Dyreste fond kommer dårligst ut

Fondene med de høyeste gebyrene gir lavest avkastning, viser Forbrukerrådets gjennomgang av obligasjonsfond de fem siste årene.

Norske husholdninger har om lag 10 milliarder kroner i obligasjonsfond. Hele 97 prosent av disse midlene er i fond som krever betydelig høyere pris enn det billigste fondet.

På en investering på 100 000 kroner over 10 år betaler i dag typisk fondskundene 5000 kroner for noe som tilbys til 1000 kroner av billigste forvalter. Dette er en prisforskjell på hele 500 prosent på tjenester hvor dyrt ikke har bedre kvalitet enn billig.

– I hvilke andre markeder godtar vi slike prisforskjeller uten å bytte til en annen og bedre tjeneste? sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

– Dette handler om hva vi sitter igjen med i pensjon i fremtiden. Sjekk finansportalen.no for de beste fondene. Og husk, billigst er som regel best.Obligasjonsfond

Hele meravkastningen forsvinner i gebyr

Resultatene i Forbrukerrådets gjennomgang varierer noe utfra hvilke grenser som velges for minsteinnskudd, samt definisjonen av dyre og billige fond, uten at det forstyrrer konklusjonen.

De billigste obligasjonsfondene kommer uansett best ut. I beste fall blir avkastningen mellom dyre og billige obligasjonsfond nesten lik.

–  Forbrukerne sitter igjen som taperne når meravkastningen fra de dyre fondene forsvinner i gebyrer. Bruk forbrukermakten din og bytt til de fondene der du får mest igjen for pengene, sier Jorge Jensen.

Prislapp synliggjøres først etter flere år

I dagens lavrenteklima er gebyrene ekstra viktige for renteplasseringer som obligasjonsfond. Det skal i dag lite til før gebyrene velter hele investeringen i minus.

– Det årlige forvaltningsgebyret oppgis alltid i prosent av hele pengeplasseringen, og dermed er prisforskjellene mindre synlige. Men over tid med renters rente-effekt har årsgebyrene stor betydning, sier Jorge Jensen.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Hva er et obligasjonsfond?

Et obligasjonsfond plasserer pengene fra andelseierne i ulike gjeldspapirer, i motsetning til aksjefond hvor du kjøper en andel i et aksjefond og sparer i flere enkeltaksjer.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker