Lekende lett å kutte lokkepriser

Publisert 23. april, 2013
Bruken av lokkepriser har vært ytterst pinlig for alle i eiendomsmeglerbransjen. Bransjen har holdt lovgiverne, Stortinget, for narr – i tillegg til å føre bak lyset de menneskene som er aller, aller viktigst for meglerbransjen, nemlig boligkjøperne.  

For det er utrolig enkelt å slutte med lokkepriser. Det er selvsagt mye enklere for eiendomsmeglingsbransjen å arbeide innenfor norsk lov enn å bryte den. Derfor var det nå på høy tid at de signaliserer vilje til å slutte, senest i DN 20. april.

Men det er liten grunn til å la seg imponere over dette. For det er selvsagt et minstekrav til enhver bransje at den arbeider innenfor de reglene som Stortinget har vedtatt.

Over evne

Via lokkepriser lures boligkjøpere til å dra på visninger til boliger som er utenfor deres økonomiske bæreevne å kjøpe. Dette tretter ut dem som allerede er i en uhyre stressende livsfase, der de skal kjøpe/selge/pakke/flytte/pusse opp. Og det utnytter meglerbransjen.

Bruk av lokkepriser øker derfor risikoen for at boligkjøpere gjør feil og overser informasjon – og derfor byr mer enn de burde. Tiden som boligkjøpere har til disposisjon, fra siste annonserte visning og til de må levere inn bud – i millionklassen,  er for attraktive boliger noen ganske få timer,  hvorav det meste er natt.

Lokkepriser har åpenbart blant mange meglere vært sett på som et ganske effektivt virkemiddel til å skape en falsk illusjon av enorm interesse for boliger som markedsføres med langt lavere prislapp enn det som er reelt. At mange er på visningen og skriver seg på liste, brukes for å få mange på banen med bud – og terskelen for å øke det lave budet som du allerede har lagt inn, er som kjent lavere enn terskelen for å legge høyt bud fra starten.

Knallhard kritikk

Noen eiendomsmeglere har dermed sett på lokkepriser som et virkemiddel for å få jekket opp prisene på falskt grunnlag.

Når signalene nå fra bransjehold er tydelige, og løsningen synes nær, er det fordi meglerbransjen er presset til det av opinion, media og forbrukermyndigheter etter langvarig og knallhard kritikk fra både Forbrukerrådet og mange boligkjøpere som er forarget og forbannet.

Når vi fra forbrukerhold har påtalt lokkepriser, har vi fått høre meglere skylde på selgerne, sine egne kunder, som har engasjert dem. Men verken elektrikere, apotekere, restauranter eller taxisjåfører kan spekulere i å bryte loven på jobb og slippe unna med å påstå at det var kunden som ville det. Så hvorfor skulle eiendomsmeglere slippe unna med den forklaringen, når det handler om livets viktigste handel?

En enkel resept

Her er en enkel resept på å slutte med lokkepriser:

  1. Meglerforetakene gir de ansatte beskjed om å slutte å bryte norsk lov på jobben
  2. Styrene i meglerforetakene, som etter lov om eiendomsmegling er ansvarlig for å utarbeide rutiner for forsvarlig drift, lager en rutine der de sier at dersom prisantydning skal settes lavere enn takstmannens vurdering, så skal det godkjennes av meglerkontorets fagansvarlige. Det gir åpningen for de sjeldne tilfellene at selgeren er tydelig på at han/hun gjerne selger eiendommen «billig».
  3. Sørge for at takstmennene får gjøre jobben sin uavhengig av påvirkning av megleren – og sørge for at meglerne ikke skviser takstmannen vekk fra også å anslå verdi på eiendommen. Vi forbrukere er tryggere når vi har to uavhengige kilder.

Det er fint at meglerne nå lover full opprydding, og vi håper de lykkes.

Det fortjener vi som forbrukere!