20 000 kroner rett i søpla

Publisert 6. mai, 2013
Vi kaster en fjerdedel av all maten vi kjøper. En av fire handleposer går faktisk rett i søpla. For en gjennomsnittsfamilie med to barn blir det - omgjort til kroner og øre - mer enn 20 000 i året. Det er mye penger, og de eneste som tjener på dette, er produsenter og matkjeder.

En dansk studie viser at hvis vi følger enkle miljøråd, vil samfunnet få en økonomisk gevinst på flere milliarder kroner årlig. Dette er en oppmuntring til alle som i en travel hverdag, tar miljøhensyn – og en motivasjon for at flere skal gjøre det. Ikke minst er dette tall som bør få politikerne til å tenke at her kan det være mye å hente på enkle grep.

En av de store utfordringene er matavfallet. Dette er ikke bare unødvendig sløsing med råvarer. Det er også ødeleggende for miljøet. Verdens matproduksjon står for om lag 30 prosent av klimagassutslippene. Vi kaster mat tilsvarende klimautslipp fra 160 000 biler.

At vi som forbrukere blir bedre til å planlegge innkjøpene, er en nøkkel for redusert matavfall. Vår undersøkelse om handlevaner fra tidligere i år, viser at flere enn 8 av 10 handler matvarer hver dag eller flere ganger i uken. Med middagsmenyer for noen dager fremover vil det bli færre turer til butikken og mindre spontankjøp.

Planlagte innkjøp og handlelister er en effektiv beskyttelse mot markedsføringens fristelser. Her er det penger å tjene.

 

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Fung. forbrukerpolitisk direktør/fagdirektør Handel
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no

Abonner på vårt nyhetsvarsel