Feigt å skjule kjøttets opprinnelse

Opprinnelsesmerking handler om åpenhet og retten til informasjon. Hvorfor skal vi ikke få vite hvor kjøttet i pølser, bacon, kjøttpålegg og karbonader kommer fra?

Norske forbrukere er helt på linje med forbrukere ellers i Europa: Ni av ti forbrukere ønsker å vite hvor maten de spiser kommer fra.

Med flere kjøttskandaler friskt i minne, sier det seg selv at åpenhet og sporbarhet er viktig for at forbrukerne skal ha tillit til maten de kjøper.

Mye av kjøttet vi finner i bearbeidede kjøttprodukter på det norske markedet, har norsk opprinnelse. Disse produktene merkes ofte frivillig, enten med Nyt Norge-merket eller i ingredienslisten. Men vi importerer stadig mer kjøtt. I 2013 importerte vi 23 845 tonn kjøtt fra nesten 40 ulike land, med Tyskland, Danmark og Storbritannia som de største eksportnasjonene. Hvorfor finner vi så sjelden produkter i hyllene merket med kjøtt fra disse landene?

Diverse pølser på en fjøl. Foto.

Foto: Colourbox.com

Mye av kjøttet forsvinner inn i storhusholdning, ja. Men en betydelig del havner også i handlevogna til oss forbrukere. Vi vet bare ikke hvor.

Forbrukerrådets lille sjekk i butikk, viser at en lang rekke kjøttvarer ikke er merket med opprinnelse. Dette er med andre ord noe som mange produsenter ikke setter på frivillig.

Her kan du sjekke hvor kjøttet kommer fra.

Vikarierende årsaker blir oppgitt. Mange sier at de i all hovedsak bruker norsk kjøtt, men må bruke importert kjøtt i perioder de ikke får tilgang til norsk råvare. Det er helt ok, det. Men de glemmer at opprinnelse er informasjon forbruker ønsker å ha.

Som forbruker er vi ikke like. Mange vil ha opprinnelsesmerking fordi de ønsker produkter med norske råvarer. Andre vil gjerne kjøpe produkter med utenlandsk opprinnelse. Ulike behov, men det som er felles, er at vi da trenger opprinnelsesmerking.

Når vi kjøper et ubehandlet kjøttstykke av okse, får vi vite hvor dyret er født, hvor det er avlet opp, og hvor det er slaktet. Når vi kjøper pølser, kjøttkaker og leverpostei, bør vi også ha krav på et minimum av informasjon om kjøttets opprinnelse.

Dette er EUs parlamentarikere enig i. Et overveldende flertall stemte nylig for en resolusjon om opprinnelsesmerking av bearbeidet kjøtt.

Opprinnelsesmerking handler om transparens i matvarekjeden. Informasjonen som produsentene skal ha av hensyn til sporbarhet, må gjøres tilgjengelig for oss forbrukere. Den kan stemples på sammen med holdbarhetsdato og annen produktspesifikk informasjon.

Det handler om åpenhet og tillit og at forbruker skal få informasjon til å gjøre sine valg.

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Gunstein Instefjord
Leder for forbrukerpolitikk
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker