Forside > Tester, guider og undersøkelser > Usunn bruk av proteinpulver blant tenåringsgutter

UNDERSØKELSE

Usunn bruk av proteinpulver blant tenåringsgutter

12. februar, 2016
En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at hver fjerde gutt i 16–18-årsalderen bruker proteintilskudd. Forbrukerrådet kaller bruken «usunn», og etterlyser en mer kritisk og faktabasert holdning fra magasiner, bloggere og andre som kommuniserer med ungdom om trening og kosttilskudd.

Les pressemeldingen her.

Mann som blander proteinpulver. Foto.

Foto: Colourbox.com

Proteinmyten

Proteintilskudd blir stadig mer vanlig blant unge jenter og gutter, men det er guttene over 16 som bruker dette mest.  15 % av guttene i alderen 16–18 år, drikker dette daglig, og blant disse inntar 2 % proteindrikk flere ganger om dagen.

Den utbredte bruken av proteinpulver blant disse guttene virker å henge sammen med et økt fokus på trening, sunnhet og ønske om å bygge muskler. 76 % av de 16–18 år gamle guttene sier at de tar proteintilskudd for å bygge muskler. Det fremgår også fra undersøkelsen at de som trener ofte, i langt større grad enn andre, oppgir at de drikker proteinshaker/proteinpulver fordi de ønsker å bygge muskler.

Vanlig mat bedre

Tar man proteintilskudd i tillegg til vanlig kost, vil disse ekstra proteinene på samme måte som ekstra karbohydrater og fett, kunne lagres i kroppen som fett og gi vektøkning. Dette er et problem, ettersom vi vet at 16–17 % av ungdommer i alderen 15–16 år overvektige (Folkehelseinstituttet, 2012). Dersom man i stedet erstatter andre måltider med proteintilskudd, vil man kunne få mangel på viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å kunne fungere og vokse.

Se rapporten fra undersøkelsen her