Når starter budrunden?

Mange har en slags formening om at budrunden starter kl. 1200 dagen etter visning. Men den starter faktisk aldri da. Det er da den slutter!

Rundt kl. 1200 er den vanligvis allerede slutt, slik markedet har vært de siste årene i pressområder.

Jeg vet ikke hvem eller hva som bidrar til at så mange misforstår fristene ved bud på bolig, men i alle fall kan denne bloggen være klargjørende.

Forskriften om eiendomsmegling er politisk bestemt. Der har regjeringen fastsatt at «eiendomsmegleren ikke skal formidle bud med kortere akseptfrist enn klokken 1200 første dag etter siste annonserte visning.»

Selgeren slipper å plages

Enkelt forklart: Dette betyr at dersom den som gir bud har sagt at budet mitt «står» kortere enn 1200 første dag etter visningen, så har  eiendomsmegleren ikke lov til å orientere selgeren om at et slikt bud er kommet inn. Eiendomsmegleren vil da normalt forklare dette til budgiveren. Og i ordinære tilfeller vil da en som har gitt bud, akseptere at kortere enn kl. 1200 går ikke – og så forlenge sin egen frist.

Det er selvsagt en enorm fordel for selgeren at det finnes en slik frist. Selgeren (og eiendomsmegleren!) slipper straks å måtte forholde seg til og ta umiddelbar stilling til bud som kommer på selve visningen, om natten, på morgenkvisten og formiddagen – med svært korte frister.

På det tidspunktet vet jo svært sjelden selgeren med sikkerhet om det ikke kan komme bud også fra andre. Da ville selgeren måtte oppleve en form for «gambling» – hvis jeg tror kveldens bud er det høyeste jeg får, så bør jeg godta det. Men hvis det kommer et høyere bud i morgen, så går jeg jo glipp av penger.

Denne plagen slipper selgeren.

Gi kjøperne ro 

Fristen klokken 1200 gir selgeren nattero og fred i sjelen  – det holder normalt at han eller hun i stedet er i kontakt med megleren noen minutter før 1200 dagen etter visning  – og da vil megleren orientere om bud som er kommet inn, og om fristene budgiverne har satt.

Dersom det er kommet, la oss si tre bud, og det høyeste står til klokken 1200 og er uten forbehold, og fremstår økonomisk godt nok, vil normalt eiendomsmegleren anbefale dette budet for selgeren.

Politikerne har altså sikret selgeren nattero. Det er vi i Forbrukerrådet glade for. Men de har altså ikke sikret boligkjøperne den samme ro i sjel og sinn.

Ikke ennå.