Tenk miljøsmart i julehandelen

Les våre tips til hvordan du kan gjøre miljøsmart julehandel og ta vare på tingene du har.

Foto.jorda.gave.

Foto: Colourbox

I Norge har vi et høyt forbruk. Det er faktisk doblet siden 1970-tallet. Bare siden 1995 har avfallsmengden i Norge økt med over 50 prosent. Det sier noe om tempoet i utviklingen av forbruket vårt. Faktisk bruker vi så mye energi og naturressurser at vi ville trengt nærmere tre jordkloder hvis alle mennesker på jorda skulle ha levd som oss.

Overforbruk har vært på dagsordenen i mange år uten at vi har klart å bremse utviklingen. Vi må innrette samfunnet mer i retning av at det blir enklere å ta vare på det vi har, fremfor å belønne bruk og kast.

Vi er kanskje mange som har en følelse av at vi forbruker for mye – uten at vi helt klarer å gjøre noe med det. Ikke minst i forbindelse med julehandelen kan det være greit å tenke på kvalitet, varighet og gjenbruk. Her er noen tips til hvordan du kan tenke miljøsmart når du handler gaver – og hvordan du kan få dine egne ting til å vare lenger:

1. Tenk kvalitet. Mange barn får mange gaver julaften. Mye ender i søpla etter altfor kort tid fordi produktene er av dårlig kvalitet. Husk at god kvalitet varer lenger, og det blir mindre avfall.

2. Opplevelser er supre gaver! Hva med en konsertbillett, eller et gavekort på en telttur sammen? Opplevelser og tjenester kan være både miljøvennlige og personlige gaver.

3. Se etter miljømerkede produkter. Svanemerkede produkter gir mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. Naturvernforbundet har også laget en nyttig oversikt over miljøaspekter knyttet til ulike materialer og produkter.

4. Kjøp gaver som kan repareres. Kan gaven gjenbrukes, repareres og vedlikeholdes, eller må den kastes etter kort tid? Og før du kaster ting du allerede har – ta en kikk på kampanjen «Ta vare på det du har». Her finnes mange smarte tips til hvordan alt fra gamle trebord til ødelagte glidelåser kan fikses.

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Gunstein Instefjord
Leder for forbrukerpolitikk
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker