Er du et vanedyr?

Publisert 24. mai, 2013
Tidsbruken til og fra jobb er viktig for å få hverdagen til å gå opp.

Forbrukerrådet, Norges Automobil-Forbund (NAF) og Syklistenes Landsforening vil sjekke hvor lang tid det tar å sykle, kjøre bil og reise kollektivt til jobb i forskjellige byer i Norge, og vi startet i Oslo.

Vi konkurrerte på en 7,2 kilometer lang strekning, mellom Lysaker Brygge og St. Olavs Plass i Oslo sentrum, tirsdag morgen. De tre reisende hadde gode forhold med oppholdsvær, lite bilkø, god sykkelvei og god kollektivdekning på strekningen. Det ble et jevnt race, og kanskje overraskende for noen, så var det syklisten som kom i mål raskest!

31 prosent av reiser til og fra jobb i Norge er på under 5 km. Dette er en strekning Vegvesenet anslår de fleste av oss fint kan sykle på et kvarter. Likevel viser undersøkelser at det bare er 6 prosent som bruker sykkel til jobb.

Jeg synes det er litt rart at de fleste velger bil til jobb. Selv på korte strekninger, og selv om bilen kryper av gårde, mens bussen og sykkelen farer forbi i kollektiv- og sykkelfelt.

Det skal sies at ikke alle kan velge sykkel eller buss. Dessverre mangler altfor mange et godt kollektivtilbud og en trygg sykkelvei. I perioder av livet må følging av barn til barnehage eller andre viktige forhold tas med i vurderingen. Sykling om vinteren er heller ikke for alle.

Det er nok mange av oss som først og fremst er vanedyr når det gjelder valg av transportmiddel til og fra jobb. Vi reiser på samme måte til jobb år etter år. Dag etter dag setter vi oss i bilen, selv om sykkel eller kollektivtransport er raskere og billigere. Glem heller ikke at hvis du sliter med å finne tid til å trene i en travel hverdag, så kan du slå to fluer i en smekk. Å gå eller sykle til jobb er god trening. Jeg liker at turen til jobb gir meg tid til å få kroppen og hodet i gang.

Hvis du er usikker på raskeste sykkelvei for deg, så anbefaler jeg å sjekke ut din strekning på Google Maps. Der ligger det reiseforslag og reisetid, både for bil og sykkel. Noen steder ligger også kollektivruter inne. Det er verdt å ta en kikk på, for å se hvordan jobbveien din kan se ut hvis du bryter ut av vanedyrtilværelsen.

Tid og helse er blant det mest verdifulle vi har. Da er det ikke så dumt innimellom å vurdere om det er bilen, bussen, sykkelen eller kanskje føttene som er det beste transportmiddelet til jobb.

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel