Forside > Tester, guider og undersøkelser > Oppblåsbart barnesete i ilden
Oppblåsbar småbarnstol gjør det overraskende bra i kollisjonstest, men inneholder dessverre tvilsomme kjemikalier. Seks stoler kvalifiserer for Forbrukerrådets lister, hvorav hele fire er fra Britax.

To ganger i året publiserer ADAC og ICRT (se underartikkel) resultatene fra verdens største og grundigste test av barneseter. Denne gangen har 18 barneseter vært i ilden, fordelt på ni babystoler, åtte småbarnstoler og én beltestol.

Spennende, bakovervendt nykommer

Det aller mest spennende barnesetet som er testet denne gangen, er imidlertid Nachfolger HY5 TT. HY5 TT er noe så uvanlig som et oppblåsbart barnesete. Ikke nok med det, stolen er i tillegg bakovervendt og kan brukes av både babyer og småbarn opp til 18 kg.

Foto/montasje: Produsenter/Forbrukerrådet

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Utfordrende småbarnstoler

Men hva er poenget med et oppblåsbart barnesete? Jo, bakovervendte småbarnstoler er som regel store beist som gjerne veier 15 kilo eller mer. Resultatet er at det blir strevsomt å frakte dem med seg på reiser og ferier.

Et alternativ er selvsagt å låne eller leie barnesete på destinasjonen Men som mange småbarnsforeldre har erfart, er det ikke noen selvfølge at besteforeldre eller leiebilselskaper har sikre, bakovervendte småbarnstoler å tilby. På denne bakgrunn er idéen om en oppblåsbar småbarnstol svært interessant.

Lett og hendig

Nachfolger HY5 TT veier kun 5 kg og kan enkelt fraktes i en medfølgende reiseveske. Ifølge produsenten tar det ikke mange minuttene å blåse opp stolen. Fordi stolen festes med bilens belter, vil den i praksis kunne monteres i de aller fleste biler.

Med tanke på hvor revolusjonerende Nachfolger-konseptet er, gikk det etter vårt syn overraskende bra i kollisjonstestene. Nachfolger HY5 TT hentet 3 av 5 oppnåelige poeng i frontkollisjonstesten og hele 4 poeng i sidekollisjonstesten. Det betyr at stolen beskytter barna bedre enn mange ordinære barneseter som er testet opp gjennom årene.

Naftalin

Dessverre fant testerne forekomster av det uønskede stoffet naftalin i stolen, noe som resulterer i bunn-karakter sammenlagt. Vi håper produsenten får orden på dette og at det satses videre på denne spennende teknologien.

Fire Britax-vinnere

Totalt var det altså 18 modeller som var i ilden i denne testrunden. Blant disse var det seks modeller som kvalifiserte seg for våre lister. Hele fire av disse kommer fra den britisk-tyske produsenten Britax, som er kjent som Römer i en del andre markeder.

Ingen av Britax-stolene er spesielt spennende, da samtlige er videreutviklede utgaver av velkjente modeller. Babystolen Britax Baby-Safe 2 etterfølger i-Size-stolen Baby-Safe, som ble testet våren 2017. I likhet med forgjengeren ble Baby-Safe 2 testet på to ulike isofix-baser og oppnådde solide resultater.

Swingfix og Dualfix

Den bakovervendte småbarnstolen Britax Swingfix hentet hele 77 poeng da den ble testet i mai og satt dermed ny rekord i småbarn-klassen. Etterfølgeren Swingfix M oppnår nøyaktig like gode resultater. Dermed legger den seg pent på toppen av vår liste sammen med forgjengeren.

Også kombistolen Britax Dualfix ble testet i mai og hentet da solide 69 poeng. Det samme gjør etterfølgeren Dualfix M, som ifølge testerne har blitt enklere å montere. Dermed har risikoen for feilbruk blitt mindre.

Legg for øvrig merke til at de første utgavene av Swingfix og Dualfix kan brukes helt fra barnet er 40 cm høyt, mens de nye M-modellene først kan tas i bruk når barnet blir 61 cm.

Joie og Cybex

Også babystolen Joie i-Level kvalifiserte seg for våre lister. I-Level hentet solide 77 poeng. Nøyaktig samme poengsum ble tildelt beltestolen Cybex Solution S-Fix. Cybex befester dermed sitt rykte som en meget kompetent beltestol-produsent.

Ny test av veteranen Cabriofix

Babystolen Maxi-Cosi Cabriofix vakte oppsikt da den ble testet på isofix-base i mai 2007. Den gangen oppnådde stolen hele 82 poeng, en poengsum som først ble tangert i 2011, av Britax Baby-Safe Plus SHR II. Cabriofix-rekorden ble først slått i 2014, da Recaro Privia imponerte ved å hente hele 86 poeng.

Resultatet er at Cabriofix har ligget helt i toppsjiktet på våre lister i over ti år. I løpet av disse årene har imidlertid barnesetetestene blitt stadig tøffere. Derfor har ADAC og ICRT nok en gang tatt for seg Cabriofix.

Svakt i sidekollisjon

Med tanke på hvor gammel stolen er, er det oppsiktsvekkende at den også denne gangen oppnår full pott i frontkollisjonstesten, både når den er montert på isofix-base og når den er montert direkte på baksetet. I sidekollisjonstesten derimot, blir det klart at tiden har løpt fra Cabriofix. Montert på base ender den opp med bare to av fem oppnåelige poeng, mot fire poeng i 2007. Montert direkte på setet klarer Cabriofix tre poeng.

Ut av vår liste

Det betyr at Cabriofix må nøye seg med henholdsvis 60 poeng på base og 68 poeng uten base. Dermed kvalifiserer den ikke lenger for våre lister, der vi har satt grensen ved 75 poeng. Dette eksempelet viser at høye poengsummer noen år tilbake i tid ikke nødvendigvis garanterer at et barnesete fortsatt er blant de aller beste på markedet.

Jané og Osann

Blant de dårligste resultatene i denne testrunden er det babystolen Jané Koos som står for. Koos oppnår solide resultater både i front- og sidekollisjonstestene, men ender opp med et elendig resultat grunnet naftalin-funn.

Også kombi-småbarnstolen Osann Fox ender opp med en håpløs poengsum. Dette fordi stolen viste seg å gjøre det meget svakt i sidekollisjon samt at det ble funnet flammehemmere i stolen.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

  • Beste frittstående modeller festet med bilbelter: Cybex Aton Q, Cybex Aton 5 og Maxi-Cosi Pebble Plus: Alle 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): Britax Swingfix: 77 poeng og Plus Test-sertifisert
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modeller festet med bilbelter: Britax Kid Plus Sict og Kiddy Smartfix: Begge 76 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker