Forside > Tester, guider og undersøkelser > 23 nye barneseter testet
Årets store barnesete-test omfatter dessverre ingen rene bakovervendte småbarnstoler. Men én kombistol og tre beltestoler oppnådde gode nok resultater til å sikre seg plasser på Forbrukerrådets best-i-test-liste.

Nok en gang har ADAC og ICRT (se underartikkel), som årlig gjennomfører Europas største og grundigste barnesetetest, publisert nye testresultater. Denne gangen har 23 modeller vært i ilden, deriblant fem babystoler (0–13 kg). Den eneste babystolen som oppnår gode resultater, er Cybex Cloud Q. Den beltefestede varianten henter 73 poeng, mens varianten festet på isofix-base henter 72. Disse poengsummene er imidlertid ikke høye nok til å kvalifisere for Forbrukerrådets liste. Dette er litt overraskende, da vår babystol-oversikt domineres av super-babystolen Cybex Aton Q, som ble testet i fjor.

Den store barneseteguiden og våre barnesete-tabeller finner du her

Tre kombi-modeller

ADAC og ICRT har også tatt for seg 13 småbarnstoler (9–18 kg), men dessverre er hele ti av disse fremovervendte modeller. Forbrukerrådet anbefaler ikke fremovervendte stoler for småbarn og publiserer derfor heller ikke resultater for slike modeller.

Som nevnt er ingen rene, bakovervendte modeller testet. Som et plaster på såret har imidlertid ADAC og ICRT tatt for seg tre såkalte kombi-modeller. Kombi-modeller kjennetegnes ved at de kan brukes både bakover- og fremovervendt. To av de testede kombistolene ender opp med elendige resultater (Cam Gara 0.1 og Hauck Varioguard), men nykommeren Maxi-Cosi Axissfix henter respektable 67 poeng.

Maxi-Cosi Axissfix

Axissfix oppnår 4 av 5 oppnåelige poeng i frontkollisjonstesten, men må nøye seg med 3,5 i sidekollisjonstesten. Når det kommer til risiko for feilbruk, er imidlertid stolen meget god og kaprer 4,5 poeng.

Som navnet indikerer, er Axissfix en isofix-stol. Det som imidlertid er spennende og spesielt, er at Axissfix benytter toppanker (Top Tether). Toppankeret festes i spesielle kroker på baksiden av bilens stolrygger og eliminerer behovet for støtteben. Dermed vil barnestolen legge beslag på mindre areal i bilen. Nettopp bruken av toppanker er for øvrig det som først og fremst skiller Axissfix fra familiemedlemmet Maxi-Cosi 2way Pearl. Sistnevnte ble testet i fjor og oppnådde 67 poeng.

i-Size

Ellers har Axissfix og 2way Pearl mange likhetstrekk. Selve stolen kan blant annet roteres på basen, noe som både gjør det enklere å løfte barnet inn og ut av stolen og som forenkler korrekt festing. Begge stoler er også såkalte i-Size-stoler, noe som betyr at de er utviklet i henhold til det nyeste regelverket på området (R 129).

Det innebærer også at de to modellene ikke passer inn i det klassiske vektgruppe-systemet, som for småbarnstolenes vedkommende vanligvis er 9–18 kg. I stedet bruker Maxi-Cosi den nye i-Size-klassifiseringen, som baseres på barnets lengde. Axissfix er godkjent for barn som er mellom 61 og 105 centimeter høye, noe som tilsvarer omkring 6–17 kilo, eller fra cirka tre måneders alder til fire års alder.

Må tidlig ut av stolen

Det som imidlertid er synd, er at Axissfix kun kan brukes bakovervendt til barnet har nådd 87 centimeters høyde. Det betyr at barnet må ut av stolen (eller at stolen brukes fremovervendt) allerede fra barnet er 2 år gammelt. Forbrukerrådet anbefaler bakovervendt plassering mye lenger enn dette, og Axissfix vil derfor kun gjøre nytte som et mellomtrinn mellom en babystol og en større bakovervendt småbarnstol, eksempelvis en BeSafe Easy Plus.

Britax Kidfix og Cybex Solution – igjen

Også seks beltestoler har vært gjennom ADAC og ICRTs testregime. To av dem – Apramo Ostara og Heyner Protect Aero – gjør det elendig. Men de fire andre oppnår gode resultater. Blant annet henter Trillo LX fra ukjente Joie 71 poeng. Dette er imidlertid ikke godt nok til å kvalifisere til Forbrukerrådets liste.

Det som imidlertid er godt nok, er 76 poeng, noe isofix-stolen Britax Kidfix SL Sict tildeles. Erkekonkurrentene Cybex Solution M (beltefestet) og Cybex Solution M-fix (isofix) henter 75 poeng og får dermed også plasser på vår liste.

Det betyr at de to erkekonkurrentene Britax og Cybex dominerer voldsomt på beltestol-fronten. Av de 20 modellene som figurerer på vår liste, er hele sju fra Britax og seks fra Cybex.

Flammehemmere og andre uønskede stoffer

Det er imidlertid verdt å merke seg at ADAC og ICRT fant spor av flammehemmere i de to Cybex-beltestolene, men ikke nok til at stolene ble virkelig straffet. Også i babystolen Cloud Q fra samme produsent, ble det funnet flammehemmere, samt spor av PAH (polyaromatiske hydrokarboner). Men heller ikke her var nivåene høye nok til at testerne satte ned foten.

Babystolene Casualplay Sono Fix, Simple Parenting Doona og Simple Parenting Doona Isofix inneholdt imidlertid så store mengder uønskede kjemikalier at de underkjennes. Det samme gjelder kombi-småbarnstolen Hauck Varioguard og beltestolen Apramo Ostara.

Mer informasjon om de testede stolene

ICRT/ADAC-testen er svært omfattende og går grundig inn på en rekke aspekter ved de testede barnesetene. Full tilgang til alle testresultatene finner du her:

 

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Babystoler

  • Beste frittstående modeller festet med bilbelter: Cybex Aton Q, Cybex Aton 5 og Maxi-Cosi Pebble Plus: Alle 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng og Plus Test-sertifisert
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modeller festet med bilbelter: Britax Kid Plus Sict og Kiddy Smartfix: Begge 76 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker