Forside > Tester, guider og undersøkelser > Skuffende resultater i ny barnesetetest
Ingen barneseter klarte denne gangen å oppnå toppresultater i Europas største barnesete-test. Men som vanlig avslører testen hvilke barneseter du bør holde deg langt unna.

I mai kunne vi fortelle at den norske småbarnstolen BeSafe iZi Kid X2 hadde oppnådd rekordresultater i Europas største barnesetetest, som hver vår og høst gjennomføres av ADAC og ICRT (se underartikkel). Denne høsten var det imidlertid ingen stoler som klarte å sette nye standarder i sine klasser.

Når det er sagt, så klarte tre av 18 testede modeller å hente gode nok resultater til å kvalifisere for Forbrukerrådets lister over de beste barnesetene på markedet.

Foto/montasje: Produsenter/Forbrukerrådet

Babystol: Cybex Aton Q i-Size

En av dem er babystolen Cybex Aton Q i-Size, som tar opp arven etter rekordholderen Cybex Aton Q. ADAC/ICRT testet Aton Q i-Size både når den festes med bilbelter og når den festes på en egen isofix-base. Begge varianter oppnådde full score i både front- og sidekollisjonstestene og erobret dermed respektable 77 poeng, noe som betyr at Cybex Aton Q i-Size etablerer seg blant de beste babystolene på markedet.

Selv om dette er meget solide resultater, er de paradoksalt nok litt skuffende. Forgjengeren Cybex Aton Q hentet nemlig henholdsvis 79 poeng (beltefestet) og 81 poeng (isofix-base) da den ble testet i 2014.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Ti småbarnstoler

Denne gangen var kun én babystol (ca. 0-1 år) i ilden. ADAC/ICRT tok imidlertid for seg hele ti småbarnstoler (ca. 1-4 år). Dessverre er ingen av disse rene bakovervendte modeller. I tillegg er halvparten av dem fremovervendte, noe som betyr at de ikke kan anbefales av Forbrukerrådet.

Vi hopper derfor bukk over sistnevnte, men tar en titt på de fem testede kombi-småbarnstolene. Kombistoler kan brukes både bakover- og fremovervendt og vi understreker at Forbrukerrådet utelukkende anbefaler dem brukt bakovervendt.

Cybex Sirona M2 i-Size

Modellen som oppnår det beste resultatet blant kombi-småbarnstolene er Cybex Sirona M2 i-Size, som henter 68 poeng totalt. Også dette resultatet er litt skuffende, med tanke på at forgjengeren Cybex Sirona oppnådde 72 poeng da den ble testet i 2013. Forrige utgave av Sirona oppnådde også full score i frontkollisjonstesten, mens den nye i-Size-utgaven må nøye seg med fire av fem oppnåelige poeng.

Recaro Zero 1

Forbrukerrådet var også spent på hvordan den nye kombistolen Recaro Zero 1 ville klare seg i den store europeiske barnesetetesten. Dessverre ble det ikke noen ny rekord her heller. I stedet måtte Zero 1 nøye seg med moderate 63 poeng, noe som akkurat holder til å kvalifisere seg for Forbrukerrådets liste over de beste kombistolene. I likhet med Sirona M2 i-Size henter Zero 1 fire poeng både i front- og sidekollisjonstestene.

Joie i-Anchor Advance

Kombistolen Joie i-Anchor Advance oppnår toppscore i sidekollisjonstesten, men henter kun tre poeng i frontkollisjonstesten. Dermed må den nøye seg med 58 poeng sammenlagt, noe som ikke holder til en plassering på vår kombistol-liste.

Katastrofe for  Nuna Rebl

Joie-stolen gjorde det imidlertid svært godt sammenlignet med kombistolen Nuna Rebl, som feilet fullstendig i frontkollisjonstesten og dermed ender opp med 1 av 100 oppnåelige totalpoeng.

Elendig for Diono Radian 5

Den beltefestede kombi-småbarnstolen Diono Radian 5 gjorde det ikke like elendig i frontkollisjonstesten, men må likevel nøye seg med to av fem poeng. I tillegg avdekket testerne svært stor risiko for feilbruk. Dermed ender Diono Radian med bare 5 av 100 totalpoeng.

Katastrofe for Recaro Optia

Selv om vi normalt ikke omtaler fremovervendte småbarnstoler, nevner vi også at Recaro Optia feilet fullstendig i frontkollisjonstesten. ADAC/ICRTs harde frontkollisjonstesten førte til at Optia løsnet fra basen. Dette har Forbrukerrådet allerede omtalt i en egen artikkel, der vi også opplyser at Optia bruker samme base som den testvinnende babystolen Recaro Privia (se faktaramme). Basen medfører ingen fare ved bruk av Privia, men Forbrukerrådet anbefaler likevel eiere av basen å benytte Recaros tilbakekallingsprogram.

Midt på treet for beltestolene

ADAC/ICRT testet også flere beltestoler (ca. 4 år og oppover), men ingen av disse gjorde det godt nok til å kvalifisere for våre lister.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

Hva er i-Size? Svaret finner du her

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

  • Beste frittstående modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng, Plus Test-sertifisert og i-Size-modeller.
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modell festet med bilbelter: Kiddy Guardian Pro: 75 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker