Made in China, Polen eller Bryne?

Publisert 20. mars, 2013
Visste du at jordbærene i Tines Sprett yoghurt kommer fra 15 forskjellige land, deriblant Kina og Mexico?

Eller at kjøttet i Rema sin «ekte italienske pizza» kommer fra minst fem forskjellige land, men at bare Italia står på pakken?

Dessverre er regelverket for opprinnelsesmerking altfor dårlig. Dette er informasjon forbrukerne etterspør, og som Forbrukerrådet mener burde være påbudt å gi.

I en fersk undersøkelse fra den Europeiske forbrukerorganisasjon BEUC sier mer enn 70 prosent av de spurte, at det er viktig å vite hvor maten kommer fra når de handler. Dette samsvarer også med svarene vi fikk i vår egen undersøkelse i februar om forbrukernes handlevaner.

EU har nylig satt krav til at det skal opplyses hvor kjøtt fra svin, småfe og fjørfe kommer fra. Og EU skal også i de nærmeste årene se på om denne plikten også skal omfatte andre matvarer. Dette er på høy tid.

Kjøtt, melk, uprosessert mat og mat som består av bare én ingrediens, bør tydelig merkes med opprinnelse. Et slikt krav bør også gjelde for hovedbestanddelen i ferdigmat og prosessert mat.

Vi skal vite hva vi spiser, og vi skal vite hvor maten kommer fra. Vi skal vite om fiskekakene virkelig kommer fra Lofoten, eller at de svenske kjøttbollene egentlig er fra Romania. Bare slik kan vi ta valgene vi ønsker når vi triller handlevognen gjennom butikken.

 

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Fung. forbrukerpolitisk direktør/fagdirektør Handel
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no

Abonner på vårt nyhetsvarsel