Søte hormonbomber til barn

Publisert 12. november, 2012
Det nærmer seg 1. desember og adventstid. Butikkene er smekkfulle av småplukk og dingser, perfekt til å pakke inn og henge på adventskalenderen til familiens små gull.

Forbrukerrådets utsendte tok turen innom et knippe parfymerier og leste litt nærmere på det som står med mikroskopisk skrift på produktene. Der fant vi både rosa leppepomader og små, søte dyr fylt med dusjsåpe og badebobler, skreddersydd for å smelte hjertene til våre søte små.

Dessverre er ikke innholdet i gavene til dem vi elsker mer enn alt, alltid like søtt og gledelig. I Danmark er innholdet faktisk forbudt i produkter til barn under tre år. Det er fordi danske myndigheter er redde for at både propylparaben og butylparaben kan være helseskadelig for ungene våre. Forskning viser nemlig at dyr som eksponeres for hormonforstyrrende stoffer, får nedsatt forplantningsevne og kreft. Flere og flere forskere roper varsku.

Forbrukerrådet mener dagens kjemikalieregelverk er for dårlig – det tar ikke høyde for at vi utsettes for skadelige hormonforstyrrende stoffer fra mange ulike produkter hele tiden. Det er på høy tid at norske politikere kommer på banen, og foretar seg mer enn å vente på byråkratiske lovprosesser i EU. Norge trenger en handlingsplan for engiftfri hverdag, slik både svenskene og danskene har hatt i flere år.

Det er for mye vi ikke vet om eventuelle helseeffekter når vi får i oss kombinasjoner av ulike kjemikalier. Ikke minst gjelder det barna som er mest sårbare for hormonforstyrrende stoffer. Derfor kan vi ikke bare vente og ta sjansen på at det går bra med ungene våre. De fortjeneren bedre enn en hverdag og en adventstid fylt til randen med glitrende, små hormonbomber.

Illustrasjon: Colourbox

 

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Fung. forbrukerpolitisk direktør/fagdirektør Handel
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no

Abonner på vårt nyhetsvarsel