorium-testene avdekket også denne gangen spor av uønsket kjemi i en rekke stoler. Men denne gangen var nivåene så lave at ingen stoler ble straffet med kjøpsfraråding.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

  • Beste frittstående modeller festet med bilbelter: Cybex Aton Q, Cybex Aton 5 og Maxi-Cosi Pebble Plus: Alle 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng og Plus Test-sertifisert
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modeller festet med bilbelter: Britax Kid Plus Sict og Kiddy Smartfix: Begge 76 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker