Blir vi lurt?

 I Nationen kunne vi siste uke lese at det er lite lam i lammepølser. Avisen hadde gjort noen stikkprøver og funnet at lammepølser inneholder mer kjøtt fra svin og storfe enn fra lam.

Mest tafatte var pølsene fra Matmesteren (ICA og RIMI sin merkevare) og Nordfjord Kjøtt (merkevare fra Rema 1000). Der var andelen lam nede i 28 %. Det bør karakteriseres som noe annet enn lammepølse.

Det finnes ingen nedre grense for hvor mye lam pølser må inneholde for at det skal kunne kalles lammepølser. Det virker som om produsentene tolker det som at det er fritt frem for både det ene og det andre. Med argumenter som «siden det smaker lam», mener de at det er nok. Er det så enkelt at det bare er å lage et billig farseprodukt med smakstilsetninger? Vi forventer at matindustrien er mer redelig enn som så.

Dette er dessverre ikke et enestående eksempel. Mange produkter inneholder gjerne store deler andre ingredienser enn det man kan få inntrykk av på emballasjen. Andre produkter inneholder lite av det som emballasjen sier er hovedproduktet. Hvor går grensen? Bør vi ikke forvente at en vaniljeis inneholder vanilje? At fiskepudding inneholder langt mer enn 30 % fisk? Eller hva med mandelpudding som ikke inneholder mandler?

Med tittelen ”100% ekte matbløff” arrangerer vi den 4. september et seminar som omhandler temaet om vi som forbrukere vet hva vi spiser. Mat må være hva det gir seg ut for å være. Som forbrukere må vi kunne stole på at det vi kjøper er det som er forespeilet på pakningen. Alt annet er lureri.

 

 

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Gunstein Instefjord
Leder for forbrukerpolitikk
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel