Proteinmyten
Proteintilskudd blir stadig mer vanlig blant unge jenter og gutter, men det er guttene over 16 som bruker dette mest. 15 % av guttene i alderen 16–18 år, drikker dette daglig, og blant disse inntar 2 % proteindrikk flere ganger om dagen.
Den utbredte bruken av proteinpulver blant disse guttene virker å henge sammen med et økt fokus på trening, sunnhet og ønske om å bygge muskler. 76 % av de 16–18 år gamle guttene sier at de tar proteintilskudd for å bygge muskler. Det fremgår også fra undersøkelsen at de som trener ofte, i langt større grad enn andre, oppgir at de drikker proteinshaker/proteinpulver fordi de ønsker å bygge muskler.
Vanlig mat bedre
Tar man proteintilskudd i tillegg til vanlig kost, vil disse ekstra proteinene på samme måte som ekstra karbohydrater og fett, kunne lagres i kroppen som fett og gi vektøkning. Dette er et problem, ettersom vi vet at 16–17 % av ungdommer i alderen 15–16 år overvektige (Folkehelseinstituttet, 2012). Dersom man i stedet erstatter andre måltider med proteintilskudd, vil man kunne få mangel på viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å kunne fungere og vokse.

Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, som har intervjuet 1000 barn og unge i alderen 10–18 år.
Utvalget er tilfeldig trukket og proporsjonalt i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke.
Formålet med undersøkelsen er å kartlegge barn og unges kjennskap, bruk og holdninger til proteinshaker og proteinpulver.
Undersøkelsen er del av en større undersøkelse som også omfatter produktene energidrikker med koffein, sportsdrikker, protein- og energibarer, helsekostprodukter, slankemiddel og vitamintilskudd.
Hovedfunn:
Totalt sett er det 9 % av 10–18-åringene som bruker proteinshaker eller proteinpulver.
I aldersgruppen 10–15 år, bruker 3–5 % av ungdommene dette, mens det blant 16–18-åringene er hele 17 % som bruker proteinshaker eller proteinpulver.
I alle aldersgruppene blir produktene mer brukt av gutter (13 %) enn av jenter (5 %). I aldersgruppen 16–18 år er det hele 25 % gutter som bruker dette, og 9 % jenter.