Hvem bestemmer over mobilen din?

Publisert 5. september, 2012
Torsdag i forrige uke kunne vi lese på Petapixel at Apple akkurat har fått godkjent et patent i USA med det beskrivende navnet «Apparatus and methods for enforcement of policies upon a wireless device».

Kort fortalt ønsker Apple patent på teknologi som gjør det mulig for andre å slå av eller kontrollere funksjonalitet på din telefon.

Det kan være vanskelig å forstå hvilken nytte Apples kunder kan ha av denne muligheten. Men det er lett å se at for eksempel kinoer, idretts- og kulturarrangører, eller totalitære regimer for den saks skyld, ønsker en tjeneste hvor man kan blokkere telefonfunksjonaliteter i en viss geografisk utstrekning.

Forbrukerrådet har flere ganger tidligere pekt på utfordringene som oppstår når dingser og ting blir koblet på nettverk, og at dingsene og tingene uforbeholdent kan styres, endres, omformuleres av utstyrprodusentene.

Det rettslige grunnlaget for de mange endringsmulighetene som finnes, og ikke ennå finnes, er hjemlet i brukervilkårene. Disse er som kjent vanskelig å forstå, og ikke minst forholde seg til.

Forbrukerrådet har tatt opp problemstillingen en rekke ganger, blant annet gjennom å klage inn Sony for Forbrukerombudet. Sonys brukervilkår gir selskapet rett til å gjøre hva de vil med Playstation 3 etter at du har kjøpt maskinen – noe de også benyttet til å fjerne funksjonalitet gjennom en såkalt oppdatering. Dessverre har ikke Forbrukerombudet funnet tid til å ta opp saken:

«Problemstillingen dere har reist er potensielt svært ressurskrevende å ta opp, og dette er som kjent noe vi ikke har hatt mulighet for å gjøre innenfor rammene av virksomhetsplanen for 2011 eller 2012. Vi viser i denne forbindelse til arbeidet som pågår i EU-kommisjonen for å utvikle forslag til rettigheter for forbrukere ved kjøp av digitale produkter.»

Prosessene fra EU-kommisjonen som Forbrukerombudet nevner i sitt avvisningsbrev, er selvfølgelig Forbrukerrådet både kjent med og involvert i, men inntil videre etterlater selskapenes brukervilkår deg tilnærmet rettsløs.

Kjøper du en telefon aksepterer du mest sannsynlig også at produsenten kan endre, blokkere eller fjerne funksjoner etter eget forgodtbefinnende. Og får Apple det som de vil, så kan de også selge denne muligheten til andre som ikke alltid er like glad for det du benytter telefonen til.

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel