Test av våtservietter til baby

Forbrukerrådet har testet ni ulike våtservietter til baby for potensielt skadelige stoffer. Serviettene fra Pampers inneholder allergifremkallende parfyme og er testens dårligste. Våtserviettene fra Natusan, Soft Style og Neutral får fire grønne smilefjes, og dermed full score.

Seks  produkter har fått gule føre-var-anmerkninger for et konserveringsmiddel som det hersker noe usikkerhet rundt.

Alle produktene ble sendt til laboratorieundersøkelse for det sterkt allergifremkallende stoffet MI. I tillegg ble produktene deklarasjonstestet for både hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfyme og konserveringsmiddelet phenoxyethanol.

  • Testen viser at:
  • Ingen av produktene inneholder MI
  • Ingen av produktene inneholder hormonforstyrrende stoffer
  • Ett av produktene inneholder allergifremkallende parfyme
  • Seks av produktene inneholder konserveringsmiddelet phenoxyethanol som det knyttes noe usikkerhet til ved bruk på små barn.

– Selv om det bør være en selvfølge i babyprodukter, er vi glade for at ingen av produktene inneholder MI eller hormonforstyrrende stoffer, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Pampers er testens taper

Testens taper er våtserviettene fra Pampers som til tross for at de er merket «parfymefri», inneholder et av de mest allergifremkallende parfymestoffene som tillates brukt i kosmetikk. Stoffet benzylalkohol er blant annet forbudt å bruke i leker fordi det er dokumentert å gi kontaktallergi.

Allergi er blitt en svært vanlig lidelse, som også øker i omfang. Produsentene er pålagt å merke produkter med de mest allergifremkallende parfymestoffene. Forbrukerrådet mener barn og unge bør unngå disse produktene. Hvis man først blir allergisk mot et stoff, kan det bli en livslang plage som forverres over tid og ved gjentatt eksponering.

– Allergifremkallende parfymestoffer hører ikke hjemme i produkter som påføres spedbarns sarte hud. Ekstra ille er det i produkter som våtservietter, som gjerne brukes hyppig og som blir værende på huden uten å skylles av, sier forbrukerdirektøren.

Usikkert konserveringsmiddel

Seks av de testede produktene inneholder konserveringsmiddelet phenoxyethanol. Franske myndigheter fraråder at dette stoffet brukes i bleieområdet på barn under tre år. Stoffet utredes nå nærmere av EU, men rapporten er forsinket. Forbrukerrådet mener at føre-var-prinsippet er ekstra viktig når det gjelder produkter til barn. Grunnet usikkerheten kan ikke Forbrukerrådet gå god for dette stoffet i produkter til spedbarn. Produkter med phenoxyethanol får derfor er gult, skeptisk fjes i vår test.

– Føre-var-prinsippet veier svært tungt når vi vurderer produkter rettet mot de mest sårbare forbrukerne. Så lenge det er usikkerhet knyttet til en kjemikalie er vi derfor skeptiske til at det brukes til små barn. Våtservietter med phenoxyethanol får derfor ikke full score i vår test, sier Flesland.

Daglig bruk

Våtservietter er kosmetiske produkter som blir på barnets hud etter bruk. Forbrukerrådet anbefaler derfor at man bruker vaskeklut og vann i det daglige stellet, mens våtservietter kan være greie å bruke når man er på farten.

Se oversikt over hvordan de ulike produktene scoret her.