Kortgarantien er ditt våpen mot svindel på nettet

Dersom du har kjøpt en vare eller en reise som ikke har blitt levert, så kan du kreve pengene tilbake fra banken din, hvis du har betalt med et betalingskort. Men for de fleste forbrukere er dette fortsatt en godt bevart hemmelighet.

Snart går startskuddet for julehandelen på nettet. For de fleste går det greit – men der lures forbrukerne også inn i abonnement de ikke ønsker, de mottar ikke bestilte varer eller støter på problemer når de vil bruke angreretten, eller de blir urettmessig fakturert etter kjøp av tjenester.

Kan få erstatning

– Norge scorer høyest i Europa etter Romania på om forbrukerne har fått problemer ved bestilling av prøvepakker eller gratisabonnement på nettet (Romania 32 prosent, Norge 30 prosent og Sverige 27 prosent), forteller direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Tallene er hentet fra Consumer Conditions Scoreboard 2015, som nettopp er offentliggjort.

På tross av en sterk økning i netthandelen, er det derfor et stort underskudd på å bruke de gode rettighetene som finnes. Forbrukerne taper millioner ved ikke å benytte seg av muligheten til erstatning fra banken, dersom de blir lurt av selger etter å ha handlet på nettet med betalingskort.

En kvart million nordmenn har blitt rammet av svindel i forbindelse med netthandel.|

Les også vår bloggpost «Trygg julehandel med betalingskort»

– Kortgarantien er ditt våpen mot svindel i netthandelen. Men av de som opplevde problemer, har bare 16 prosent fremmet krav overfor bank/kortselskap, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Og bare 1 av 4 er klar over at de har bedre rettigheter ved bruk av kredittkort enn ved bankoverføring.

Forbrukerrådet har sammen med Forbruker Europa laget en film om kortgaranti. Den lanseres i dag, og er en del av en større folkeopplysningskampanje om dette temaet.

Ber bankene informere

Forbrukerrådet stiller derfor nå tre krav til bankene:

  1. Gi klar og tydelig informasjon om kortgaranti på nettsiden
  2. Kortselskapenes vilkår skal være tatt inn i kundeavtalen
  3. Kundene skal bli informert om kortgaranti ved første henvendelse til banken

– En stikkprøve Forbrukerrådet foretok på åtte sentrale banker tidligere i år, viste at bare en av dem informerte godt om retten til å få erstatning etter handel på nettet med betalingskort, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Også hvis du har betalt med debetkort, og nettbutikken ikke leverer, kan du få penger tilbake fra banken, lover Visa.

Banken din må nedfelle dette i avtalen med deg for at det skal bli bindende, men fire norske banker har ennå ikke innlemmet dette vilkåret i kortavtalene sine. Blant dem Nordea og DNB.