Dette bør du tenke på når du selger egen bolig

Flere medier har den siste tiden omtalt eksempler på hvordan folk har solgt sin egen bolig med suksess. Prinsipielt er vi positive til at folk gjør dette ut fra prinsippet om forbrukernes valgfrihet, at konkurranse er bra, og at ny teknologi skal komme forbrukerne til gode, og ikke bare bransjene.

Selgerens ansvar

Forbrukerrådet har utviklet en enkel veiledning og standard kontrakt basert på «som den er»-prinsippet for de som vil selge selv uten megler. Avhendingsloven er helt lik når det gjelder kjøper og selgers plikter i bolighandelen, enten man bruke megler eller ikke. Faktisk slår loven fast selgerens ansvar for feil som enten eiendomsmegleren eller takstmannen gjør.

megler salg ole walter jacobsen

Viktig å bruke advokat eller megler på oppgjør

Forbrukerrådet legger stor vekt på at oppgjøret av hensyn til både kjøper og selger, skjer via advokat eller megler. Her bør du som boligselger være obs på at advokatoppgjør ofte tilbys til lav pris. Det er ikke mange tusenlappene du skal ut med for å få en bra advokat – innenfor lov om eiendomsmegling – til å sette opp en standard kontrakt, overføre kjøpesum og ordne med tinglysinger.

Fortell om det!

Sannsynligvis er det lurt av den som selger selv å understreke tidlig overfor interesserte på boligjakt at oppgjøret ordnes ryddig og trygt i henhold til lov om eiendomsmegling av en advokat, eventuelt megler.

Den åpenbare fordel er at du kan spare mange månedslønner på å selge selv. Dersom du som er ung, fortsetter å gjøre dette ved dine fremtidige boligsalg, har du kanskje spart rundt en halv million, skattefritt.

Eiendomssalg på samlebånd

Eiendomsmeglerkjedene driver med masseproduksjon av bolighandel. Det er et samlebånd. Det må selvsagt gå veldig kjapt for å maksimere profitten for kjeden. Derfor er det minimalt av tid til visninger (ofte kun én time), og kjøperne stresses til å levere bud morgenen etter, og i god tid før klokken 12.00.

Alt dette er fint for meglerkjeden, men ikke like bra for deg som selger eller kjøper. Om din bolig blir solgt for 2,4 eller 2,5 millioner betyr omtrent null for kjeden. For deg som selger selv, kan det være lurt å legge inn masse tid til visning (sånn at alle som kunne tenke seg din bolig eller hytte, rekker å se den), og det kan være lurt å sikre ekstra tid for interessenter til å vurdere / undersøke / snakke med banken etc.

En undersøkelse Forbrukerrådet gjorde i 2015 viste at en del boligkjøpere hadde opplevd at de ikke rakk å legge inn bud fordi boligen ble solgt så utrolig raskt. Med andre ord: Selgerne gikk glipp av bud. Du som selger trenger ikke kreve bud dagen etter visning. Du kan også si at boligen blir solgt om fire dager.

Hva er fordelen ved å kjøpe fra en privat selger?

Selgeren kjenner eiendommen godt, kan gi utfyllende opplysninger, og du kan ha hyppigere dialog med kjøperne. Som i bolighandelen for øvrig, er det viktig å gi korrekte opplysninger om forhold som er av betydning for salget.

Det er også gode grunner til å la være å selge selv dersom du mangler tid, ferdigheter eller egenskaper til å gjøre en god, ryddig og positiv jobb – eller dersom eiendommen har forhold ved seg som kompliserer salget.

Men vi mener at mange hundre tusen boligeiere kan selge sine kurante boliger greit og trygt uten megler.