Forside > Tester, guider og undersøkelser > Enda mer trøbbel for Concord Reverso
Eier du småbarnstolen Concord Reverso eller Reverso Plus versjon 1? Da bør du snarest kontrollere beltestrammeren.

Nye problemer for Concord Reverso:

  • «Soft cover» ingen sikker løsning
  • Også Concord Reverso Plus versjon 1 kan rammes

 

Concord_Reverso_2_Oppslag

Bildet viser en åpen beltestrammer (øverst) og en beltestrammer tildekket av et såkalt Soft cover. Det viser seg nå at Soft cover ikke klarer å forhindre at smuss ender opp i beltestrammeren, som dermed kan feile. Montasje: Forbrukerrådet

Den 26. september publiserte Forbrukerrådet denne artikkelen. Der fortalte vi at småbarnstolen Concord Reverso har en beltestrammer som kan feile. Hvis beltestrammeren utsettes for smuss oppstår en risiko for at beltestrammeren ikke klarer å låse beltet som skal holde barnet på plass i stolen.

Soft cover

Concord forsøkte å løse problemet ved å utvikle et såkalt «Soft cover», som monteres over beltestrammeren. Ifølge Concord ville montering av Soft cover forhindre smuss og urenheter fra å komme i kontakt med beltestrammeren.

Concord understreket i september overfor Forbrukerrådet at problemet utelukkende kunne ramme modellen Concord Reverso uten Soft cover. Det ble videre hevdet at problemet ikke kunne ramme modellen Reverso Plus, som fra start har vært solgt med tildekket beltestrammer (se faktaramme).

Kontaktet av forbruker

I etterkant av at Forbrukerrådet publiserte overnevnte artikkel, ble vi imidlertid kontaktet av en norsk forbruker. Forbrukeren kunne fortelle at hun hadde opplevd at beltestrammeren sviktet på hennes første Concord Reverso, som hadde ubeskyttet  beltestrammer. Hun leverte stolen til forhandler og fikk utlevert en ny Concord Reverso med Soft Cover ferdig montert. Til hennes store overraskelse opplevde hun imidlertid etter noen måneder at beltestrammeren sviktet også på den nye stolen.

Forbrukeren gjorde i samarbeid med Forbrukerrådet en stor innsats for å få sendt stolen raskest mulig til Concord i Tyskland for analyse. Concord har nå analysert stolen og har kommet frem til at det også i dette tilfellet er smuss som har ført til at beltestrammeren feilet. Konklusjonen blir dermed at Soft cover ikke klarer å forhindre urenheter i å komme i kontakt med beltestrammeren.

Dette gjør du

Uansett om du har en Concord Reverso eller Concord Reverso Plus versjon 1 (se bilder), bør du umiddelbart sjekke om beltestrammeren klarer å holde igjen beltet. I denne videoen viser vi hvordan dette utføres.

Beltestrammeren fungerer ikke:

Hvis beltestrammeren ikke fungerer, bør du snarest ta kontakt med forhandler. Hos forhandler vil du få tilbud om en ny Concord Reverso Plus eller pengene tilbake. OPPDATERT 18.04.17: Concord opplyser at selskapet fra og med 24.04.17 vil endre praksis. Etter denne datoen vil i stedet beltestrammeren byttes ut med en beltestrammer med trykk-knapp (bilde 4).

Beltestrammeren fungerer:

Sjekk beltestrammeren også i fortsettelsen hver gang barnet er festet, et råd vi har bestemt oss for å gi uansett hvilket barnesete du bruker.

Bakovervendt stol

Bakgrunnen for at vi gir disse rådene er selvsagt at du ikke bør bruke et barnesete med en ikke-fungerende beltestrammer. Med en ikke-fungerende beltestrammer er det lite sannsynlig at Reverso/Reverso Plus vil være like sikker som de gode testresultatene hos ADAC/ICRT tilsier.

Når det er sagt, er Concord Reverso en bakovervendt stol. Det betyr at det er stolryggen som tar unna kollisjonskreftene i den første og farligste fasen i en frontkollisjon. Beltene som holder barnet på plass i stolen spiller dermed en underordnet rolle i denne fasen. Dette i motsetning til en fremovervendt stol, der beltene tar hele belastningen.

Hevder den ikke er farlig

Concord GmbH opplyser til Forbrukerrådet at selskapet har gjennomført en rekke tester av flere eksemplarer med ikke-fungerende beltestrammere. Concord opplyser at disse eksemplarene er utsatt for både frontkollisjonstest, sidekollisjonstest, påkjørsel bakfra og rundvelt og at samtlige resultater har ligget innenfor de lovlige grenseverdiene som settes i den europeiske sertifiseringsordningen ECE R129 (i-Size).

Hvilke versjoner er rammet?

Både Concord Reverso og etterfølgeren Reverso Plus finnes i ulike versjoner.

Concord Reverso

  • Versjon 1: Kom på markedet i desember 2014. Hadde åpen beltestrammer (bilde 1 i faktarammen). Rundt 7.000 eksemplarer solgt i Europa. Det var denne versjonen som først fikk avdekket problemet med ikke-fungerende beltestrammer.
  • Versjon 2: I desember 2015 fikk stolen et fabrikkmontert Soft cover (bilde 2). Det ble solgt ytterligere rundt 8.000 eksemplarer før stolen ble tatt ut av produksjon. Det er nå påvist at også denne versjonen kan rammes.

Concord Reverso Plus

  • Versjon 1: Kom på markedet i desember 2015. Hadde fabrikkmontert Soft cover (bilde 2). Rundt 2.000 eksemplarer solgt i Europa. Fordi den har samme Soft cover som Reverso versjon 2, er det sannsynlig at også denne versjonen kan rammes.
  • Versjon 2: I mars 2016 fikk beltestrammeren et nytt tekstilcover (bilde 3). Det ble produsert ytterligere 16.000 eksemplarer. Forbrukerrådet har ikke informasjon som tilsier at denne versjonen kan rammes. Vi ber deg ta kontakt med forhandler og Forbrukerrådet hvis du opplever problemer med beltestrammeren på en slik stol.
  • Versjon 3: I august 2016 fikk Reverso Plus en helt ny innkapsling med trykk-knapp i plast (bilde 4). Denne er fortsatt i salg. Forbrukerrådet har ikke informasjon som tilsier at denne versjonen kan rammes. Vi ber deg ta kontakt med forhandler og Forbrukerrådet hvis du opplever problemer med beltestrammeren på en slik stol.

Den store barneseteguiden finner du her

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fire versjoner

Concord Reverso og Concord Reverso Plus finnes i flere versjoner:

Concord_Reverso_Beltestrammer1

Bilde 1: Åpen beltestrammer. Kun Reverso versjon 1. Kan svikte.

 

Concord_Reverso_Beltestrammer2

Bilde 2: Beltestrammer tildekket av «Soft cover». Både Reverso versjon 2 og Reverso Plus versjon 1. Kan svikte.

 

Concord_Reverso_Beltestrammer3

Bilde 3: Beltestrammer tildekket av tekstiler og strømpe. Kun Reverso Plus versjon 2. Forbrukerrådet har ikke informasjon som tilsier at den kan svikte.

 

Concord_Reverso_Beltestrammer4

Bilde 4: Beltestrammer med trykk-knapp. Kun Reverso Plus versjon 3. Forbrukerrådet har ikke informasjon som tilsier at den kan svikte.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker