Uklare, digitale rettigheter

Hva kan du gjøre med det digitale innholdet du har kjøpt? Forbrukerrådet har spurt flere eksperter på opphavsrett, dessverre ble vi ikke så kloke som vi hadde håpet.

Kan du lovlig ta sikkerhetskopi av dvd-en du har kjøpt? Kan du overføre dem til iPaden din? Og hva hvis du ordner deg slik at du kan benytte Netflix-kontoen din på utenlandsferie? Her strides bokstavelig talt de lærde.

Ekspertene Forbrukerrådet spurte i flere tilfeller uenige. For noen av scenarioene påpekes det også at lovverket er uklart. Se hele undersøkelsen.

– Kulturdepartementet har varslet en revisjon av åndsverkloven. Dette er det en gylden anledning til å klargjøre regelverket, slik at forbrukere vet hva som faktisk er tillatt, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Gode, lovlige tjenester

Forbrukerrådet ber nå kulturministeren legge til rette for et regelverk som tar hensyn til både opphavsmennene, forbrukerne og ikke minst at vi befinner oss i en digital tidsalder.

– Forbrukere ønsker å betale for innhold. Vi er overbevist om at et regelverk som legger til rette for gode, lovlige tjenester og som er tydelig på hva som er lov og ikke lov, er til alles beste, sier Finn Myrstad.

– Musikkbransjen i Norge har omtrent fjernet ulovlig fildeling ved å tilby gode tjenester. Dette bør være til stor inspirasjon for andre, slik som filmbransjen, fremfor å fokusere på strengere regler og tøffere håndhevelse.

Uklart i EU

Undersøkelsen er også gjennomført i en rekke andre europeiske land – og uklarhet knyttet til forbrukeres bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale er på ingen måte et rent norsk problem.

Skjermdump av BEUC sin oversikt over opphavsbeskyttet materiale. Grafikk.

Foto: BEUC, skjermdump

Forbrukeres bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker